Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: lampy studyjne

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: lampy studyjne

następnych porównań by nie było , myślę tylko o tych dwóch lampach, z tym że ta droższa nie ma opcji dedykowanego akumulatora.
    Męczy mnie cały czas możliwość regulacji mocy światła modelującego (z tego co czytałam to można wtedy wykorzystać takie światło jako miękkie światło ciągłe do np. klipów reklamowych - bo też czasem takie kręce, ale może można użyć softboxu i umieścić w nim zwykłe jakieś ciągłe światło np. zwykłą żarówkę z obudową... tylko pytanie czy softboxy są do tego przystosowane i czy np. przez ciągłe światło ze zwykłej żarówki nie zostaną w jakiś sposób uszkodzone?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Karolinna Zobacz posta
    Męczy mnie cały czas możliwość regulacji mocy światła modelującego (z tego co czytałam to można wtedy wykorzystać takie światło jako miękkie światło ciągłe do np. klipów reklamowych - bo też czasem takie kręce, ale może można użyć softboxu i umieścić w nim zwykłe jakieś ciągłe światło np. zwykłą żarówkę z obudową... tylko pytanie czy softboxy są do tego przystosowane i czy np. przez ciągłe światło ze zwykłej żarówki nie zostaną w jakiś sposób uszkodzone?
    Softbox umieszczasz zazwyczaj na lampie błyskowej studyjnej, która ma pilota. Jakiej mocy jest żarówka pilota - doczytasz w specyfikacji lampy. Jakiej mocy są "żarówki z obudową" ? Nie wiem dokładnie, różnie to bywa, ale podejrzewam że porównywalnej.
    Więc jeśli softbox wytrzymuje światło żarówki modelującej, to dlaczego miałby nie wytrzymać światła jakiejkolwiek innej żarówki światła stałego o porównywalnej mocy?

Fakt faktem - im starsze softboxy, tym bardziej żółkną i zmieniają nieco temperaturę barwową światła, właśnie od 'wypalania' przez żarówkę i modelującą i palnik błyskowy. Ale to raczej nie kwestia miesięcy używania, ani rodzaju (i oprawy) żarówki światła ciągłego świecącego przez ten softbox.

Z innej strony patrząc - zabawa mogłaby być z zamocowaniem dedykowanego softboxu np Bowensa do jakiejś żarówki halogenowej w oprawce... ani chybi tylko szeroką i gruba izolką

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Zwykła żarówka nie ma światła ciągłego. Zresztą niebawem przestanie istnieć są już przejściówki do lamp aby żarówkę zastępować halogenem. Z czasem żółknie ale to i nie majątek.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

No i pozostaje pomalowanie scian ...
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Zwykła żarówka nie ma światła ciągłego. Zresztą niebawem przestanie istnieć są już przejściówki do lamp aby żarówkę zastępować halogenem. Z czasem żółknie ale to i nie majątek.
    Niebawem i halogeny mogą wyjść z mody ;] zastąpią je lampy led z regulacją mocy.

Dopiero zaczyna

Po długiej lekturze wybrałam w końcu na początek te lampyQuantuum - oświetlenie studyjne, lampy studyjne, wyposażenie studia, czy mogę liczyć na podpowiedź jakie softboxy lub octa dobrać do nich? czy jest duża różnica w efekcie przy różnych producentach?

Miasto
    Warszawa, Łódź

Quantuum z baterypackiem, no cóż kto co lubi, ja bym wolał jednak jakiś uniwersalny zasilacz W kwestii modyfikatorów: różnica w efekcie zdarza się i bywa. Zdarza się, że softbox może nieco zmieniać temperaturę barwową światła. Robiąc zdjęcia amatorsko można to jeszcze zignorować, ostatecznie można dokonać korekty suwakami (jeżeli strzelasz RAWy). Druga rzecz to to, że z czasem właściwie każdy softbox mniej lub bardziej ucierpi z powodu kurzu, powietrza, słońca i innych takich.
    Co do konkretów: Fama głosi, że to chińskie modyfikatory mają tendencję o której już wspomniałem. Faktycznie tak było przez dłuższy czas, jednak dziś chińskie chińskiemu nierówne a większość modyfikatorów na rynku przypływa do nas właśnie z dalekiego wschodu.
    Jeżeli budżet Ci na to pozwoli i chcesz mieć do czynienia z bezapelacyjną jakością, rozejrzyj się za modyfikatorami Bowens, Aurora Lite Bank, Chimera. Ceny w tych przypadkach bywają onieśmielające, ale może coś się znajdzie ;] W przeciwnym razie rozejrzyj się czymś od Jinbei, Freepower, Quantum, Powerlux ewentualnie Elfo z mocowaniem Bowens. I jeszcze jedna ważna rzecz. Polecam rozejrzeć się za softboxami z opcją szybki montaż - to znacznie ułatwia życie, poza tym warto też zwrócić uwagę, czy jest wentylowany.

Dopiero zaczyna

Co masz na myśli pod pojęciem uniwersalny zasilacz? Baterypack używałabym tylko sporadycznie do pleneru (chcę tylko w jednej lampie mieć taką ewentualność), a w studio lampy podłączone byłyby normalnie pod 220v, z tego co widzę to inne akumulatory są o wiele droższe...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Teraz to już chyba 230V?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    Warszawa, Łódź

Cytat Zamieszczone przez Karolinna Zobacz posta
    Co masz na myśli pod pojęciem uniwersalny zasilacz? Baterypack używałabym tylko sporadycznie do pleneru (chcę tylko w jednej lampie mieć taką ewentualność), a w studio lampy podłączone byłyby normalnie pod 220v, z tego co widzę to inne akumulatory są o wiele droższe...
    Uniwersalny tzn taki, który może służyć do zasilania wielu, rożnych urządzeń. Ten zasilacz, który wybrałaś działa tylko z tą konkretną lampą a tzn, że nie jest uniwersalny. Inne akumulatory są droższe bo mają większą bądź znacznie większą moc dzięki czemu mogą zasilić jednocześnie wiele lamp albo jedną znacznie dłużej. Stąd różnica w cenie. Jednak to, że można nimi zasilić większość sprzętu to zaleta którą trudno przecenić mając więcej niż jedną lampkę. W ostateczności łatwiej odsprzedać uniwersalny inwerter niż dedykowany batterypack

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów