Bardzo ogólnie porównując - tym czym się różnią w Canonie obiektywy serii L od nie serii L. Dlaczego profesjonaliści używają praktycznie tylko (kilkukrotnie droższych) eLek?
W ogóle jak zdefiniować w tym przypadku słowo "profesjonalny" ?
Bo tak ogólnie to lampy tańsze od droższych różnią się niby drobiazgami: czas ładowania, stabilność temperatury barwowej, producent i rodzaj użytych kondensatorów, waga, zakres sterowania mocą, rodzaj sterowania i ilość kontrolek, dodatkowe opcjonalne cechy (proporcjonalność pilota do ustawionej mocy, możliwość zasilania dualnego itp), czas trwania gwarancji, rodzaj wykonywanych usług gwarancyjnych. Jest tego trochę. Każda rzecz to niby drobiazg, ale w sumie jakby wszystkie do jednej lampy wpakować to daje już potężną różnicę.
Po co więc "przepłacać" ? Po to, że wykonując profesjonalną robotę trzeba być niezawodnym. Klient musi na Tobie polegać, więc i Ty musisz na swoim sprzęcie, doświadczeniu i umiejętnościach polegać. Jeśli zadajesz takie pytania - po co przepłacać za sprzęt profesjonalny, to czeka Cię dużo ćwiczeń i zbierania doświadczenia, zanim klient będzie mógł na Tobie polegać jak na profesjonaliście...
Dlatego wydaje mi się że na razie nie masz co wnikać w drobiazgi detaliczne różniące konkretną firmę czy model lampy - kup takie, na jakie Cię stać, zdobądź doświadczenie, pochodź po różnych studiach, porównaj. Jeśli nie chcesz (a odradzałbym) od razu zająć się zleceniami płatnymi, to poćwicz najpierw na tańszych lampach.
Ja ćwiczyłem na różnych, i Elinchromach, Elfo czy Bowensach, i chińczykach, Quantuumach itp. I do swoich potrzeb domowych kupiłem 3 sztuki CY-200K, bo nie robię zleceń komercyjnych i bardzo rzadko coś w terenie, więc wiem że takie mi na długi czas wystarczą.
Bo nawet jak ktoś Ci tu wypisze szczegółowo punkt po punkcie opis każdej lampy, różnice, cechy to niewiele Ci da, bo bez samodzielnej pracy z nimi nie będziesz wiedziała, niezależnie od bogactwa opisu, które Ci są potrzebne.
A przy jakich parametrach lubisz i chcesz robić zdjęcia? Czy możesz sobie wyobrazić do czego potrzebna może być minimalna moc lampy? Może do robienia z wieloma lampami w małym pomieszczeniu? Może gdy chcesz bardzo otworzyć przysłonę? Itd itp.np. widzę że niektóre mają moc 1/32 a inne możliwość zmniejszenie do 1/64? czy jest to ważny dodatek czy bez 1/64 się obejdzie?
Tak samo regulacja światła modelującego, w jednych jest w innych nie ma.
Co do regulacji mocy pilotów to kwestia indywidualnego gustu - ja lubię mieć w miarę przyciemnionego pilota gdy mam adekwatnie słabo ustawioną lampę.
Jeśli masz lampę systemową na aparacie to nie problem wyzwalać lampy studyjne ich fotocelą, tylko aparat się cięższy robiJeśli chodzi o podłączenie lamp do aparatu, to jaką możliwość wybrać? Kiedyś pracowałam w studio, gdzie lampy wyzwalane były na fotocelę, jakie są teraz rozwiązania? Czy fc wchodzi w grę?. Dlatego całkiem często widzę (i sam używam) wyzwalacze radiowe.