Ok. Przy składaniu zdjęć zastosuję 23,976fps ( do tej pory wpisywałem 24fps ). Możliwe
, że to był mój błąd.

1. Nadal nie mam odpowiedzi dlaczego jest różna ilość klatek w materiale filmowym.
Ustawiam PAL 25fps 1920x1080.
Nagrywam włączony stoper. I jak pisałem w pierwszym poście mam 12 minut nagrania.
Odtwarzam to na komputerze i stoper widoczny na filmie ( jego wskazania ) są zgodne z upływającym czasem na pasku odtwarzacza. Czyli stoper odmierzył 12 minut i tyle ma film.
We właściwościach tego filmu mam informację, że jest 25 fps. I to się zgadza z tym co ustawiłem w 550D.
Ale już po wyciągnięciu KAŻDEJ klatki z tego filmu, przeglądając kolejne otrzymane zdjęcia, podejrzewałem, że co 25 klatek będę mógł zobaczyć nagraną na stoperze pełną SEKUNDĘ...
Faktycznie pełna sekunda jest CO 30 KLATEK...

Wyciągając każdą co 1 sekundę klatkę otrzymam ich 738.
Wszystkie klatki ( 22090 ) dzielę przez te 738 otrzymuję ~29,933 czyli 30fps.

Czy to są jakieś specjalne, techniczne klatki spełniające jakieś zadanie?

Przyznasz chyba, że to jest dziwne

2. Jeśli zaś chodzi o "PRZESKOKI NA FILMIE" ( przy wyborze NTSC 30fps zwłaszcza ) to pojawiają się one przy zbyt szybkim panoramowaniu. Jeśli prowadzę kamerę powoli jest dobrze. Mówię o oryginalnym pliku .mov

Te przeskoki są widoczne we wszystkich materiałach w necie jeśli jest szybki ruch kamery i dotyczy to WSZYSTKICH kamer cyfrowych...

Widocznie technika jeszcze nie jest dopracowana lub jest to specjalne ograniczenie dla zwykłych śmiertelników ;(