Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: EOS 60D+problem z kręceniem filmów

Domyślnie

Nie posiadam innej karty w tej chwili ani nikogo od kogo mógłbym ją pożyczyć. Jeśli masz 60D to może moglibyśmy wykonać pewien eksperyment. Wyciągnij kartę z aparatu i wejdź w tryb nagrywania filmów. Następnie w menu w ustawieniach dźwięku włącz nagrywanie audio i powiedz mi jak zachowuje się wykresik na dole. Czy w momencie rejestrowania jakiś odgłosów przez mikrofon wewnętrzny kreseczki poruszają się na skali czy są nieruchome i ciągle na maksimum, tj czerwonym polu. Bo tak to właśnie u mnie wygląda niestety Byłbym wdzięczny gdybyś mógł to sprawdzić.

Edit: A w momencie przerywania nagrania mam tylko informację na ekranie 'Nastąpił automatyczne przerwanie nagrywania filmu"
    Ostatnio edytowane przez nirvanes ; 16-07-2012 o 13:38

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie Odp: EOS 60D+problem z kręceniem filmów

Wg mnie karta i tyle , a ile w niemczech 60tka stoi ?
    Canon

Początki nałogu

jemu przy najmniejszej rozdzielczości wywala to samo co na większej, a przecież transfer na mniejszej rozdzielczości to góra 17 MB/s a karte posiada 30 MB/s i ta karta spokojnie powinna dać rade bo do 30 MB/s transfer dochodzi. Dużo osób takie karty posiada do nagrywania i problemu nie ma a chodzi im na wszystkich rozdzielczościach bez żadnego przerywania. Tym bardziej po to jest bufor pamięci żeby nie przerywało tylko płynnie chodziło bo najpierw idzie do bufora czyli pamieci podrecznej a później na karte. Zdjęcia zapisują się szybko i wszystko jest oki pod tym względem. Kurcze szkoda że nie masz możliwości pożyczenia od kogoś innej karty i sprawdzić bo wtedy już by można było coś wykluczyć
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 18-07-2012 o 00:41

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    Wg mnie karta i tyle , a ile w niemczech 60tka stoi ?
    Samo body + 18-55 wyszło jakoś 960 euro.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    jemu przy najmniejszej rozdzielczości wywala to samo co na większej, a przecież transfer na mniejszej rozdzielczości to góra 17 MB/s a karte posiada 30 MB/s i ta karta spokojnie powinna dać rade bo do 30 MB/s transfer dochodzi. Dużo osób takie karty posiada do nagrywania i problemu nie ma a chodzi im na wszystkich rozdzielczościach bez żadnego przerywania. Tym bardziej po to jest bufor pamięci żeby nie przerywało tylko płynnie chodziło bo najpierw idzie do bufora czyli pamieci podrecznej a później na karte. Zdjęcia zapisują się szybko i wszystko jest oki pod tym względem. Kurcze szkoda że nie masz możliwości pożyczenia od kogoś innej karty i sprawdzić bo wtedy już by można było coś wykluczyć
    Owszem, jesli jednak karta jest zbyt wolna, bufor zapelni sie do granic i nie zdazy sie oproznic, wowczas nastepuje zatrzymanie nagrywania.

Druga sprawa, ze jesli na naklejce na kartce jest napisane 30mb/s, to wcale tyle karta nie musi osiagac. Idz, kup druga, porzadna karte, jesli z nia bedzie zle to serwis, ale w to mocno watpie. Jeszcze wczensiej mozesz sprobowac zrobic fabryczny reset ustawien.

Początki nałogu

te karty w testach tyle wychodza ile pisze nie ma z tym żadnego problemu a tym bardziej że na niższej rozdzielczości też przerywa co nie powinno bo transfer nagrywania jest 2 razy mniejszy od full hd, a druga sprawa nie wiem czy czytałeś ale jak wyłączy dzwięk w opcjach to nagrywa dobrze więc to raczej nie karta. Firmware ma najnowszy wgrany i taki był od nowości, ale aparat do ustawień fabrycznych pasowałoby przywrócić i zobaczyć czy będzie lepiej. Dużo osób korzysta z tej karty do 30 MB/s i nie ma problemów z nagrywaniem i to klasy 6 jeszcze a nie 10 jak forumowicz posiada a z jego kartą minimalny zapis na karte gwarantowany dla tej klasy to 10 MB/s. Nirvanes postaraj się sprawdzić tą karte albo w sklepie może będą mieli jakąś do testów i użyczą Ci wtedy by można było ją odrzucić gdyby działo się to samo co z twoją ale najpierw przywróć body do ustawień fabrycznych o ile jeszcze tego nie robiłeś.

A więc aparat do ustawień fabrycznych przywracałem już jakiś czas temu i nic to nie dało. Testowałem dzisiaj na karcie od kolegi o takich samych parametrach jak moja, z tymże 16 GB i jest niestety to samo. Nie ma opcji by karta o takiej prędkości zapisu nie dawała rady z 4 sekundowym filmikiem o rozdzielczości 640x480. Dodatkowo problem z dźwiękiem, o którym również wspominałem upewnia mnie tylko w przekonaniu, że wina leży po stronie samego aparatu. Zdecydowałem, że nie będę wysyłał aparatu do serwisu w Warszawie. We wrześniu będę ponownie w Niemczech więc osobiście przejdę się z papierami do Saturna i znając życie dostanę nowe body od ręki. Wydaje mi się, że wątek można zamknąć, ponieważ wątpię byśmy wykombinowali coś więcej w tym temacie. Zrobiłem już wszystko co w mojej mocy i niestety nic się nie zmieniło. Przez te 1,5 miesiąca dam radę, najważniejsze, że robi zdjęcia. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za chęć pomocy!

Początki nałogu

oczywiście to jest najważniejsze że robi zdjęcia i zapisuje poprawnie. Jakoś przebolejesz do września innego wyjścia nie masz. Jak już będziesz w saturnie w niemczech to weź karte ze sobą tą co masz i od razu testuj bo jak znów coś będzie źle to od razu wymienisz na inną puszke żeby tak nie było jak do tej pory. Czyli miałem racje że nie karta bo ją masz dobrą a do tego aparatu wystarczająca. Skoro nie daje rady zapis na najniższej rozdzielczości a od tego też jest bufor pamięci to jest to problem sprzętowy i nic się nie zrobi samemu tylko wymiana. Nie ma sprawy po to jest forum żeby sobie pomagać. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 18-07-2012 o 19:06

Awatar darkwit
    Miasto
    Bydgoszcz

Witajcie, polecam karty firmy Transcend SDHC Class 10 (Ultimate), czy jeżeli aparat już obsługuje SDXC, używam tę firmę już od kilku lat, zaczynałem z kartą 2 i 4GB, nie miałem z nimi żadnych problemów, obecnie używam 8 i 16GB w 500D, zdjęcia seryjne i filmy bez problemów, próbowałem tańszych kart i nie warto, szkoda nerwów, pieniędzy i straconych zdjęć. Tu można poczytać o kartach SDHC Class 10 (Ultimate) - Memory Cards - Digital Cameras - Transcend Info - firma od lat zajmuje się pamięciami.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów