Jak zrobić zdjęcie Canonem PowerShot A495 z CHDK? Na przycisku gdzie robi się zdjęcia - coś z językiem aparatu się zmienia, więc jak zrobić?
Jak zrobić zdjęcie Canonem PowerShot A495 z CHDK? Na przycisku gdzie robi się zdjęcia - coś z językiem aparatu się zmienia, więc jak zrobić?
Trochę niezrozumiałem twojego pytania ale może poszukaj odpowiedzi w instrukcji obsługi aparatu.
prędzej na stronach CHDK. IMHO albo jakiś bug albo coś spierniczyłeś z instalacją, bo ja swoim a470 normalnie robiłem zdjęcia guzikiem robienia zdjęcia
U mnie też na A550 robiło się normalnie.
Pytanie jeszcze, czy robiąc zdjęcie masz aparat w trybie normalnym (dostępne standardowe menu), czy w trybie ustawień menu CHDK (tryb alt).
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Sprawdziłem - w przypadku A550 z włączonym trybem menu CHDK (wciśnięcie przycisku transferu zdjęć, niebieski napis ALT na dole wyświetlacza) faktycznie nie da się zrobić zdjęcia, wciśnięcie spustu powoduje uruchomienie domyślnego skryptu (cokolwiek to jest). Ale wystarczy ponownie wcisnąć przycisk transferu i wszystko działa normalnie.
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Teraz następny problem:
Tzn. jaki jest problem, opisz to słowami?
Czarne zdjęcie wychodzi, czy jak?
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
Tak jak na filmie - aparat się wiesza, tzn. po zawieszeniu i włączeniu ponownym nie ma zdjęcia.
Tylko, że ja nie za bardzo widzę, co tam robisz...
Rozumiem, że:
- odpalasz aparat;
- włączasz menu CHDK;
- ustawiasz długą ekspozycję;
- naciskasz spust - aparat niby to robi zdjęcie (w trybie redukcji szumu, czyli dwa zdjęcia po sobie), potem się wiesza, a zdjęcia nie ma?
Jeśli tak, to potencjalne (i podstawowe) źródło problemu, jakie widzę, jest takie, że przed zrobieniem zdjęcia nie wychodzisz z trybu ALT.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
To samo się dzieję, nawet po wyjściu z trybu ALT.