Bardzo ogólnie to niby każda lampa się nada w plenerze, o ile masz ją czym wyzwolić i zasilić. Ale do sesji dedykowanych w plenerze to najlepiej jak najmocniejsza a tym samym dość droga. Albo zestawy głowic z generatorami. Ale jeśli plener tylko tak przy okazji, bardzo sporadycznie to się nie przejmuj - prawie dowolna studyjna "da radę" (choć przydałoby się minimum 300Ws ale to już zależy od budżetu itp preferencji).
Pracowałem na nich i mi osobiście nie pasuje ich cyfryzacja - wolę gałki i przyciski niż digitalne panele. Ale to już kwestia indywidualnego gustu. Jeśli na żadnych lampach nie pracowałaś to nie da się nic konkretnie doradzić co do firmy. Ewentualnie wizyty w kilku różnych studio czy sklepach by pomacać i popróbować pracować z różnymi modelami lamp. Mogą Ci pasować te Quantuumy, widziałem w kilku studio przynajmniej, jakoś nikt mocno nie narzekał.Czy ktoś z Was miał styczność z lampami quantuum?
Rodzaj i stopień miękkości światła zależy tylko od zastosowanych modyfikatorów. "Goła" to każda lampa świeci praktyczni tak samo. Mogą się odrobinę między sobą różnić temperaturą barwową czy natężeniem, ale to drobiazgi, i na pewno nie miękkością.Tak jak pytałam powyżej, czy same lampy mają, aż tak wielkie znaczenie co do np. miękkości światła czy zasadnicze znaczenie ma tutaj porządny softbox?
Na stronie producenta i na stronach sklepów oferujących dane lampy.Gdzie mogę podglądnąć przykładowe zdjęcia zrobione zestawem quantuum?
Wystarczy w googla wpisać "Quantuum".
Ale tak szczerze mówiąc to zdjęcia robione "zestawem Quantuum" nie będą się niczym różnić od dowolnych zdjęć robionych z zastosowaniem dowolnych lamp studyjnych. Cały efekt końcowy zależy od pomysłu i jego wykonania, a odnośnie światła to od jego ustawienia, modyfikowania i ewentualnej dalszej obróbki. Nie od producenta lamp.
Mi na ok 25m^2 wystarczają 200WsTeż czytałam, że na taką wielkość studia jakie posiadam to lampy 300W zupełnie wystarczą, ale jeśli 600W przydadzą się również do innych celów a nie zaszkodzą na tak małe studio to wolę dołożyć i kupić mocniejszei to z dużymi softboxami i jeszcze nie czułem potrzeby zbliżenia się ponad połowę mocy. Jeśli Cię stać to kup 600Ws, ale ich pełnej mocy będziesz potrzebowała raczej dopiero w plenerze przy świetle słonecznym
. Btw nie myl W z Ws
.