Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 196

Wątek: Wałki na Vacie

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jakoś nie mogę ogarnąć jak ma wyglądać prawidłowo przeprowadzona transakcja zakupu sprzętu np na Allegro, na potrzeby prywatne od osoby nie prowadzacej (jak się okazało) działalności gospodarczej . Wydawało mi się, że dowód zakupu może być (ale chyba nie musi), gwarancja tak samo. Jakoś nie czuję sie na siłach dokonać weryfikacji poprawności formalnej dowodu zakupu a już na pewno wydrukowanej na zwykłej drukarce faktury VAT.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień..." (J 8:1-11)

Może zatem ankieta:
    "Czy kiedykolwiek kupiłeś sprzęt foto bez prawidłowo wystawionej polskiej faktury VAT ze świadomością, że kupujesz sprzęt taniej, ale za to z "szarej strefy" np. z importu "prywatnego" lub innych źródeł, wprowadzony do obrotu na terenie kraju poza oficjalną dystrybucją producenta, itd.?

To może ja wypowiem się pierwszy :P
    Nigdy nie zwracałem na to uwagi... ale z tego co pamiętam przy zakupie torby na sprzęt foto właśnie od nowarta dostałem prawidłowo wystawiony paragon (zakup na osobę fizyczną).

A teraz nieco inaczej zapytam, a ilu z Was kupując sprzęt używany na allegro zainteresowało się czy sprzedający zapłaci podatek? Założę się że 99% z was nawet o tym nie pomyślało...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień..." (J 8:1-11)

Może zatem ankieta:
    "Czy kiedykolwiek kupiłeś sprzęt foto bez prawidłowo wystawionej polskiej faktury VAT ze świadomością, że kupujesz sprzęt taniej, ale za to z "szarej strefy" np. z importu "prywatnego" lub innych źródeł, wprowadzony do obrotu na terenie kraju poza oficjalną dystrybucją producenta, itd.?
    To może jeszcze dołączymy cudzołóstwo, mandaty drogowe, bluźnierstwa itd. .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zapomniałeś o podżeganiu do nienawiści rasowej i nietolerancji ;-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 13-07-2012 o 08:49 Powód: literówka
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Hmm, swego czasu na "paragon z niemiec" dostałem cash-back. Żytnia chyba też je honorowała (a przynajmniej ja nie pamiętam aby ktoś pisał tu o problemach z uznaniem gwarancji na podstawie takiego dowodu zakupu). Ale, być może, Canon sprawdza sobie po numerach seryjnych z jakiej dystrybucji pochodzi sprzęt i kopię paragonu każą dołączać tylko "dla zasady".
    trzy lata temu kupiłem w jednym z poznańskich sklepów na fakturę obiektyw 50/1.4 "z polskiej dystrybucji". obiektyw się popsuł po 2 miesiącach i poleciał na żytnią na gwarancję, a na zgłoszeniu z CSI zobaczyłem wpis: "płatnik: CANON DEUTSCHLAND GMBH".

tak więc wiedzą i sprawdzają.
    i raczej już nic więcej w tym sklepie nie kupię.
    pozdro.,
    m.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli było z fakturą i bez kombinacji to ja bym nie wyciągał tak daleko idących wniosków. Canon Polska wpadł kiedyś (2006 albo 2007, już nie pamiętam) na pomysł reorganizacji efektem czego odwrócili się od nich nawet najwięksi dotychczasowi dystrybutorzy (np. firma MJ Foto, obecnie przemianowana na AB Foto). Towar był wówczas niedostępny a na realizację zamówień czekało się miesiącami, bez gwarancji że się go w ogóle dostanie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

to wszystko wiadomo - mi chodziło tylko o jedno: że sprzedawca poinformował, że dystrybucja jest PL, a okazała się DE. :neutral:
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    to wszystko wiadomo - mi chodziło tylko o jedno: że sprzedawca poinformował, że dystrybucja jest PL, a okazała się DE. :neutral:
    i co w takim wypadku robi serwis na żytniej zwraca sprzęt czy naprawia. Sprzęt z dystrybucji DE ma chyba gwarancje 2 lata a z PL dystrybucji tylko rok. A jeśli sprzęt zakupimy z takiej dystrybucji to chyba gwarancja odbywa się przez rok w PL a rok w DE serwisie nie wiem czy tak to wszystko się odbywa. Jak minie rok to wtedy zostaje nam wysyłka do Niemiec aby naprawili na gwarancji bo żytnia chyba za darmo tego nie naprawi tylko zwróci sprzęt zgadza się
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 13-07-2012 o 15:26

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Zapomniałeś o podżeganiu do nienawiści rasowej i nietolerancji ;-)
    Ojoj, koledzy się rozpędzili, ciekawe skąd takie, a nie inne grzechy? ;-)
    Poza tym potem okaże się, że niektórzy mają na sumieniu dużo więcej niż tylko kupno sprzętu w tzw. "szarej strefie" :cool:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ojoj, koledzy się rozpędzili,
    No cóż ,każdy chciałby wziąć udział w ankiecie......dołożyłbym coś od siebie,ale jak nieaktualne to trudno

Strona 15 z 20 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów