Dzięki za próby odpowiedzi.
Oczywiście wiem, że łatwiej jest zrobić film ze zdjęć ale mi chodzi o to, że żal trzaskać lustrzanką tysiące zdjęć dla interwału 1s lub 2s...
Przy 1s mam 720-750 zdjęć ( 12 minut nagrania ) i daje mi to 30s gotowego filmu time lapse przy 24fps

Przy dłuższych interwałach tylko są zdjęcia montowane w film.
Może moim problemem było , że podawałem 24 fps a nie 23,976?
Jednak większość nagrywam ( do wykorzystania w montażu ) w 25fps.

Używam teraz Corel Video Studio ProX5 i mam tam opcję przyśpieszenia ( faktycznie do interwału 0,5s ) i jeśli chcę pełną sekundę, to muszę jeszcze raz obrobić plik.

I dlatego zwróciłem uwagę na te RÓŻNE nagrywane i otrzymane prędkości klatek na sekundę... ( stałe, prawie 30fps ).
W Corelu zauważyłem ( przeglądając wyciągnięte klatki z filmu obrobionego Corelem ), że są powtórzone, zdublowane... Dlaczego? Tu jest jeden z problemów jakiegoś szarpania.

Jeśli coś wiesz na ten temat, to daj mi odpowiedź.

Jeśli chodzi o ruch kamery wykonany programowo, to jak mówisz, jest on inny i sztuczny. Prawdziwa jazda kamery z obrotem lub bez jest piękna...
Zrobiłem slidera i obrotnicę do panoramy i teraz projektuję element do TILT

Będę miał więc trzy kierunki ruchu kamery.
Dlatego ważna dla mnie jest znajomość tych prędkości klatek/s a widzę ( co opisałem wyżej ) że jest to trochę dziwne...

Jakie są dobre programy do edycji i składania zdjęć w film z wyborem kadru, jego ruchem, stabilizacją, rozdzielczością itp?