Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Canon EOS 1D MK II N-problem z migawką?

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Chłopie kupiłeś okazyjnie - bez dokumentów to po pierwsze dziwne jest bo to może być dziabany sprzęt - może w USA czy gdzieś indziej na świecie. Ja bym nie kupił. Ale skoro kupiłeś używkę to trzeba liczyć się że będą problemy. Tej serii nie kupują amatorzy od focenia przy okazji urodzin czy wakacji. Zmień migawkę na nową i po problemie. A wyzywane serwisu o dziadów za ceny to ... przemilczę.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Tej serii nie kupują amatorzy od focenia przy okazji urodzin czy wakacji.
    Zdziwiłbyś się, zdarzają się tacy :-) Niemniej prawdopodobieństwo trafienia takiego egzemplarza jest raczej znikome, zbliżone do znalezienia 10 letniego Miśka klasy S z rzeczywistym przebiegiem 80 000 km :-)

P.S. Przebieg migawki w 1D II N można próbować sprawdzić darmowym programem 1D Count.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 10-07-2012 o 10:16
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Są programy 1DCount i Cancount, które potrafią odczytać przebieg migawki z 1DII. Wynik jaki odczytałem ze swojego body potwierdził serwisant na targach foto w Łodzi (160 000).

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Prawda, dziady nie czyszczą przy okazji matrycy. Cały proces trwa 5 min. i w cyfrowe.pl (Pro dealer canon) robią to za darmo. Wstyd po prostu mieć taki serwis jak ten na Żytniej.
    Dałem się skusić i chyba już nigdy więcej. Owszem matryce w 3 piątkach wyczyścili, ale w jednej mkII tak zasyfili matówkę, że nie mogę być zadowolony... Co prawda okazem czystości to ona nie było, co nie oznacza, że trzeba jej jeszcze dokładać... Niestety nawet nie mam czasu się kłócić a może jeszcze wysyłać sprzęt bo po prostu teraz go regularnie używam.

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Wybacz ale w czasie gdy ktoś poświęca te 5 minut na wyczyszczenie matrycy ( ja czyszczę około 20 minut wraz ze sprawdzaniem jakości na zdjęciach) to nie może zrobić innej naprawy za którą trzeba zapłacić... Wiadomym przecież, że czas kosztuje, a jak się nie podoba to nie korzystamy z danej usługi i tyle nie ma co psioczyć.
    Wybacz ale wymiana migawki wymaga pełnego odsłonienia matrycy, a co za tym idzie narażenia jej na złapanie syfu więc to nie jest łaska, że Ci wyczyszczą matrycę bo logicznym jest iż powinni. Za te wymienione migawki pewnie im Canon i tak płaci (no bo kto jak nie my) a i tak panowie serwisanci chcą z Ciebie zedrzeć 130zł za coś co przy akurat takiej naprawie powinni wykonać.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 10-07-2012 o 15:27
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna Awatar megatlen
    Miasto
    Góry Świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Chłopie kupiłeś okazyjnie - bez dokumentów to po pierwsze dziwne jest bo to może być dziabany sprzęt - może w USA czy gdzieś indziej na świecie. Ja bym nie kupił. Ale skoro kupiłeś używkę to trzeba liczyć się że będą problemy. Tej serii nie kupują amatorzy od focenia przy okazji urodzin czy wakacji. Zmień migawkę na nową i po problemie. A wyzywane serwisu o dziadów za ceny to ... przemilczę.
    Chyba chodzi o dwie różne osoby... Nie bardzo rozumiem kto "kupił okazyjnie" a kto "dziaduje". Odkupiony 'od znajomego, znajomego'. Ja też póki co na nikogo nie psioczę a pokazuję całą sytuację z nutką ironii. Z aparatu byłem zadowolony do czasu...
    Matrycę czyściłem często bo też często zmieniam obiektywy w plenerze.
    Dziś dowiedziałem się, że aparat był odpłatnie serwisowany dwa lata temu. Jutro dowiem się co było naprawiane, bo dopiero wtedy zrobią wycenę kosztów.

BTW: "Przy okazji wakacji" zabieram ze sobą starą "małpkę"- PowerShota . Nie rzuca się w oczy i można spokojnie zostawić bez opieki.
    Canon EOS 5D Mark III z Canon Battery Grip BG-E11, Canon EF 17-40 mm f/4.0 L USM, Canon EF 24-70 f/2.8 L II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, CCCP MC Zenitar-K 16 mm f/2.8 Fish Eye,Canon Speedlite 580EX II, 2x Yongnuo YN 686EX-RT HSS

Dopiero zaczyna Awatar megatlen
    Miasto
    Góry Świętokrzyskie

Domyślnie

Dzwoniłem przed chwilą do serwisu Canona. W moim aparacie padła migawka. Wymienią mi ją w ciągu 7 dni na koszt Canona. Aparat wcześniej miał w tym serwisie w maju 2010 r. tylko sprawdzany stan migawki.

W sumie zostało nim zrobione... 27.001 zdjęć. Kolega który mi podawał stan się przejęzyczył bo teraz mi mówi że miał na myśli właśnie podobny stan a że ma wiele aparatów to mógł się pomylić. Po prostu aż trudno uwierzyć a migawka była pierwsza. Zresztą lamelki i mocowanie były jak nowe. Tak samo wszystkie śrubki. Stan wizualny aparatu jak nowy. Jestem trzecim (czwartym jeśli liczyć osobę, która miała go miesiąc) właścicielem. Po prostu rarytas.

Czekam na naprawiony sprzęt i mam nadzieję czystą matrycę.
    Canon EOS 5D Mark III z Canon Battery Grip BG-E11, Canon EF 17-40 mm f/4.0 L USM, Canon EF 24-70 f/2.8 L II USM, Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM, CCCP MC Zenitar-K 16 mm f/2.8 Fish Eye,Canon Speedlite 580EX II, 2x Yongnuo YN 686EX-RT HSS

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Pogratulować stanu tak leciwego sprzętu

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów