Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
Zastanawiam się na ile te proponowane tu kalkulacje są rzeczywiste a na ile - w sferze pobożnych życzeń.
W każdym razie - moim zdaniem - nie tędy droga.
Dalsza eskalacja podobnego "cenienia się" doprowadzi do totalnego olewania tzw zawodowych fotografów.
Ja wiem że koszty itp itd ale nie wyobrażam sobie - na chłopski rozum - takiej roboty za którą kupuję sobie 2 fajne "eLeczki" - no chyba że marzę.
Jeszcze raz podkreślę - poza nielicznymi (wręcz bardzo nielicznymi) branża nie należy do tych "nie do zastąpienia" co pokazuje choćby finał tej sprawy.

A mógł kolega wziąśc te 2 tys...
Ja bym zabetonował jakieś stałe gniazdo do stałego mocowania i dogadałbym się z kimś na miejscu by za "działkę" wstawiał aparat ( i to nie jakieś PROFICUDO) i strzelał parę klatek bracketingowanych na wszelki wypadek.
Aparat z tych co stówę kosztuje bo jakież to wyśrubowane parametry muszą spełniać klatki filmu?; zdjęcia oglądałbym codziennie przesyłane przez neta i ew podjechałbym w razie jakichś ekstremalnych problemów.
Myślę że niejeden "amator" nawet z własnym sprzetem z 5 stówek ganiałby codziennie żeby to robić - z pocałowaniem w rękę!.
Zostaje - 1500: mało?
hmmmm....
Nawet gdybym więcej musiał "oddać" - "pecunia non olet" :-)
a tak... :-(
Ty sobie nie wyobrażasz takiej roboty za takie pieniądze i nigdy tyle nie zarobisz, a są tacy którzy sobie wyobrażają i pracują w ten sposób codziennie

Co do Twoich wymyślnych pomysłów jak to zrobić te zdjęcia tanio i za 2 kafle brutto to chciałbym zobaczyć je w akcji a potem zobaczyć efekty.....

A klatki filmu muszą spełniać równie restrykcyjne parametry jak zdjęcia...

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
Huston mamy problem
panowie wracamy na ziemie

pragnę tylko przypomnieć, ze żyjemy w kraju w którym polowa narodu za "takie" pieniądze tyra dzień w dzień
a to zlecenia wymagało jedynie umiejętności wciskania guzika
Wybacz ale co mnie obchodzi to ile 50% społeczeństwa zarabia co miesiąc? Zwłaszcza pracując z firmą, która obraca dużo dużo grubszymi środkami? Tu już nie chodzi o kwestię fotografia czy nie ale po prostu bezsensowności podejścia do kwestii czyjejś pracy. Nie wiem jak Twoje ale moje życie jest ograniczone i to co w nim mogę zrobić także

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
Merde ale to nie jest zlecenia ,które wymaga Bóg wie jakich umiejętności fotograficznych
te koszta ,które tu padały to mogę uznać tylko w przypadku "nazwiska' lub gdyby miał je dostać syn właściciela firmy
to idealne zlecenie na początek kariery a na początku to się zdobywa doświadczenie i płaci frycowe
Wiesz co... idź otworzyć działalność w dziedzinie, w której dopiero będziesz się uczył i zacznij dokładać do biznesu... zobaczymy jak długo tak pociągniesz :P