Ile za zlecenie - prośba o pomoc.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez spr Zobacz wpis
    Sprawdźcie sami ile kosztuje wynajęcie koparki na godzinę.
    Czy koparkę da się wynająć 56 razy w ciągu 3 miesięcy na czas pracy po 20 minut?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• spr
      Coś już napisał
      • 2010
      • 83

czytajcie ze zrozumieniem - przykład koparki jest odnośnie liczenia dojazdów i rzekomego czasu pracy - jedziesz samochodem nie robisz zdjęć i odwrotnie.
      L-dorado
      blog

Komentarz

• Sergiusz
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2708

Koparką to by pewnie ze dwa dni jechał te 40 km.
        Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Merde
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez spr Zobacz wpis
          czytajcie ze zrozumieniem - przykład koparki jest odnośnie liczenia dojazdów i rzekomego czasu pracy - jedziesz samochodem nie robisz zdjęć i odwrotnie.
          Ale podczas jazdy jesteś w pracy. Dlatego nie zgadzam się z liczeniem stawki za dojazd w taki sposób, by pokryć tylko koszty.

Stawka 0,84 zł / km to jest zwrot kosztów dla pracownika wykorzystującego samochód prywatny do celów służbowych. Chyba nie trzeba być specjalnie bystrym by wiedzieć, że pracownik za ten czas dostaje normalne wynagrodzenie?

Komentarz

• tom517
            Początki nałogu
            • 2007
            • 495

Chyba złe podejście do tematu z tymi dojazdami, może być problem z identycznym ustawieniem kadru. Zamontować aparat z interwałem robienia zdjęć np. co 1h, ewentualnie zewnętrzną kamerę IP.

Komentarz

• Merde
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez tom517 Zobacz wpis
              Chyba złe podejście do tematu z tymi dojazdami, może być problem z identycznym ustawieniem kadru. Zamontować aparat z interwałem robienia zdjęć np. co 1h, ewentualnie zewnętrzną kamerę IP.
              To już inna sprawa. Ale taki aparat z dużym prawdopodobieństwem trzeba by spisać na straty (może "zaginąć", może nie wytrzymać warunków pogodowych przez te trzy miesiące, itp.).
              Na pewno by trzeba było zamontować na sztywno solidny statyw, żeby kadr zbytnio się nie zmienił, a drobne odchyłki są do poprawy na etapie obróbki.

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

E tam. Znaleźć miejsce, poprosić panów budowlańców o wbicie 3 prętów i oznaczenie farbą i wio. Zablokować sobie głowicę w statywie, używamy stałki i przesunięcia są minimalne. Robimy pierwsze zdjęcie, obrabiamy a potem każde następne wrzucamy jako warstwę i skalujemy żeby było dokładniej. Jak sobie wyobrażasz zostawienie aparatu na 3miechy na placu budowy?
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• hekselman
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 568

Dokładnie.
                  Wydaje mi się że to zadanie nie z matematyki tylko bardziej z inwentyki.
                  Bo
                  - jakby kupić JAKIŚ używany aparat ze sporą matrycą (po co lustrzanka skoro obiekt nie gania po planie a sposób oglądania zdjęć czyli film nie pozwoli i tak specjalnie delektowac się różnicami jakości w narożach)
                  - z głową czyli i bezpiecznie i stabilnie zamocować;
                  - dołożyć potężną kartę
                  - czy też nawet zainwestować w kartę WiFi i podglądać sobie zdjęcia od razu w domciu;
                  - wysterować "toto" jakimś interwało-wyzwalaczem
                  i zejść z ceny po pokazaniu kalkulacji robionych tu przez kolegów...
                  do poziomu gwarantującego i dobrą opinię i ew następne roboty :-)
                  Bo chyba nikt nie sądzi że jakaś firma zleci taką sesję za tyle kasy?

Komentarz

• marszull
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 126

Zamieszczone przez hekselman Zobacz wpis
                    Dokładnie.

i zejść z ceny po pokazaniu kalkulacji robionych tu przez kolegów...
                    do poziomu gwarantującego i dobrą opinię i ew następne roboty :-)
                    Bo chyba nikt nie sądzi że jakaś firma zleci taką sesję za tyle kasy?
                    po pierwsze to chyba malo wiesz o rynku komercyjnej fotografii,
                    podejsciu duzych firm i budzetach jakimi operuja
                    a po drugie uwielbiam takie podejscie (z ta pozniejsza robota)
                    bo pozniej sie znajdzie nastepny, ktory jeszcze zejdzie z ceny
                    i wtedy to o Tobie nikt nawet nie pomysli...

Komentarz

• JerzyC
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 103

Ja znam realia zrobi to jakiś student czy gimnazjalista. Dostanie 20 zł za zdjęcie, dojedzie tam rowerem i jeszcze będzie zadowolony !

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez JerzyC Zobacz wpis
                        Ja znam realia zrobi to jakiś student czy gimnazjalista. Dostanie 20 zł za zdjęcie, dojedzie tam rowerem i jeszcze będzie zadowolony !
                        To niech robi i krzyż na drogę.
                        Rynku już bardziej się zepsuć nie da. Jak student spartoli robotę, to następnym razem zleceniodawca może się dwa razy zastanowi.

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
                          Rynku już bardziej się zepsuć nie da. Jak student spartoli robotę, to następnym razem zleceniodawca może się dwa razy zastanowi.
                          jak spartoli to zburzą i wybudują jeszcze raz żeby zdjęcia powtórzyć
                          Jestem szumofobem
                          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Merde
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez jaś Zobacz wpis
                            jak spartoli to zburzą i wybudują jeszcze raz żeby zdjęcia powtórzyć
                            Na koszt studenta oczywiście.
                            Albo zlecą wyrenderowanie do jakiegoś studia grafiki 3D.

Komentarz

• xsardas
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 731

Zamieszczone przez marszull Zobacz wpis
                              po pierwsze to chyba malo wiesz o rynku komercyjnej fotografii,
                              podejsciu duzych firm i budzetach jakimi operuja
                              a po drugie uwielbiam takie podejscie (z ta pozniejsza robota)
                              bo pozniej sie znajdzie nastepny, ktory jeszcze zejdzie z ceny
                              i wtedy to o Tobie nikt nawet nie pomysli...

Ja wiem że jedyne pole, na którym można konkurować to cena...
                              Wiem też, że w polsce fotografia jest niżej ceniona od psich odchodów...

Ale na szczęście są też ludzie i firmy, którzy wiedza, że dobre zdjęcia kosztują i są w stanie za to zapłacić

Komentarz

• marszull
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 126

Zamieszczone przez JerzyC Zobacz wpis
                                Zamieszczone przez Merde Zobacz wpis
                                w 100% popieram, niech robi i sie cieszy
                                a pozniej czesto sie konczy to tym ze firma wynajmuje pozniej kogos jeszcze raz bo trzeba poprawic

Zamieszczone przez xsardas Zobacz wpis
                                Ja wiem że jedyne pole, na którym można konkurować to cena...
                                Wiem też, że w polsce fotografia jest niżej ceniona od psich odchodów...

Ale na szczęście są też ludzie i firmy, którzy wiedza, że dobre zdjęcia kosztują i są w stanie za to zapłacić
                                Czyli nie do konca tak jest ze jedyny wyznacznik to cena, i jednak sa firmy ktore wiedza ze za fotografie trzeba zaplacic, w przeciwienstwie do psich odchodow

Komentarz

Pracuję...
                                X