Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Co to za swinstwo ?

Domyślnie Co to za swinstwo ?

Zawsze robie zdjecia w systemie RAW. Otwieram w f-szopie, daje na 16 Bit i obraiam. Wyostrzam, odszumiam itd. Po wklejeniu zdjecia do folderu najczesciej w tle pojawia sie takie swinstwo, jak kompresja czyco ?
    Jak tego uniknac, albo usunac ? Moze ktos podpowie.
    Z gory dziekuje.

Zdjecie
    http://i45.tinypic.com/2yl7ce0.jpg

Prosze sie pod roznym katem przyjzec.
    Ostatnio edytowane przez Zyga ; 12-07-2012 o 16:32

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jaki poziom kompresji jpg stosujesz?

Sam algorytm jpga jest taki sprytny, że "podobne" piksele obok siebie opisuje razem, więc im większa kompresja, tym większy zakres brany jest jako taki sam kolor.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Domyślnie

nie wiem dokladnie, o co pytasz. Poziom kompresji ? Nie jestem jeszcze zaawansowanym, i niektore sprawy sprawiaja mi trudnosci.
    Podczas przysylania stosuje suwakien na 100% jakosci jezeli, o to chodzi.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ale zdjęcie z linka ma 24 Bit a nie 16
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Nie wiem jakim cudem ma 24 Bit. Moze cos zle robie podczas przesylania na folder, albo ?
    Znaczy sie lepiej gdyby mialo 16 Bit ?
    Ostatnio edytowane przez Zyga ; 12-07-2012 o 19:58

Domyślnie

Może sprecyzujmy, czy mówimy o 16 (paleta 65536 kolorów) lub 24 (paleta ca 16.7M kolorów) bitowej głębi kolorów, czy o zapisie 16 bitów na kolor (3x16b w przypadku RGB). Bo to ma zasadnicze znaczenie.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Domyślnie

Jak juz napisalem otwieram RAW-wy w f-szopie. Otwieraja sie w 8 Bit-tach.
    Zmieniam na 16 Bit i obrabiam. Podczas instalacji na folder nic specjalnego nie robie.
    Zapisuje zdjecia w JPEG z funkcja - 100% jakosci. W folderze zdjecia w J-pegu maja automatycznie 24 Bit-ty. Interesuje mnie tylko, czy cos zle robie podczas obrobki, ze na zdleciu wychodza takie mazaje.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Przeniosłem do właściwego działu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

jpg ma maksymalnie 8bitów na kanał.
    RAW ma minimalnie 12bitów na kanał(większość najnowszych Canonów ma 14bitów).
    Nie da się otworzyć RAWa jako 8 bitów. Można go co najwyżej do 8bitów skonwertować, ale to już nie będzie RAW tylko Tiff, jpg etc.
    Zdjęcie podane w linku jest w formacie jpg i ma 8bitów na kanał, więc nie wprowadzajcie w błąd

@Zyga
    Otwierasz w RAW w Camera RAW i ustawiasz opcje 16 bitów(bpc-bit per channel). Dla najlepszej jakości ustaw profil kolorów na ProPhoto RGB.
    Dokonujesz obróbki w PS.
    Sposób zapisu takiego zdjęcia jest zależny od przeznaczenia(web, druk i rodzaj drukarki).
    Wersje na web zmniejszasz do preferowanego rozmiaru i konwertujesz do przestrzeni kolorów sRGB.
    Zapisujesz jako jpg i poziom kompresji od 10 do 12.

W dodatku musisz pamiętać, że w zależności na jakim monitorze oglądasz zdjęcie będziesz widział różne "świństwa" ponieważ nie każdy monitor wyświetla wszystkie kolory. Tzn. ty widzisz "świństwa" bo twój monitor nie wyświetla wszystkich kolorów które są w zdjęciu...

Domyślnie

Wychodzi mi na to, że w sumie nie odważyłem się krzyknąć: król jest nagi! Ale ktoś mnie nakieruje, gdzie się wpatrywać i szukać tego świństwa.
    PS. Widocznie mam beznadziejny monitor.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów