Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Wymarzona klawiatura do Lightrooma

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Wymarzona klawiatura do Lightrooma

Gdyby byłą taka możliwość (a jest :-) i moglibyście zaprojektować własną klawiaturę do obsługi Lightrooma to jak by ona wyglądała? Oczywiście nie chodzi mi o magiczny przycisk np "Super ostrość" tylko o zestaw i układ przycisków poprawiających ergonomie użytkowania.

W mojej głowie powoli powstaje wizja takiego urządzenia ale jako, że użytkownikiem LR jestem od niedawna to nie mam jeszcze swoich przyzwyczajeń i chciałbym poprosić o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Równocześnie w domowym zaciszu powstaje również prototyp takiego urządzenia. Powstaje wolno ponieważ jestem zupełnym laikiem w budowaniu układów scalonych i muszę uczyć się wszystkiego od podstaw. Zdaje sobie sprawę, że rzuciłem się na głęboką wodę ale co tam :-)

Próbowałem przejrzeć też rozwiązania jakie są na rynku nim RPGkeys ale cena do mnie nie przemawia. Swoją drogą 490$ za zestaw niecałych 60 klawiszy to gruba przesada :-)

Chętnie przyjmę wszystkie przemyślenia, rysunki jak i luźnie wizje. Nie musi to byś manipulator w formie klawiatury. Wszystkie pomysły dozwolone. Zapraszam do dyskusji.
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Gdyby byłą taka możliwość (a jest :-) i moglibyście zaprojektować własną klawiaturę do obsługi Lightrooma to jak by ona wyglądała?
    Tutaj było: http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=880
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak tak. Jest to zrobione zapewne o projekt Paddy i urządzenia sterujące MIDI. Była to tak jakby inspiracja do mojego projektu.

Kontrolery MIDI nie należą do najtańszych (drugorzędna sprawa) a przede wszystkim ergonomia czy dostęp do mnogiej ilości funkcji LR jest ograniczona. Szukam pomysłu na coś prostego i eleganckiego.

Wg mojej koncepcji miała by to być jedna gałka np na impulsatorze optycznym i szereg przycisków do zmiany funkcji tej gałki, np naciskamy guzik Kontrast i gałką regulujemy suwak kontrast, naciskami Tint i przesuwamy suwak tint itp.

Coś już napisał Awatar Hadrian
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Logitech g13...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hadrian Zobacz posta
    Logitech g13...
    Możesz rozwinąć? Bo to raczej klawiatura gamingowa :-) ewentualnie co ma (co jest użyteczne w LR) czego nie ma inna klawiatura.

Początki nałogu

Domyślnie

Film już kiedyś widziałem. Dalej jednak nie sądzę aby ta klawiatura miała funkcje których nie można zrobić ze zwykłą klawiaturą i paddy bądź natywnie przez HotKeys. Z resztą g13 ma zbyt mało klawiszy aby dokonać kompleksowej obróbki bez odrywania rąk od tej klawiatury. LR ma lekko licząc 60 suwaków, 2 klawisze na suwak to 120 klawiszy i tylko w samym module develop :-)

Mam już zrealizowaną część projektu - min skrypt do obsługi funkcji LR - przypisania odpowiednich skrótów niekolidujących z domyślnymi skrótami systemowymi czy skrótami LR, obsługę tych przycisków z poziomu mikrokontrolera i fizycznych przycisków.

Jeśli będzie zainteresowanie takim urządzeniem DIY to chętnie podzielę się częścią rozwiązań.

Domyślnie

to moze przystosowac jakis mikser czy konsole DJ itp. :]

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    to moze przystosowac jakis mikser czy konsole DJ itp. :]
    Zerknij do 2 posta w tym wątku :-)

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Wymarzona klawiatura do Lightrooma

Nie widzę dużego zainteresowania ale nie poddaję się:-)

Poniżej projekt takiej klawiatury. Naciskamy dany przycisk. Lightroom zaznacza odpowiedni suwak. Kręcimy pokrętłem zmieniając wartość tego suwaka.

http://img526.imageshack.us/img526/9574/klawiaturaf.jpg

Czego (jakich funkcji) brakuje na tej klawiaturze?

Rozmiar klawiatury jest zaplanowany na 400mm x 140mm. Wykonane będzie albo z aluminium albo z pleksi. W zależności od kosztów :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów