Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 196

Wątek: Wałki na Vacie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    poważnym argumentem za zakupem u TIPa są właśnie owe dwa lata realnej gwarancji niemieckiego sklepu.
    Ocena "realności" może być różna. Był taki jeden TIP w Warszawie z siedzibą na Służewcu kilka lat temu, który nagle zapadł się pod ziemię a później krążyły tylko legendy z różnymi kwotami na ile go US podliczył.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ale gwarancja nie jest obowiązkową usługą, tylko takim bonusem od producenta/dystrybutora i to ten podmiot ustala jej warunki, a nie polski lub europejski ustawodawca. Jak polski Canon chce gonić sprzęt z gwarancją 12-miesięczną to jego sprawa. Zawsze masz odpowiedzialność za zgodność z umową, o ile oczywiście kupujesz w ramach sprzedaży konsumenckiej.
    Gwarancja to nie jest żaden bonus tylko ustawowy wymóg. W różnych krajach różnie to wygląda, ale wszedzie takowa funkcjonuje. Producent musi ją dać. Nie wiem natomiast jak to jest gdy sprzedaż odbywa się bez gwarancji i jest zaznaczone, iż z tego powodu cena 30%OFF.
    W przypadku pominięcia oficjalnego kanału dystrybucyjnego gwarancji udziela sklep, lecz nie jest ona równoznaczna z producencką gwarancją. To sklep bierze na siebie odpowiedzialność i naprawia na własny koszt. Ale jest to ich dobra wola tylko, bo jeśli znajda klienta na tańszy sprzet bez gwarancji to równie dobrze moga sprzedać. Na brytyjskim rynku funkcjonuje wiele firm w których gwarancję można sobie dodatkowo wykupić w zakresie podobnym do gwarancji producenckiej aż do wszelkiego rodzaju NW. I nawet nikt nie pyta o pochodzenie sprzetu (USA, Azja czy EUropa).
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 15-07-2012 o 18:25

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Przecież w polskich sklepach masz tak samo "realne" 2 lata jak i w Niemczech.
    Pisząc "realnej" miałem na myśli dostępność dla szarego konsumenta, który przynosi sprzęt do sklepu i zgłasza usterkę. Czym innym dla mnie jest niby to samo ale poprzedzone stosownym wyrokiem sądu uzyskanym z pomocą rzecznika konsumenta.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Pisząc "realnej" miałem na myśli dostępność dla szarego konsumenta, który przynosi sprzęt do sklepu i zgłasza usterkę. Czym innym dla mnie jest niby to samo ale poprzedzone stosownym wyrokiem sądu uzyskanym z pomocą rzecznika konsumenta.
    Ale o czym Ty mówisz. Jeszcze się nie spotkałem, żeby trzeba było iść do sądu. Polskie sklepy nie robią problemu. Tak samo jak niemieckie. I tak samo jak można znaleźć wyjątek od reguły w Polsce, tak i w Niemczech. Nie róbmy teorii spiskowej o nic.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Gwarancja to nie jest żaden bonus tylko ustawowy wymóg. W różnych krajach różnie to wygląda, ale wszedzie takowa funkcjonuje. Producent musi ją dać. Nie wiem natomiast jak to jest gdy sprzedaż odbywa się bez gwarancji i jest zaznaczone, iż z tego powodu cena 30%OFF.
    Będziesz tak miły wskazać podstawę prawną? Chętnie uzupełnię swoją wiedzę.

Domyślnie

Będziesz tak miły wskazać podstawę prawną? Chętnie uzupełnię swoją wiedzę.
    Przecież duży jestes i nie wiesz jak podstawowe informacje uzyskać. http://www.google.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Przecież duży jestes i nie wiesz jak podstawowe informacje uzyskać. http://www.google.com
    Szukałem, nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kolego jaroz. To co wypisujesz to zwykle trollowanie.
    Gwarancja jest zobowiazaniem DOBROWOLNYM i te w temacie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Chyba zbiera punkciki żeby wejść na giełdę :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Tak, gwarancja jest fakultatywna, lecz każdy ją daje gdyż w myśl ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej każdy ma prawo odstąpić od zawartej umowy; a każdy zakup jest taką umową, kiedy wyrób nie spełnia wymagań i oczekiwań. W związku z powyższym producent nie dajacy gwarancji na swój wyrób podpada automatycznie pod inny przepis, który jest dla niego mniej korzystny.

Kolego MC pouczanie trolla tez jest trollowaniem, zwłaszcza w nic nie wnoszącej wypowiedzi!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chyba zbiera punkciki żeby wejść na giełdę :-D
    zaiste ciekawe spostrzeżenie. myślałem o czymś poważniejszym. Punkciki to zbierają ci co piszą nic nie prezentując, tak jak w ww cytacie.
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 15-07-2012 o 22:39 Powód: Automerged Doublepost

Strona 18 z 20 PierwszyPierwszy ... 81617181920 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów