Cytat Zamieszczone przez Karolinna Zobacz posta
dziękuję za zainteresowanie tematem...
Ogólnie to bardziej potrzebuję lamp do studia i do zdjęć reklamowych (typu pomieszczenia hotelowe itp), z tym plenerem to dodałam, gdyż przed każdym zakupem wybieram to co potrzebuję, ale również, aby było uniwersalne więc jeśli mam dodać kilkaset złotych więcej, aby lampa był zdatna również do pleneru do z doświadczenia wiem, że warto tak zrobić.
Bardzo ogólnie to niby każda lampa się nada w plenerze, o ile masz ją czym wyzwolić i zasilić. Ale do sesji dedykowanych w plenerze to najlepiej jak najmocniejsza a tym samym dość droga. Albo zestawy głowic z generatorami. Ale jeśli plener tylko tak przy okazji, bardzo sporadycznie to się nie przejmuj - prawie dowolna studyjna "da radę" (choć przydałoby się minimum 300Ws ale to już zależy od budżetu itp preferencji).

Czy ktoś z Was miał styczność z lampami quantuum?
Pracowałem na nich i mi osobiście nie pasuje ich cyfryzacja - wolę gałki i przyciski niż digitalne panele. Ale to już kwestia indywidualnego gustu. Jeśli na żadnych lampach nie pracowałaś to nie da się nic konkretnie doradzić co do firmy. Ewentualnie wizyty w kilku różnych studio czy sklepach by pomacać i popróbować pracować z różnymi modelami lamp. Mogą Ci pasować te Quantuumy, widziałem w kilku studio przynajmniej, jakoś nikt mocno nie narzekał.

Tak jak pytałam powyżej, czy same lampy mają, aż tak wielkie znaczenie co do np. miękkości światła czy zasadnicze znaczenie ma tutaj porządny softbox?
Rodzaj i stopień miękkości światła zależy tylko od zastosowanych modyfikatorów. "Goła" to każda lampa świeci praktyczni tak samo. Mogą się odrobinę między sobą różnić temperaturą barwową czy natężeniem, ale to drobiazgi, i na pewno nie miękkością.

Gdzie mogę podglądnąć przykładowe zdjęcia zrobione zestawem quantuum?
Na stronie producenta i na stronach sklepów oferujących dane lampy.
Wystarczy w googla wpisać "Quantuum".
Ale tak szczerze mówiąc to zdjęcia robione "zestawem Quantuum" nie będą się niczym różnić od dowolnych zdjęć robionych z zastosowaniem dowolnych lamp studyjnych . Cały efekt końcowy zależy od pomysłu i jego wykonania, a odnośnie światła to od jego ustawienia, modyfikowania i ewentualnej dalszej obróbki. Nie od producenta lamp.

Też czytałam, że na taką wielkość studia jakie posiadam to lampy 300W zupełnie wystarczą, ale jeśli 600W przydadzą się również do innych celów a nie zaszkodzą na tak małe studio to wolę dołożyć i kupić mocniejsze
Mi na ok 25m^2 wystarczają 200Ws i to z dużymi softboxami i jeszcze nie czułem potrzeby zbliżenia się ponad połowę mocy. Jeśli Cię stać to kup 600Ws, ale ich pełnej mocy będziesz potrzebowała raczej dopiero w plenerze przy świetle słonecznym . Btw nie myl W z Ws .