Problem z Fps

Time Lapse.
Do zdjęć poklatkowych trzeba się dobrze przygotować.
Zwłaszcza jak będzie ruch kamery ( jazda, obrót ).
Ważna jest płynność ruchu i jego niezakłócony przebieg.

Jednak, by dobrze wypadły zdjęcia i złożone z nich filmy typu Time Lapse potrzebna jest bardzo dobra znajomość Ilości Klatek Na Sekundę czyli Fps…

Jaki jest mój pierwszy problem?
Otóż w Canon 550D podczas filmowania mam do wyboru PAL i NTSC.

PAL 25fps i PAL 24fps dla 1920 x 1080
NTSC 30fps i NTSC 24fps dla 1920 x 1080

Nagrywane filmy w PAL 25 lub 24fps są poprawne i nie ma skakania, przeskakiwania obrazu które jest widoczne i rażące po przejściu na NTSC 30fps lub 24fps.
Nadmieniam, że nie chodzi mi o jakieś stroboskopowe efekty zależne od ustawienia czasu ekspozycji.
Widać to przy panoramie jeśli ruch głowicy jest zbyt szybki.
( Oczywiście wszędzie tam gdzie kamera stoi nieruchomo a tylko przemieszczają się ludzie lub przedmioty, to NTSC 30fps jest lepszy ).
Znając ten problem wszystkie swoje filmiki staram się nagrywać powolnym ruchem kamery.
W tej chwili priorytetem jest STABILNOŚĆ obrazu.

Wiem, że jest to poważne ograniczenie dynamiki ale cóż zrobić?

Z testów które przeprowadziłem stosując elektryczną głowicę do panoramowania widzę, że NTSC 30fps lub 24fps nie nadają się do filmowania, bo przeskakuje obraz w bok.
W PAL25fps lub 24fps obraz nie skacze rytmicznie i jest płynny.
Drugi problem ( wynikający może z niewiedzy ) jest inna ilość klatek wybrana w aparacie, pokazana we właściwościach filmu oraz faktyczna z pomiaru z natury…
O co chodzi?

Konkretnie:
Wybieram PAL25fps. Nagrywam film aż do automatycznego zatrzymania. Otrzymuję plik 4GB o czasie 12 minut.
We właściwościach pliku widzę informację, że jest 25fps czyli się zgadza…
Ale już po wyjęciu WSZYSTKICH klatek programem JPG Convertor otrzymuję np. 22090 zdjęć ( wybierając opcje KAZDA KLATKA ) i otrzymuję 738 zdjęć ( wybierają opcję Co 1 sekundę ).
Tak otrzymana ilość zdjęć podzielona przez tę 1 sekundę daje mi w przybliżeniu 30 fps ( 29,93 ).
Żeby ktoś mi nie powiedział, że robię jakiś błąd w obliczeniach, mówię, że filmowałem stoper i po sprawdzeniu KAŻDEJ KLATKI co 30 frame jest pełna sekunda…

Obojętnie co wybiorę NTSC 30, 24 PAL25, 24 ZAWSZE jest 30fps. I zgadza się ta ilość ( 30klatek ) ze stoperem.
Oczywiście we właściwościach pliku filmowego ilość klatek jest następująca:
PAL25 = 25fps
PAL24= 23fps
NTSC30 = 29fps
NTSC24 = 23fps

O co tu chodzi?

Do czego zmierzam?
Przy ustawieniu parametrów ruchu elektrycznego slidera i elektrycznej głowicy muszę wziąć pod uwagę prawdziwą ilość klatek na sekundę.
Dla interwału 1s i 2s szkoda mi lustrzanki robiącej tysiące zdjęć, dlatego wykorzystuję nagrywanie filmu i wyciągam potrzebne klatki.
Ważna jest płynność ruchu obrotowego.
Mam już wtedy gotowy format HD 1920 x 1080
550D nie ma możliwości robienia zdjęć w rozdzielczości 1920 x 1080 co ma już 650D…

Ps
Jak na pierwszy post, to chyba dałem czadu lub do myślenia :wink: