Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 100 2.8L - stabilizacja

Dopiero zaczyna Awatar Bro78
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Canon 100 2.8L - stabilizacja

Witam

Ostatnio zauważyłem problem ze stabilizacją w Canonie 100mm f/2.8L. Podczas gdy kilka sekund przytrzymam spust migawki wciśnięty do połowy stabilizacja zaczyna dziwnie "bzyczeć". Dźwięk narasta i staje się bez problemu słyszalny bez przykładania obiektywu do ucha. Gwałtowny ruch obiektywem powoduje, że dźwięk się wycisza, ale po kilku sekundach znów słychać to uporczywe brzęczenie. do tego aparat i obiektyw wpadają w drobne wibracje. Po wyłączeniu i włączeniu na nowo stabilizacji problem znika, ale w pewnym momencie znów powraca.

Obiektyw jest całkiem świeży i podpięty do 40D. Czy można to traktować jako usterkę i czy konieczne jest wysyłanie obiektywu do serwisu, czy po prostu tak ma być? Bo jest to strasznie męczące...

Domyślnie

Pewne dźwięki mogą być słyszalne przy pracy ze stabilizacją. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć czy w tym przypadku jest to normalne czy jest to oznaka uszkodzenia stabilizatora. Najlepiej byłoby dostarczyć sprzęt wraz z dokładnym opisem oraz dokumentami gwarancyjnymi w celu dokładnego sprawdzenia.

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Standard :-) jak się włącza stabilizacja to słychać jej załączenie i przy wyłączeniu tj. właśnie taki dziwny dzwięk jakby jakieś łożysko się tarło przynajmniej ja tak to słyszę. Też tak mam i słyszałem, że tak te obiektywy mają. A czy tak musi być to nie wiem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale, że obiektyw wpada w wibracje z aparatem to nie zauważyłem w sumie. Może Twoja sztuka rzeczywiście ma jakąś wade.
    Ostatnio edytowane przez mariusz2704 ; 09-07-2012 o 21:51 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pewnie jest problem, ponieważ najczęściej stabilizacja sobie mruczy cichutko. Ale czasami głośno wyje jakby w środku pracował na pełnych obrotach silnik elektryczny. Dziękuje za pomoc

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Może jeszcze taki filmik. Słychać działającą stabilizację (delikatne trzaski) oraz właśnie ten wyjący (który narasta w miarę trzymania migawki) odgłos o którym pisałem.

http://youtu.be/FE0mxaS1qh0

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

U mnie jest trochę inaczej. Rzeczywiście może wyślij obiektyw na żytnią i niech zobaczą o co kaman.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chyba trzeba będzie tak zrobić. Ech, w środku sezonu

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

w moim dźwięk podczas pracy nie narasta ale przy włączaniu i wyłączaniu zgrzyta niemiłosiernie głośno jak stara sprężyna

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Nie wiem jak w tym Canonie ale np. w mojej Sigmie 120-400 IS też okropnie hałasuje nawet ok. 3 sekundy po zwolnieniu spustu. Chociaż z drugiej strony is w 24-105 jest cichutki. Myślę, że nie ma się czym specjalnie przejmować jeśli stabilizacja działa poprawnie :-)
    Pozdrawiam
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

U mnie nie ma zgrzytów i dźwięk nie narasta, jest delikatne bzyczenie, brak drgań na korpusie. Za to w 70-200 is II zdarzały mi się podobne zgrzyty (na początku użytkowania) głównie jak obiektyw zwrócony był w dół, ale jakoś samoistnie minęło - mam nadzieje, że bezpowrotnie.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów