Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 102

Wątek: Ile za zlecenie - prośba o pomoc.

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Witam,
    dostałem ofertę zrealizowania projektu, na który składa się ok 56 wyjazdów (wyjazd co 2 dni) na teren budowy - 40km w jedną stronę co w sumie daje ok 4500km. Podczas każdego wyjazdu muszę zrobić zdjęcie (wybrać 1 z każdego wyjazdu) z jednego konkretnego miejsca. Całość będzie wykorzystana w krótkim filmiku prezentującym proces powstawania nieruchomości.

Nie mam zielonego pojęcia jaką kwotę przedstawić zainteresowanym. Jeśli ktoś mniej więcej orientuje się w cenach takich usług to byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź.

pozdrawiam,
    Łukasz
    Po co jeździć??? Zostaw w jakiejś budzie aparat z podłączonym wyzwalaczem. To jest budowa, to w nocy masz teren chroniony.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Musiałbym (oj, okropny przymus) kupić nowy aparat bo w weekendy pracuję na 2 body
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Domyślnie

za wyjazdy jak już policzą ci wg wskaźnika czyli 0.84zł -nie wiem na jakiej podstawie koledzy wyliczyli kwoty po 6tys.

4500*0,84=3780zł

Tyle płaci każda firma za kilometr używania prywatnego samochodu, nie ejst tu dużo ale starcza na wszystko i coś zostaje zawsze.

Teraz tak każdą godzinę za "kółkiem" liczysz wg stawki kierowcy czyli ok 10-12zł/h

I teraz kwestia zdjęć.
    Nie wiem dokładnie co to za zlecenie i jak się umówiłeś z klientem ale wnioskując po komentarzach itd zrobienie materiału zajmuje ci 30min w terenie plus czas na obróbkę - i tu zależy co robisz ale nie wmawiajcie mi że obrabiacie godzinę jedną fotografię - jeśli tak polecam zmienić komputer na szybszy(sorry jak zabrzmiało złośliwie)

No ale wydaje mi się że maks czas pracy dla foto. jest 1,5h i to wycenił bym na 150zł max, chyba że to jednorazowe "pstryknięcie" to wiadomo ale przy 56zdjęciach masz całkiem znośne pieniądze a eksploatacja sprzętu raczej jest na poziomie minimum w przeciwieństwie do innych typów zleceń gdzie sadzimy po 1000klatek w przeciągu 2godzin

Sumując:
    Koszty dojazdów: 3780zł
    Praca za kierownicą: max 2h na jeden wyjazd(ok40km to zazwyczaj robimy w 40min licząc jazdę po mieście) - 56*2*11(uśredniam stawkę kierowcy) = 1120zł
    Praca fotografa: 56*150=8400

łącznie: 13240zł

Sprawdzenie:
    zarobek brutto: (8400+1120)/(56*[2+1,5])=/196=48,87

Wniosek: wychodzi że pracujesz 1miesiąc plus nadgodziny-196h po 48zł/h
    Oceń sam.
    L-dorado
    blog

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jeden wyjazd = pół dnia roboty ? No bez przesady Dojazdy stawiam na ok 2h/dzień, pół godziny na zrobienie zdjęcia a obróbka ? Ileż można siedzieć nad jednym zdjęciem, które ma tylko dokumentować budowę ?
    Może inaczej: taki wyjazd, choćby to było dwie godziny, rozwala ci praktycznie pół dnia jeśli nie cały dzień. Bo popatrz na to z tej strony - co w tym dniu jeszcze uda ci się zrobić (zawodowo)?

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Ja tam rozumiem, że swój czas trzeba szanować, ale... 6000zł w przeliczeniu tego wszystkiego na miesiąc pracy? Za de facto 3 dni pracy w tygodniu?
    Panie Boże spraw, żebym kiedyś mógł tak pracować........
    Jakie 6 tysięcy za miesiąc pracy? To nie jest kwota równoważna z tym co typowy etatowiec dostanie co miesiąc "na rękę".

Cytat Zamieszczone przez spr Zobacz posta
    za wyjazdy jak już policzą ci wg wskaźnika czyli 0.84zł -nie wiem na jakiej podstawie koledzy wyliczyli kwoty po 6tys.
    Na podstawie realnych stawek płaconych, choć w branży zupełnie innej.
    Zresztą - kolega Joshec wyliczył ci to wg tej twojej stawki i wyszło całkiem podobnie (ja w tych 1,50 za km uwzględniam już fakt, że samochód sam na miejsce nie dojedzie).
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 08-07-2012 o 16:59
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

4500*0,84=3780zł

Tyle płaci każda firma za kilometr używania prywatnego samochodu, nie ejst tu dużo ale starcza na wszystko i coś zostaje zawsze.

Teraz tak każdą godzinę za "kółkiem" liczysz wg stawki kierowcy czyli ok 10-12zł/h

I teraz kwestia zdjęć.
    Nie wiem dokładnie co to za zlecenie i jak się umówiłeś z klientem ale wnioskując po komentarzach itd zrobienie materiału zajmuje ci 30min w terenie plus czas na obróbkę - i tu zależy co robisz ale nie wmawiajcie mi że obrabiacie godzinę jedną fotografię - jeśli tak polecam zmienić komputer na szybszy(sorry jak zabrzmiało złośliwie)

No ale wydaje mi się że maks czas pracy dla foto. jest 1,5h i to wycenił bym na 150zł max, chyba że to jednorazowe "pstryknięcie" to wiadomo ale przy 56zdjęciach masz całkiem znośne pieniądze a eksploatacja sprzętu raczej jest na poziomie minimum w przeciwieństwie do innych typów zleceń gdzie sadzimy po 1000klatek w przeciągu 2godzin

Sumując:
    Praca za kierownicą: max 2h na jeden wyjazd(ok40km to zazwyczaj robimy w 40min licząc jazdę po mieście) - 56*2*11(uśredniam stawkę kierowcy) = 1120zł

Sprawdzenie:

Oceń sam.
    Chyba się kolega trochę zagalopował. w jednym zdaniu pisze że za dojazd 0,84 PLN/km mówiąc, że to tylko zwrot kosztów, gdzie w następnym zdaniu sumuje wszystko razem i dzieli na ilość godzin onanizując się wielkością stawki godzinowej. czyli skąd ten dobry zarobek? Czy zarobek czy może tylko zwrot kosztów? to zdecydowana różniaca. Dlaczego tak nisko się ceni i za godzinę prowadzenia tylko 10 PLN? Przecież to blisko najniższego wynagrodzenia! Odlicz jeszcze podatki. Niektórzy przewidzieli, że się tu pojawi taki co nawet dopłaci do interesu i nawet tego nie zauważy.
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 08-07-2012 o 20:00

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Chyba się kolega trochę zagalopował. w jednym zdaniu pisze że za dojazd 0,84 PLN/km mówiąc, że to tylko zwrot kosztów, gdzie w następnym zdaniu sumuje wszystko razem i dzieli na ilość godzin onanizując się wielkością stawki godzinowej. czyli skąd ten dobry zarobek? Czy zarobek czy może tylko zwrot kosztów? to zdecydowana różniaca. Dlaczego tak nisko się ceni i za godzinę prowadzenia tylko 10 PLN? Przecież to blisko najniższego wynagrodzenia! Odlicz jeszcze podatki. Niektórzy przewidzieli, że się tu pojawi taki co nawet dopłaci do interesu i nawet tego nie zauważy.
    Wystarczy uważnie patrzeć i wtedy łatwo zauważyć, że do obliczeń stawki godzinowej kasa za dojazd nie była brana Także można nawet i śmiało do 50zł/h zaokrąglić - co nie jest w cale dużą stawką w branży budowlanej (nie mówię tutaj o pracownikach fizycznych na budowie )

Przy takich zlecaniach akurat z tym dopłacaniem bym nie przesadzał. Bo firmie jednak trzeba rachunek/fakturę wystawić a tego już student z 500D i kitem nie da rady obejść
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Przy takich zlecaniach akurat z tym dopłacaniem bym nie przesadzał. Bo firmie jednak trzeba rachunek/fakturę wystawić a tego już student z 500D i kitem nie da rady obejść
    Nie koniecznie. zawsze można podpisać umowę o dzieło.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jeden wyjazd = pół dnia roboty ? No bez przesady Dojazdy stawiam na ok 2h/dzień, pół godziny na zrobienie zdjęcia a obróbka ? Ileż można siedzieć nad jednym zdjęciem, które ma tylko dokumentować budowę ?

Jednocześnie uważam, że oczywiście trzeba cenić swoją pracę, ale wg mnie ta kwota jest trochę wygórowana jak na nasze warunki. Niby 3 miesiące co 2 dni trzeba być dyspozycyjnym, ale co to za uwiązanie w porównaniu do np 8h/5dni. Nie jest to też jakaś specjalistyczna robota (nie ujmując tym samym).
    Kolego uważam, że nie na miejscu jest wypowiadanie własnej opinii i przypinanie jej do innych ludzi... Skąd Ty wiesz co jest dla kogo "wygórowanymi warunkami"?
    Powinieneś raczej napisać jak na MOJE warunki i wtedy byłoby ok

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Ja tam rozumiem, że swój czas trzeba szanować, ale... 6000zł w przeliczeniu tego wszystkiego na miesiąc pracy? Za de facto 3 dni pracy w tygodniu?
    Panie Boże spraw, żebym kiedyś mógł tak pracować........
    Nie porównuj tego z 6000 zł które dostaje pracownik etatowy bo aby dostać tyle za meicha na etacie pracodawca płaci za Ciebie powiedzmy 12 tysiaków brutto.

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    To może ja zaproponuję tak:

Umowa o dzieło, 50% koszty uzyskania przychodu (http://www.vat.pl/pracownicy-i-zus/i...udnienia-7375/)
    Stawki brutto:
    - koszt dojazdu (tzw. "kilometrówka", auto >900cm3) - 0,8358 zł/km (realnie koszt paliwa to ok. 60% tej kwoty, resztę masz na amortyzację, itd.)
    - stawka za roboczogodzinę za czas dojazdu (za 'kółkiem") - 25,00 zł/h
    - stawka za roboczogodzinę obróbki zdjęć - 100,00 zł/h

Kalkulacja:
    koszt dojazdu: 4500 km x 0,8358 zł/km = ok. 3 760,00 zł
    wynagrodzenie za czas dojazdu: 2,5 h x 56 razy = 140 h x 25,00 zł = 3 500,00 zł
    obróbka zdjęć: 1,0 h x 56 razy = 56 h x 100,00 zł = 5 600,00 zł
    "uwiązanie": bezcenne ;-)
    RAZEM: 12 860,00 zł brutto

Mam nadzieję, że idea liczenia jest zrozumiała, jak chcesz podstaw sobie inne dane np. wyższe/niższe stawki, jeżeli o czym zapomniałem dolicz...
    "Uwiązanie" musisz sobie sam wycenić :-)
    Pozdrawiam J.
    50% stosujemy wyłącznie jeśli w grę wchodzą prawa autorskie, a tego nie wiemy... poza tym jeśli założyciel wątku prowadzi działalność i jest na VAT'owcem to po co miałby stosować umowę o dzieło?

Poza tym w kilometrówce jest raczej stawka dla pracownika etatowego który dostaje taki a nie inny zwrot za jazdę własnym samochodem do celów służbowych... a tu mamy współprace firma firma, a nie szef pracownik

4500*0,84=3780zł

Kolego tu nie ma relacji pracownik etatowy pracodawca... jest relacja firma firma i podane stawki godzinowe możesz o kant **** rozbić To nie będzie używanie auta prywatnego tylko składowa zapłaty za wynajęcie specjalisty z innej firmy do wykonania zlecenia

I teraz kwestia zdjęć.

Sumując:

Sprawdzenie:

Oceń sam.
    Uwielbiam takie podejście specjalistów, którzy uważają ze czyjeś wyliczenia są za duże i NIE WOLNO komuś zarobić więcej niż jest w ich opinii możliwe

Uważam, że Merde wyliczył to dość sensownie, a sam dołożyłbym do tej kwoty jeszcze ze 2000 aby mieć pole do manewrowania i targów.

Lulu daj znać jaki będzie rezultat, a osobiście trzymam kciuki za pozytywne rozpatrzenie Twojej propozycji.

Domyślnie

Wyliczenie które przedstawiłem miało na celu zobrazowanie całości jako zlecenia-nie koniecznie fotograficznego.

Można tak w polemizować w nieskończoność że to branża budowlana że są pieniądze, a jak by to był zakład szewski to nie ma kasy i robimy taniej?

Stawkę za samochód i dojazdy policzyłem tak jak każda firma wam policzy i nie jest to nic dziwnego ani dużo ani mało.
    Firma w której robię wypożycza sprzęt specjalistyczny(tak sprzęt budowlany) i stawka za godzinę pracy sprzętu z kierowcą jest ustalona a dojazd pobierają 1zł za kilometr.

Propos kpin odnośnie stawki jaką liczyłem za godzinę prowadzenia samochodu to właśnie kierowca maszyny o której mowa powyżej otrzymuje niewiele więcej bo większość to paliwo i eksploatacja sprzętu.
    Nie chcę tu podawać kwot itd.
    Sprawdźcie sami ile kosztuje wynajęcie koparki na godzinę.

Wydaje mi się że we wszystkim powinniśmy kierować się rozumem i umiarem.
    L-dorado
    blog

Domyślnie

Sprawdźcie sami ile kosztuje wynajęcie koparki na godzinę.
    Nie jest to adekwatne porównanie, bo ktos też moze sobie policzył tak, że dokłada do biznesu, co by mnie nie zdziwiło. a jakie sa koszty to łatwo w necie sprawdzić.

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów