Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon EOS 1D MK II N-problem z migawką?

Dopiero zaczyna Awatar megatlen
    Miasto
    Góry Świętokrzyskie

Domyślnie Canon EOS 1D MK II N-problem z migawką?

Od kwietnia tego roku używam aparatu EOS 1D MK II N. Do niedawna nie było z nim problemów (poza tym, że matryca ciągle łapie mi dużo śmieci). Podczas fotografowania imprezy 'Kabaretowe wakacje z duchami' w Krzyżtoporze pojawił mi się na zdjęciach dziwny obiekt w pierwszej chwili przypominający pasek od aparatu:

Przez kolejne kilkanaście klatek rejestrowałem go na zdjęciach, czasem nie było go w ogóle a teraz pojawia się sporadycznie. Zamiast niego występuje natomiast na każdym zdjęciu dziwna smuga światła. Smuga ta jest różna w zależności od czasu migawki. Na najkrótszym czasie przeradza się w szczelinę:

17mm | f/4 | ISO 200 | 1/8000 sek. @ Canon EF 17-40 mm f4.0 L USM

17mm | f/4 | ISO 200 | 1/4000 sek. @ Canon EF 17-40 mm f4.0 L USM

17mm | f/9 | ISO 200 | 1/1000 sek. @ Canon EF 17-40 mm f4.0 L USM

17mm | f/22 | ISO 125 | 1/125 sek. @ Canon EF 17-40 mm f4.0 L USM

Kilka dni temu zaktualizowałem firmware z 1.0.2 na 1.1.2 z oficjalnej strony Canona. Nie zauważyłem żadnych negatywnych zmian przez pierwsze 100 klatek, więc nie sądzę aby to było powodem problemów. Strona z firmware: http://web.canon.jp/imaging/eos1dm2n...irmware-e.html

Czy to problem z migawką? Osoba od której go odkupiłem miała aparat bardzo krótko a poprzednik zapewniał go, że zrobił nim nie więcej jak 60 tys klatek. EOS Info nie pokaże przebiegu w tym modelu. Ja wykorzystując go czysto amatorsko zrobiłem w kwartał ponad 9000 zdjęć. Słyszałem że w 'jedynkach' Canon wymienia te migawki gratis, ale nie dostałem od poprzednika żadnego dowodu zakupu ani też oryginalnego opakowania a aparat miał być zakupiony w USA. Odnalezienie i powrót do starego firmware rozwiązałoby problem? Oby w ogóle naprawa była opłacalna...
    Canon EOS 5D Mark III z Canon Battery Grip BG-E11, Canon EF 17-40 mm f/4.0 L USM, Canon EF 24-70 f/2.8 L II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, CCCP MC Zenitar-K 16 mm f/2.8 Fish Eye,Canon Speedlite 580EX II, 2x Yongnuo YN 686EX-RT HSS

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No wygląda na problem z migawką, prawie 70 000 klapnięc, o ile tyle jest rzeczywiście, to i mało i dużo. Chyba do serwisu najlepiej wysłać.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ewidentnie wskazuje na problem z migawką. Wizyta w sewisie niezbędna
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A tak w ogóle to i matryca do czyszczenia

Miasto
    Góry Świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A tak w ogóle to i matryca do czyszczenia
    Aparat spakowany i czeka do 17:00 na kuriera do serwisu na Żytniej. Czyszczenie matrycy u nich? Jedyne 130 zł. Nie dziękuję. Wyczyszczę gdzieś w mniej autoryzowanym serwisie na miejscu. Moje doraźne czyszczenie bez środków chemicznych przynosi marne efekty. W EOS 7D sprawę załatwiały ultradźwięki. Tu tego nie ma.
    Migawkę wymienią gratis jeśli będzie miała mniej niż gwarantowane 200 tys. klapnięć. Jeśli pierwszy właściciel mówił prawdę to nie zapłacę 1200 zł za jej wymianę. Zakładając, że to migawka i że wczytają jej przebieg z mojego modelu...
    Canon EOS 5D Mark III z Canon Battery Grip BG-E11, Canon EF 17-40 mm f/4.0 L USM, Canon EF 24-70 f/2.8 L II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, CCCP MC Zenitar-K 16 mm f/2.8 Fish Eye,Canon Speedlite 580EX II, 2x Yongnuo YN 686EX-RT HSS

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

jak wymienią migawkę to ich obowiązkiem jest czyszczenie matrycy!
    Regulamin pkt 8.

Miasto
    Góry Świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    jak wymienią migawkę to ich obowiązkiem jest czyszczenie matrycy!
    Pan konsultant z marszu oznajmił mi, że usługa wymiany migawki będzie w tym modelu kosztowała 1200 zł. Kiedy nieśmiało zauważyłem, że w tym modelu producent gwarantuje do określonej ilości użycia migawki wymianę gratis, to Pan przyznał, że i owszem. Na moje pytanie, czy wyczyszczą mi wówczas też matrycę oznajmił mi uprzejmie, że będzie mnie to kosztowało wspomnianą sumkę. Równie uprzejmie podziękowałem za przyjemność rozstania się z tą kwotą pieniędzy.
    Zrobiłem opis i wrzuciłem go do paczki. Ciekaw jestem czy do soboty dostanę puszkę z powrotem, bo inaczej będę musiał pożyczyć od kogoś aparat a tego żadna ze stron nie lubi.

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Prawda, dziady nie czyszczą przy okazji matrycy. Cały proces trwa 5 min. i w cyfrowe.pl (Pro dealer canon) robią to za darmo. Wstyd po prostu mieć taki serwis jak ten na Żytniej.
    Marki trzy.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Prawda, dziady nie czyszczą przy okazji matrycy. Cały proces trwa 5 min. i w cyfrowe.pl (Pro dealer canon) robią to za darmo. Wstyd po prostu mieć taki serwis jak ten na Żytniej.
    Wybacz ale w czasie gdy ktoś poświęca te 5 minut na wyczyszczenie matrycy ( ja czyszczę około 20 minut wraz ze sprawdzaniem jakości na zdjęciach) to nie może zrobić innej naprawy za którą trzeba zapłacić... Wiadomym przecież, że czas kosztuje, a jak się nie podoba to nie korzystamy z danej usługi i tyle nie ma co psioczyć.

Coś już napisał Awatar MrSpike
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez megatlen Zobacz posta
    W EOS 7D sprawę załatwiały ultradźwięki. Tu tego nie ma.
    w 1Dmk3 jest i co z tego... dzien bez dmuchania gruszka to dzien stracony

pozdr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów