To już druga wpadka Canona na przestrzeni ostatnich miesięcy. W zaawansowanym kompakcie S100, też dali....ciała.
To już druga wpadka Canona na przestrzeni ostatnich miesięcy. W zaawansowanym kompakcie S100, też dali....ciała.
Kto nie produkuje nowości to nie popełnia błędów![]()
dlatego kupuje się rękawiczki nitrylowe, które są hypoalergiczne. W lateksie jest jakiś składnik, który właśnie uczula jeśli oczywiście ktoś jest na niego uczulony dlatego większość lekarzy używa tylko takich bo pacjent może nie wiedzieć czy jest czy nie jest uczulony. Prezerwatywy również istnieją dla tych co są uczuleni na lateks
Produkty są teraz tak zaawansowane że takie rzeczy się zdarzają i zdarzać będą. Większość firm zalicza tego typu wpadki. Kto nic nie robi nie popełnia błędów.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Na dpreview ukazały się dalsze rewelacje na temat skutków działania owego cynku w aparatach 650D:
http://www.usa.canon.com/cusa/consum....mc_id=C126149
Okazuje się, że wysoka temperatura i wilgotność mogą uruchomić działanie cynku (reakcje alergiczne skóry i zmiana koloru okładziny gumowej z przodu aparatu).
Owa wredna substancja nazywa się cynk bis (N,N’-dimethyldithiocarbamate).
(Może nasi fotograficy, chemicy z zawodu, wytłumaczą, co to za trucizna ?)
Canon przewiduje możliwość wymiany owej okładziny, ale - jak na razie - dotyczy to tylko mieszkańców USA i Puerto Rico.
Mieszkańcy innych krajów maja się skontaktować z lokalnymi centrami wsparcia Canona.
Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 10-07-2012 o 21:37
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
W lateksie sa bialka naturalnej gumy, ktore moga powodowac bardzo grozne uczulenia, ale nitryle tez zawieraja akceleratory, jak guma na Canonie.
Po prostu producenci gumy nie zdazyli opanowac tych (skomplikowanych) i nowszych procesow. Wycofano akcelerator ETU, ponoc bardo dobry, bo jest rakotworczy i ogolnie trujacy, a ten bis metyloditio karbaminian cynku troche mniej, za to grzyb na sprzecie nie wyrosnie.
producenci nie powinni zmieniać technologi produkcji gum do body skoro wcześniejsze były dobre i nic się z nimi nie działo, więc sami sobie są winni bo widać jak testują to wszystko za to biorą tyle pieniędzy i płacą pracowniką za kontrole jakości nawet szkoda gadać żeby to się przytrafiało firmie która nie jest od wczoraj na rynku i to w 21 wieku takie rzeczy się działy. Mają dziwną polityke i to bardzo coś jest dobre to trzeba spierniczyć na złe i szkodliwe a później wielce przepraszać a to do organizmu się wchłania niestety. Wcześniej nie mieli takich urządzeń technologicznych, laboratorium składników i problemów nie było żadnych, a teraz błędy non stop co nie powinno się pojawiać w sprzęcie i to za nie małe pieniądze. Moja mama jest uczulona na lateks i stosuje tylko rękawiczki nitrylowe jak i stomatolog do którego chodzi i nic się nie dzieje bo są hipoalergiczne i nie mogą uczulać.
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 11-07-2012 o 12:12
zgadzam się w pełni z powyższym, tylko, że pewnie producenci szukają osczędnosci i stąd pewnie eksperymentowanie z nowymi "technologiami",
sowją drogą mogła też być tak, że technologia jest ta sama tylko jakiś składnik został zanieczyszcony, np. na etapie transportu, różne rzeczy się dzieją, niestety![]()
To sie kupuje w Chinach...
http://www.alibaba.com/product-gs/50...EC_ZDC_EZ.html