Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: EOS 60D+problem z kręceniem filmów

Widok wątkowy

Domyślnie EOS 60D+problem z kręceniem filmów

Witam serdecznie.

W ostatnich dniach stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona EOS 60D. Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z fotografowaniem także siłą rzeczy nie miałem nigdy wcześniej styczności z tej klasy sprzętem. Podczas poznawania możliwości swojego nowego sprzętu miło zaskoczył mnie fakt iż aparat ten posiada "umiejętność" kręcenia filmów w rozdzielczości FullHD. Oczywiście postanowiłem przetestować tą funkcję i w tym momencie zostałem niemiło zaskoczony. Problem bowiem w tym, iż aparat przerywa nagrywanie filmu po około 3 sekundach. Niestety przypadłość ta powtarza się przy każdej rozdzielczości, nawet najniższej 640x480;/ W instrukcji doczytałem się o wskaźniku zapełnienia bufora pamięci i o tym, że pojawia się on w przypadku stosowania kart o niskiej prędkości zapisu. Przyjrzałem się problemowi raz jeszcze i faktycznie, po około 2 sekundach nagrania wskaźnik pokazuje się z prawej strony ekranu LCD, zapełnia się i przerywa nagrywanie. Moje podejrzenie padło od razu na kartę. Jednakże posiadam kartę SanDisk 32gb z prędkością zapisu 30mb/s. Jest to karta bodajże klasy 10. Czytałem, że takie prędkości całkowicie wystarczają do zapisu filmów w wysokich rozdzielczościach, nie mówiąc już o niskich. Karta sprawuje się wyśmienicie, zdjęcia zapisują się bez problemu, odczyty z niej są również w porządku. Sprawdziłem na innej karcie, z dużo gorszymi niestety parametrami i wynik jest identyczny. Dokładnie 3 sekundy nagrania i automatyczne zatrzymanie. Miła Pani na infolinii Canona nie potrafiła mi doradzić, mówiąc jedynie, że oni osobiście polecają karty klasy 6.. I tyle;/ Przepraszam, za wywód ale starałem się opisać problem szczegółowo. Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem i może mi doradzić zanim wybiorę się do sklepu i kupię w ciemno inną kartę, co nie wydaje mi się dobrym pomysłem zważając na ich ceny:P

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nirvanes ; 13-07-2012 o 23:24

Uprawnienia umieszczania postów