Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 196

Wątek: Wałki na Vacie

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    ...dodatkowo postrzeliłeś się jeszcze w stopę.
    Teraz w drugą... bo jedna już podziurawiona...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Kupowanie na fakturę czego się da też jest na dobrą sprawę oszustwem skarbowym
    tak nie do końca bo jednak jest to własnością firmy i trzeba się z tego rozliczyć
    tak właśnie powstają majątki

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W przypadku osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą dla organów państwa nie ma czegoś takiego jak "firma". Jest osoba i jej majątek, tyle.
    A że trzeba się rozliczyć? Trzeba naprawdę pojechać po bandzie żeby US się przyczepił (np. słyszałem o jegomościu, który prowadząc firmę budowlaną kupował na fakturę pieluchy dla dziecka).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A że trzeba się rozliczyć? Trzeba naprawdę pojechać po bandzie żeby US się przyczepił (np. słyszałem o jegomościu, który prowadząc firmę budowlaną kupował na fakturę pieluchy dla dziecka).
    W przyrodzie nic nie ginie. Jeśli coś kupisz sobie "na firmę" to podatek zapłaci sprzedawca.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Przyczepi się przy pierwszej kontroli. Przeżyłem taką to wiem. :grin:
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jakoś to tak zmierza ku temu, że "wałkiem na Vacie" jest jedynie działalność bohatera tematu natomiast inne przejawy przejawy przedsiębiorczości uczciwych obywateli typu: prywatny import z USA i skąd tam jeszcze z pominięciem cła i Vat, kupowanie sprzętu na "działalność gospodarczą" luźno związaną z fotografią to obrona przed krwiopijczym państwem.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wątek odleciał od tematu tak dalece, że przenoszę do hydeparku.
    Jedno zastrzeżenie - jeśli będzie to zmierzało w kierunku tematów wyborczych i politycznych lub linczu na kimkolwiek to ciach.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    ! Nowart, nie chcę być prorokiem, ale jakoś nie mogę pozbyć się wrażenia, że właśnie wpadłeś do widocznej na kilometr pułapki, zastawionej wyłącznie na Ciebie. A dodatkowo postrzeliłeś się jeszcze w stopę.
    Też jestem zadziwiony jak można samemu publicznie się przyznać do sprzedaży "na czarno" .

Cytat Zamieszczone przez loco1 Zobacz posta
    Absolutnie nie ma możliwości abyś kupował ten sprzęt tak tanio legalnie i owatowany, to jest kit nad kity ale nie moja rola by z tego wyciągnąć wnioski tak jak zrobili to ludzie z tego forum, którzy cię znają, wiedza o co chodzi a którzy niestety nie wypowiedzą się w tym wątku "bo po co babrać się w g…".
    Tajemnicą poliszynela jest, że niektórzy co dziś legalnie prowadza biznes, też podobno zaczynali od sprzedaży "na paragony z Niemiec". Nie będą ruszać tematu ze strachu że jeszcze "g... się bardziej rozleje".

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm, swego czasu na "paragon z niemiec" dostałem cash-back. Żytnia chyba też je honorowała (a przynajmniej ja nie pamiętam aby ktoś pisał tu o problemach z uznaniem gwarancji na podstawie takiego dowodu zakupu). Ale, być może, Canon sprawdza sobie po numerach seryjnych z jakiej dystrybucji pochodzi sprzęt i kopię paragonu każą dołączać tylko "dla zasady".

P.S. Z kombinowaniem na VAT w obrocie wewnątrzwspólnotowym nie jest tak łatwo. W zeszłym roku się pomyliłem (na szczęście na swoją niekorzyść) i nie dałem do zaksięgowania jednej faktury zakupu w państwie UE. Po trzech miesiącach przyszło wezwanie do wyjaśnień i złożenia korekty, które argumentowali tym że organy podatkowe państwa w którym kupowałem przysłały im inną kwotę.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 12-07-2012 o 10:49
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

dalej honorują
    podobno te paragony nie bangla na zachodzie
    tu nawet nie chodzi o vat co o nieuczciwa konkurencje
    i się nie dziwie bo jak ktoś zainwestował w swoja firmę to chce mieć z tego tytułu profity a nie straty
    trzeba mieć świadomość ze za cwaniactwo niektórych płacimy wszyscy solidarnie
    kasa musi się zgadzać
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 12-07-2012 o 11:18

Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów