Powinieneś chyba ustawić/sprawdzić najnowszą wersją :
Reikan FoCal - Automatic AF Microadjustment Software
i polecam także zerknięcie do wyników testów i przykładowych fotek
All Tests / Reviews
jp
po zakupie mark III moja 50 1.4 dostała skrzydeł a dzięki nowemu DLO odleciała w kosmos
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Hmmm. To nie jest najlepsza rekomendacja szkła. Taki 70-200/4 LIS dzięki DLO zyskuje niewiele, a na orbitęodlatuje np. kiepski 17-85 IS. DLO jest super, ale niestety tylko przy niskich ISO.
Chyba każdy 50/1.4 w zakresie 1.4-2 jest dosyć miękki na w mierę gestych matrycach oraz oferuje gratis specyficzną mgiełkę, która sprawia, że czarne jest szare. Odnośnie wątku - nie wydaje mi się, aby przykład, który pokazał wątkodawca odbiegał od średniej dla tego szkła.
WARTO SIĘ ZASTANOWIĆ NAD SZKŁEM SIGMY 50 1.4 miałem go do testów i jakość powala na kolana ostrością -ponoć samego Karla pobił w testach. Miałem 1.8 1.4 i 1.2 canona i polecam sigmę dla tej ogniskowej. Możesz podejść do salonu sigmy i przetestować adresy sklepów na stronie
Sigma Foto::Sieć Sigma ProCentrum
:-D1d mkIIn 5d mk II, Slik PRO 500 + 700
:-D
Miałem to samo jak kupiłem 5DII, podobnie z 17-40.
Byłem nieźle zaskoczony, że z tą puszką 50-ka już na f1.4 jest bardzo ostra, spokojnie można używać tej przysłony. Wiele osób się dziwiło i nie dowierzało, zamieszczałem nawet sample i wszyscy byli mocno zaskoczeni - mi się widać trafił jakiś wybitny egzemplarz.
17-85 to też u mnie odleciał a w zasadzie wyleciał, z tym to już nic nie da się zrobić. Dziwię się, że jeszcze ktoś to szkło kupuje, bo poza zakresem ustępuje w każdym punkcie 3 razy tańszemu KITowi.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Hmm z tego co poczytałem, to większość nie poleca Sigmy 50 1.4, podobno sporo jest problemów z FF/BF.
Większość doradza C50/1.4