Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Budowa obiektywów. Jak oceniać?

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Tak , ale czy ta pancerność przekłada się na jakość obrazu ? Zauważyłem że na forum te dwa obiektywy są oceniane odwrotnie w tej kwestii . Wbijać gwoździe a je fotografować to dwie różne sprawy :wink:
    Do gwoździ zasadniczo służy młotek - tańszy i bardziej poręczny
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Tamron (28-70) to bardzo dobry optycznie obiektyw ale bardzo jestem ciekawy czy po ok 10 letnim używaniu będzie w takiej kondycji w jakiej spotyka się 10-letnie L'ki.
    Oczywiście, że nie będzie. Ale za cene L-ki kupisz 4 Tamrony a 2,5 letni Tamron konstrukcyjnie chyba dorówna 10 letniej Lce
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakby ktos chcial sprawdzic jak sie sprawuje 2 letni Tamron to zapraszam do macania 8) - uzywany jako podstawowy obiektyw przez te lata i wcale nie oszczedzany... jakies 80% moich zdjec to wlasnie z niego.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Wątek jak rozumiem dotyczy budowy obiektywów/jakości użytych materiałów, a nie jakości optycznej.
    Tak , to był lekki OT , żeby Tradycji stało się zadość . Ale z drugiej strony wiele jest plasticzanych obiektywów wyglądających jakby wydarto je z jakiegoś kompaktu a zaskakująco dobrych optycznie ( np. kity ) . Sądzę że nie powinno się rozdzielać tych dwóch kwestii .
    Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Dlatego właśnie wymieniłem dla przykładu właśnie te Tokiny. Z tego co czytałem, to analogowcy chwalą sobie jakość optyczną Tokiny.
    Również na forum Nikona są bardzo cenione ( także do cyfry ) . Czyżby u Canona zawinił zbyt silny filtr AA , czy też są inne przyczyny ?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów