Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 102

Wątek: Ile za zlecenie - prośba o pomoc.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jeden wyjazd = pół dnia roboty ? No bez przesady Dojazdy stawiam na ok 2h/dzień, pół godziny na zrobienie zdjęcia a obróbka ? Ileż można siedzieć nad jednym zdjęciem, które ma tylko dokumentować budowę ?

Jednocześnie uważam, że oczywiście trzeba cenić swoją pracę, ale wg mnie ta kwota jest trochę wygórowana jak na nasze warunki. Niby 3 miesiące co 2 dni trzeba być dyspozycyjnym, ale co to za uwiązanie w porównaniu do np 8h/5dni. Nie jest to też jakaś specjalistyczna robota (nie ujmując tym samym).
    A co mają powiedzieć szkolący się pracownicy np. w firmach informatycznych, które przez pierwsze 3-6 miesięcy mogą tylko jeździć po nudnych szkoleniach, mieszkać i jeść w hotelach na koszt pracodawcy i jeszcze dostawać za to normalną pensję? Bez kitu, uwielbiam czytać takie wątki, żeby poczytać różne mądrości wannabe specjalistów. 18 tysięcy za trzy miesiące pełnej dyspozycyjności, pracę i koszty dojazdów to nie wydają się być za duże pieniądze. Moim zdaniem takie akurat, jeszcze do ewentualnego stargowania 2-3 tysięcy w razie potrzeby.

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja tam rozumiem, że swój czas trzeba szanować, ale... 6000zł w przeliczeniu tego wszystkiego na miesiąc pracy? Za de facto 3 dni pracy w tygodniu?
    Panie Boże spraw, żebym kiedyś mógł tak pracować........
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Jeden wyjazd = pół dnia roboty ? ...
    Jakbyś był potencjalnym usługodawcą to byś usłyszał adekwatną odpowiedź. Tutaj na forum publicznym nie przystoi

BTW: policz kilometrówkę, roboczogodziny, amortyzacje i Ci wyjdzie...

EDIT:
    Merde policzył dość skromnie - zawsze można wynająć agencję
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 06-07-2012 o 17:06
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To może ja zaproponuję tak:

Umowa o dzieło, 50% koszty uzyskania przychodu (http://www.vat.pl/pracownicy-i-zus/i...udnienia-7375/)
    Stawki brutto:
    - koszt dojazdu (tzw. "kilometrówka", auto >900cm3) - 0,8358 zł/km (realnie koszt paliwa to ok. 60% tej kwoty, resztę masz na amortyzację, itd.)
    - stawka za roboczogodzinę za czas dojazdu (za 'kółkiem") - 25,00 zł/h
    - stawka za roboczogodzinę obróbki zdjęć - 100,00 zł/h

Kalkulacja:
    koszt dojazdu: 4500 km x 0,8358 zł/km = ok. 3 760,00 zł
    wynagrodzenie za czas dojazdu: 2,5 h x 56 razy = 140 h x 25,00 zł = 3 500,00 zł
    obróbka zdjęć: 1,0 h x 56 razy = 56 h x 100,00 zł = 5 600,00 zł
    "uwiązanie": bezcenne ;-)
    RAZEM: 12 860,00 zł brutto

Mam nadzieję, że idea liczenia jest zrozumiała, jak chcesz podstaw sobie inne dane np. wyższe/niższe stawki, jeżeli o czym zapomniałem dolicz...
    "Uwiązanie" musisz sobie sam wycenić :-)
    Pozdrawiam J.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Kto nie ryzykuje ten.... Wykonałem telefon i zaryzykowałem kwotą 350zł brutto / dzień. Pan nie był jakoś specjalnie zaskoczony wysokością wynagrodzenia; w poniedziałek będę wiedział czy zrobiłem interes życia czy zostałem z niczym

p.s. Obstawiam to drugie xD
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    w poniedziałek będę wiedział czy zrobiłem interes życia czy zostałem z niczym
    p.s. Obstawiam to drugie xD
    Ja też ;-) Choć oczywiście trzymam kciuki za powodzenie zlecenia!
    Kto nie ryzykuje ten... szampana nie pije :-)

PS. Ja też zazwyczaj nie okazuję zaskoczenia jak mi ludzie na rekrutacji stawki rzucają...
    Ostatnio edytowane przez Joshec ; 06-07-2012 o 18:50

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Oczywiście, że nie był zaskoczony. Profesjonalny pracownik odpowiedzialny za negocjowanie i zawieranie umów nigdy nie będzie zaskoczony. Równie chłodno może Ci również odpowiedzieć, że serdecznie dziękuje za ofertę ale nie została wybrana. Nie sądzę abyś był jedyną osobą, której oferta została złożona
    Myślę, że z taką kwotą jednak trochę przesadziłeś. Ja bym policzył 1zł kilometrówkę (standardowo tak zawsze liczę przy zleceniach na odległość) i ok. 50zł/h. Dojazd (z ew. korkami itd.) to 2-2,5h robienie zdjęć jakieś 30-45min. Selekcja i obróbka to też pewnie z 30min. Teoretycznie archiwizacja tego wszystkiego to też jakiś koszt - w końcu przez 3miechy będzie to zalegać Tobie na dyskach. No i wykonujesz robotę regularnie - musisz być dyspozycyjny a kasę zobaczysz i tak na końcu po tych 3miechach (swoją drogą to coś szybka ta budowa - tylko 3 miechy ) Mi wyszło coś koło tego co policzył Joshec (175 za dzień + dojazdy). Zaokrągliłbym do 14k za całość.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Jeśli się nie uda to mówi się trudno....piniondze to nie wszystko - chociaż na wakacje by było Nawet żebym zaproponował 8k za całość to zawsze znajdzie się ktoś kto weźmie mniej.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    ...to zawsze znajdzie się ktoś kto weźmie mniej.
    I Bóg z nim, jak to się zwykło powiadać na mojej planecie. Niech robi. Ba! Ośmielę się nawet stwierdzić że znajdzie się taki co gotowy do interesu dokladać (tylko tego na razie nie wie). ??:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lulu dobrze zawołałeś, trzeba się cenić - jeśli zleceniodawca widzi, że się nie cenisz, to też reaguje negatywnie.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów