Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Budowa obiektywów. Jak oceniać?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie Budowa obiektywów. Jak oceniać?

Hej!

Czytam już jakiś czas to forum i np. jest wiele głosów, że Tamrony/Sigmy mają siakąś taką budowę kiepską i jak ktoś ocenia obiektyw to mówi "optycznie świetny, ale ta budowa..".

I ja do Was z takim pytaniem: o co tu chodzi?
    Miałem wcześniej Sigmę, teraz mam inną; mam Tamrona - i no nie wiem o co chodzi z tą ich "kiepską budową". Z Canonów to miałem EF 50 f/1.8 i 70-200 f/4 - no i tyle ("aż") że ten drugi nie ma pompki, jest uszczelniony i jest FTM.

No ale o co chodzi z tą kiepską budową? Czy np. o takie pierdoły, że przełącznik AF/MF w Sigmach "gorzej" się przełącza niż w takim Tamronie? FTM tu nie biorę pod uwagę, bo to kosztuje po prostu.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

chodzi chyba generalnie o jakość i solidność wykonania wykonania, materiały użyte w produkcji, np o to czy posiada metalowy bagnet itp
    Ostatnio edytowane przez TommyTheCat ; 03-02-2006 o 17:19
    Canon 30D

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

No to Tamron ma metalowy bagnet, jest z plastiku tak jak i Canon ktorego mialem w lapie (bo 70-200 chyba z metalu nie jest?), nic nie trzeszczy, chodzi plynnie, pod ciezarem sie nie wysuwa.. to ja juz nic nie kumam.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Z Canonów to miałem EF 50 f/1.8 i 70-200 f/4 - no i tyle ("aż") że ten drugi (...), jest uszczelniony (...)
    Ten drugi nie jest uszczelniony.
    (bo 70-200 chyba z metalu nie jest
    To konstrukcja hybrydowa, częściowo z plastiku i metalu (poza mocowaniem bagnetowym pierścienie ostrości i zoomu też są metalowe).

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Zatem co tak naprawde przesadza o "zlej" budowie? Dla mnie jedynymi wadami moich Tamrona i Sigmy jest to, że ich konstrukcja to pompka. A, no i ta sigma kreci mordka, ale to kwestia ceny.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zatem co tak naprawde przesadza o "zlej" budowie? Dla mnie jedynymi wadami moich Tamrona i Sigmy jest to, że ich konstrukcja to pompka. A, no i ta sigma kreci mordka, ale to kwestia ceny.
    No dobrze, ale teraz mówisz o dwóch różnych rzeczach. Rozwiązania konstrukcyjne ("pompki", kręcące mordki, przełącznie AF/MF, blokada tubusa zapobiegająca wysunięciu, kręcący się pierścień ostrości przy focusowaniu itd.) to jedno, a jakość materiałów z których zbudowane są obiektywy to drugie.
    Rozumiem, że dyskutujemy o tym drugim, bo pierwsza kwestia jest oczywista.
    Zatem co tak naprawde przesadza o "zlej" budowie?
    1. Pieniądze. Skoro ma być szkło lekkie i tanie i musi być widać, że to amatorski produkt...
    2. "Feeling" użytkownika i jego opinia o jakości obudowy.
    Weź do ręki Tokinę 19-35 i Tamrona 19-35. W porównaniu do tego drugiego Tokina robi wrażenie solidnej i zwartej konstrukcji. Cenowo są zbliżone.
    Nie mówię już o takim "pancerniaku" jak Tokina 28-70, którą można gwoździe wbijać. Porównaj ją do Tamrona 28-75 - Goliat i Dawid, a poziom cenowy podobny.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 04-02-2006 o 10:01

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Nie mówię już o takim "pancerniaku" jak Tokina 28-70, którą można gwoździe wbijać. Porównaj ją do Tamrona 28-75 - Goliat i Dawid, a poziom cenowy podobny.
    Tak , ale czy ta pancerność przekłada się na jakość obrazu ? Zauważyłem że na forum te dwa obiektywy są oceniane odwrotnie w tej kwestii . Wbijać gwoździe a je fotografować to dwie różne sprawy :wink:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Tak , ale czy ta pancerność przekłada się na jakość obrazu ?
    Oczywiście, że jedno nie musi iść w parze z drugim, super gdyby jednak tak było. ELki mają w założeniu być właśnie takie.

Wątek jak rozumiem dotyczy budowy obiektywów/jakości użytych materiałów, a nie jakości optycznej. Dlatego właśnie wymieniłem dla przykładu właśnie te Tokiny. Z tego co czytałem, to analogowcy chwalą sobie jakość optyczną Tokiny.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wątek jak rozumiem dotyczy budowy obiektywów/jakości użytych materiałów, a nie jakości optycznej.
    Tak , to był lekki OT , żeby Tradycji stało się zadość . Ale z drugiej strony wiele jest plasticzanych obiektywów wyglądających jakby wydarto je z jakiegoś kompaktu a zaskakująco dobrych optycznie ( np. kity ) . Sądzę że nie powinno się rozdzielać tych dwóch kwestii .
    Dlatego właśnie wymieniłem dla przykładu właśnie te Tokiny. Z tego co czytałem, to analogowcy chwalą sobie jakość optyczną Tokiny.
    Również na forum Nikona są bardzo cenione ( także do cyfry ) . Czyżby u Canona zawinił zbyt silny filtr AA , czy też są inne przyczyny ?

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Tak , ale czy ta pancerność przekłada się na jakość obrazu ? Zauważyłem że na forum te dwa obiektywy są oceniane odwrotnie w tej kwestii . Wbijać gwoździe a je fotografować to dwie różne sprawy :wink:
    Do gwoździ zasadniczo służy młotek - tańszy i bardziej poręczny
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów