Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
na pewno ty wiesz lepiej - to podpowiedz koledze który założył ten wątek.
To bardzo komercyjna dyskusja fotgraficzna i na pewno też dotyczy dużej firmy z budżetem itd itp - bo przecież widać to wyraźnie choćby po tym że chcą zatrudnić specjalistę!
...co na CB sie pyta: chłopaki - ile wziąść za te robotę....
To ze pyta, to wlasnie dobrze, gorzej jak ktos kto nie ma pojecia, strzela cene z kosmosu (na minus) i w polowie roboty orientuje sie ze jednak wezmie za robote duzo za malo.
Co do konkretow to tu juz jakies padly, a ja nie mam w zwyczaju robic wyceny roboty przy ktorej nie znam mnostwa waznych danych, ale musisz mi uwierzyc na slowo, ze potrafilbym ja wycenic
chociaz przyznaje, ze mimo jakiegostam doswiadczenia do tej pory mam czasem problemy z wycenami

Co do drugiej części wypowiedzi - masz rację.
Z tym że mogę się założyć o co zechcesz że po przedstawieniu powyższej kalkulacji kolega nawet tej pierwszej roboty nie zaliczy!
Chyba że wyobrażasz sobie że żyjemy w kraju w którym "jakość" wygrywa z "jakoś" - byle taniej.
z doswiadczenia powiem Ci, ze sa firmy w Polsce ktorym zalezy na jakosci
choc wiemy, ze nie sa w wiekszosci

Koledy tu reprezentują system "pobożnożyczeniowy" a wasze odgrażania co do tego że zleceniodawca "następnym razem się zastanowi" sa również z tych "pobożno..."
Rzecz w tym że zlecenodawca będzie miał zrobiona robotę a BRAK PUNKTU ODNIESIENIA czyli np tej samej pracy lepiej wykonanej przez innego odpowiedniego "specjalistę" spowoduje ze będzie zadowolony!
A jedynym kryterium do porównywania na przyszłość będzie cena.
Co do poboznych zyczen i doswiadczen, to mialem juz dwie takie sytuacjie ze po przedstawieniu wyceny zleceniodawca zrezygnowal i ktos mu zrobil taniej.
po paru tygodniach przyszedl zeby w ekspresie zrobic zdejcia jeszcze raz
(oczywiscie zdjecia w ekspresie byly odpowiednio drozsze