Musiałbym (oj, okropny przymus) kupić nowy aparat bo w weekendy pracuję na 2 body![]()
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
za wyjazdy jak już policzą ci wg wskaźnika czyli 0.84zł -nie wiem na jakiej podstawie koledzy wyliczyli kwoty po 6tys.
4500*0,84=3780zł
Tyle płaci każda firma za kilometr używania prywatnego samochodu, nie ejst tu dużo ale starcza na wszystko i coś zostaje zawsze.
Teraz tak każdą godzinę za "kółkiem" liczysz wg stawki kierowcy czyli ok 10-12zł/h
I teraz kwestia zdjęć.
Nie wiem dokładnie co to za zlecenie i jak się umówiłeś z klientem ale wnioskując po komentarzach itd zrobienie materiału zajmuje ci 30min w terenie plus czas na obróbkę - i tu zależy co robisz ale nie wmawiajcie mi że obrabiacie godzinę jedną fotografię - jeśli tak polecam zmienić komputer na szybszy(sorry jak zabrzmiało złośliwie)
No ale wydaje mi się że maks czas pracy dla foto. jest 1,5h i to wycenił bym na 150zł max, chyba że to jednorazowe "pstryknięcie" to wiadomo ale przy 56zdjęciach masz całkiem znośne pieniądze a eksploatacja sprzętu raczej jest na poziomie minimum w przeciwieństwie do innych typów zleceń gdzie sadzimy po 1000klatek w przeciągu 2godzin
Sumując:
Koszty dojazdów: 3780zł
Praca za kierownicą: max 2h na jeden wyjazd(ok40km to zazwyczaj robimy w 40min licząc jazdę po mieście) - 56*2*11(uśredniam stawkę kierowcy) = 1120zł
Praca fotografa: 56*150=8400
łącznie: 13240zł
Sprawdzenie:
zarobek brutto: (8400+1120)/(56*[2+1,5])=/196=48,87
Wniosek: wychodzi że pracujesz 1miesiąc plus nadgodziny-196h po 48zł/h
Oceń sam.
Może inaczej: taki wyjazd, choćby to było dwie godziny, rozwala ci praktycznie pół dnia jeśli nie cały dzień. Bo popatrz na to z tej strony - co w tym dniu jeszcze uda ci się zrobić (zawodowo)?
Jakie 6 tysięcy za miesiąc pracy? To nie jest kwota równoważna z tym co typowy etatowiec dostanie co miesiąc "na rękę".
Na podstawie realnych stawek płaconych, choć w branży zupełnie innej.
Zresztą - kolega Joshec wyliczył ci to wg tej twojej stawki i wyszło całkiem podobnie (ja w tych 1,50 za km uwzględniam już fakt, że samochód sam na miejsce nie dojedzie).
Ostatnio edytowane przez Merde ; 08-07-2012 o 16:59
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Chyba się kolega trochę zagalopował. w jednym zdaniu pisze że za dojazd 0,84 PLN/km mówiąc, że to tylko zwrot kosztów, gdzie w następnym zdaniu sumuje wszystko razem i dzieli na ilość godzin onanizując się wielkością stawki godzinowej. czyli skąd ten dobry zarobek? Czy zarobek czy może tylko zwrot kosztów? to zdecydowana różniaca. Dlaczego tak nisko się ceni i za godzinę prowadzenia tylko 10 PLN? Przecież to blisko najniższego wynagrodzenia! Odlicz jeszcze podatki. Niektórzy przewidzieli, że się tu pojawi taki co nawet dopłaci do interesu i nawet tego nie zauważy.
Ostatnio edytowane przez jaroz ; 08-07-2012 o 20:00
Wystarczy uważnie patrzeć i wtedy łatwo zauważyć, że do obliczeń stawki godzinowej kasa za dojazd nie była branaTakże można nawet i śmiało do 50zł/h zaokrąglić - co nie jest w cale dużą stawką w branży budowlanej (nie mówię tutaj o pracownikach fizycznych na budowie
)
Przy takich zlecaniach akurat z tym dopłacaniem bym nie przesadzał. Bo firmie jednak trzeba rachunek/fakturę wystawić a tego już student z 500D i kitem nie da rady obejść![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Kolego uważam, że nie na miejscu jest wypowiadanie własnej opinii i przypinanie jej do innych ludzi... Skąd Ty wiesz co jest dla kogo "wygórowanymi warunkami"?
Powinieneś raczej napisać jak na MOJE warunki i wtedy byłoby ok
Nie porównuj tego z 6000 zł które dostaje pracownik etatowy bo aby dostać tyle za meicha na etacie pracodawca płaci za Ciebie powiedzmy 12 tysiaków brutto.
50% stosujemy wyłącznie jeśli w grę wchodzą prawa autorskie, a tego nie wiemy... poza tym jeśli założyciel wątku prowadzi działalność i jest na VAT'owcem to po co miałby stosować umowę o dzieło?
Poza tym w kilometrówce jest raczej stawka dla pracownika etatowego który dostaje taki a nie inny zwrot za jazdę własnym samochodem do celów służbowych... a tu mamy współprace firma firma, a nie szef pracownik
Kolego tu nie ma relacji pracownik etatowy pracodawca... jest relacja firma firma i podane stawki godzinowe możesz o kant **** rozbićTo nie będzie używanie auta prywatnego tylko składowa zapłaty za wynajęcie specjalisty z innej firmy do wykonania zlecenia
Uwielbiam takie podejście specjalistów, którzy uważają ze czyjeś wyliczenia są za duże i NIE WOLNO komuś zarobić więcej niż jest w ich opinii możliwe
Uważam, że Merde wyliczył to dość sensownie, a sam dołożyłbym do tej kwoty jeszcze ze 2000 aby mieć pole do manewrowania i targów.
Lulu daj znać jaki będzie rezultat, a osobiście trzymam kciuki za pozytywne rozpatrzenie Twojej propozycji.
Wyliczenie które przedstawiłem miało na celu zobrazowanie całości jako zlecenia-nie koniecznie fotograficznego.
Można tak w polemizować w nieskończoność że to branża budowlana że są pieniądze, a jak by to był zakład szewski to nie ma kasy i robimy taniej?
Stawkę za samochód i dojazdy policzyłem tak jak każda firma wam policzy i nie jest to nic dziwnego ani dużo ani mało.
Firma w której robię wypożycza sprzęt specjalistyczny(tak sprzęt budowlany) i stawka za godzinę pracy sprzętu z kierowcą jest ustalona a dojazd pobierają 1zł za kilometr.
Propos kpin odnośnie stawki jaką liczyłem za godzinę prowadzenia samochodu to właśnie kierowca maszyny o której mowa powyżej otrzymuje niewiele więcej bo większość to paliwo i eksploatacja sprzętu.
Nie chcę tu podawać kwot itd.
Sprawdźcie sami ile kosztuje wynajęcie koparki na godzinę.
Wydaje mi się że we wszystkim powinniśmy kierować się rozumem i umiarem.