Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 102

Wątek: Ile za zlecenie - prośba o pomoc.

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Ile za zlecenie - prośba o pomoc.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    Huston mamy problem
    panowie wracamy na ziemie

pragnę tylko przypomnieć, ze żyjemy w kraju w którym polowa narodu za "takie" pieniądze tyra dzień w dzień
    a to zlecenia wymagało jedynie umiejętności wciskania guzika
    Chyba już było o tym - nie porównuje się wprost stawki za roboczogodzinę pracownika na etacie do stawki za zlecenie wykonywanej przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą.

Na etacie bez żadnej łaski wyciągnę średnio >20 zł na godzinę.A jedyny koszt własny to dojazd do pracy...
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 01-08-2012 o 11:22
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Merde ale to nie jest zlecenia ,które wymaga Bóg wie jakich umiejętności fotograficznych
    te koszta ,które tu padały to mogę uznać tylko w przypadku "nazwiska' lub gdyby miał je dostać syn właściciela firmy
    to idealne zlecenie na początek kariery a na początku to się zdobywa doświadczenie i płaci frycowe
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    Kraków

Merde ale to nie jest zlecenia ,które wymaga Bóg wie jakich umiejętności fotograficznych
    te koszt ,które tu padały to mogę uznać tylko w przypadku "nazwiska' lub gdyby miał je dostać syn właściciela firmy ;
    to idealne zlecenie na początek kariery a na początku to się zdobywa doświadczenie i płaci frycowe
    Ale tu nie chodzi o umiejętności, tylko o koszty uzyskania przychodu i ew. utrata zysków z tytułu innych zleceń które w tym momencie mógłbyś wykonywać. Jeśli przedsiębiorca tego nie bierze pod uwagę, to dosyć szybko zwija interes (zazwyczaj niedługo po tym, jak skończy się preferencyjna stawka ZUS).

Miasto
    wawa

początki zawsze są trudne ale lepiej zacząć po kosztach niż stać w miejscu i się cenić

Miasto
    Kraków

początki zawsze są trudne ale lepiej zacząć po kosztach niż stać w miejscu i się cenić
    Przy normalnie prowadzonej działalności gospodarczej 35 zł za zlecenie to nie jest nawet "po kosztach", tylko grubo poniżej.

Uzależniony

Zwinie albo nie zwinie. Można podejść do tematu wykonania zlecenia na próbę (nowy temat, nowa branża) i zaliczenia tego na poczet portfolio. Czasami lepiej wziąść jedno zlecenie po kosztach aby wejść w temat (zobaczyć, spróbować, zdecydować) Jak będą referencje to i można stawki odpowiednio dostosować. Oczywiście zawsze można stać w miejscu.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przy normalnie prowadzonej działalności gospodarczej 35 zł za zlecenie to nie jest nawet "po kosztach", tylko grubo poniżej.
    Jeżeli jest to jedno zlecenie to tak, a jeżeli jest to kolejne to już zależy od priorytetów.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    nie każda działalnośc jest trafiona - sporo ludzi zaczyna i ...35 zł stają się kasą na plus.
    Nie ma recepty na sukces a już w tej branży?
    A nawet jak każdy jakąś znajdzie - niechętnie się nią dzieli z pt konkurencją :-)
    Ja tam np robie zdjęcia za darmo.
    Też metoda no nie?
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 02-08-2012 o 22:08

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Zastanawiam się na ile te proponowane tu kalkulacje są rzeczywiste a na ile - w sferze pobożnych życzeń.
    W każdym razie - moim zdaniem - nie tędy droga.
    Dalsza eskalacja podobnego "cenienia się" doprowadzi do totalnego olewania tzw zawodowych fotografów.
    Ja wiem że koszty itp itd ale nie wyobrażam sobie - na chłopski rozum - takiej roboty za którą kupuję sobie 2 fajne "eLeczki" - no chyba że marzę.
    Jeszcze raz podkreślę - poza nielicznymi (wręcz bardzo nielicznymi) branża nie należy do tych "nie do zastąpienia" co pokazuje choćby finał tej sprawy.

A mógł kolega wziąśc te 2 tys...
    Ja bym zabetonował jakieś stałe gniazdo do stałego mocowania i dogadałbym się z kimś na miejscu by za "działkę" wstawiał aparat ( i to nie jakieś PROFICUDO) i strzelał parę klatek bracketingowanych na wszelki wypadek.
    Aparat z tych co stówę kosztuje bo jakież to wyśrubowane parametry muszą spełniać klatki filmu?; zdjęcia oglądałbym codziennie przesyłane przez neta i ew podjechałbym w razie jakichś ekstremalnych problemów.
    Myślę że niejeden "amator" nawet z własnym sprzetem z 5 stówek ganiałby codziennie żeby to robić - z pocałowaniem w rękę!.
    Zostaje - 1500: mało?
    hmmmm....
    Nawet gdybym więcej musiał "oddać" - "pecunia non olet" :-)
    a tak... :-(
    Ty sobie nie wyobrażasz takiej roboty za takie pieniądze i nigdy tyle nie zarobisz, a są tacy którzy sobie wyobrażają i pracują w ten sposób codziennie

Co do Twoich wymyślnych pomysłów jak to zrobić te zdjęcia tanio i za 2 kafle brutto to chciałbym zobaczyć je w akcji a potem zobaczyć efekty.....

A klatki filmu muszą spełniać równie restrykcyjne parametry jak zdjęcia...

Huston mamy problem
    panowie wracamy na ziemie

pragnę tylko przypomnieć, ze żyjemy w kraju w którym polowa narodu za "takie" pieniądze tyra dzień w dzień
    a to zlecenia wymagało jedynie umiejętności wciskania guzika
    Wybacz ale co mnie obchodzi to ile 50% społeczeństwa zarabia co miesiąc? Zwłaszcza pracując z firmą, która obraca dużo dużo grubszymi środkami? Tu już nie chodzi o kwestię fotografia czy nie ale po prostu bezsensowności podejścia do kwestii czyjejś pracy. Nie wiem jak Twoje ale moje życie jest ograniczone i to co w nim mogę zrobić także

te koszta ,które tu padały to mogę uznać tylko w przypadku "nazwiska' lub gdyby miał je dostać syn właściciela firmy
    Wiesz co... idź otworzyć działalność w dziedzinie, w której dopiero będziesz się uczył i zacznij dokładać do biznesu... zobaczymy jak długo tak pociągniesz :P

Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    w której dopiero będziesz się uczył i zacznij dokładać do biznesu... zobaczymy jak długo tak pociągniesz
    każdy poważny biznes plan zakłada dokładanie do interesu przez jakiś czas

Miasto
    Kraków

każdy poważny biznes plan zakłada dokładanie do interesu przez jakiś czas
    Dokładanie do interesu w ogólnym rozrachunku czy dokładanie do interesu przy każdym zleceniu (dotowanie klienta)?

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów