Według tego kalkulatora:http://www.tawbaware.com/maxlyons/calc.htm
Z odległości 1m obiektyw 85mm(na kropie) pokryje 26.47cm. To znaczy, że da radę. Ale na pewno przerysowania będą widoczne z tej odległości.
To zdjęcie zrobiłem z 85mm na FF z minimalnej odległości na jaką mi pozwalał obiektyw:
http://www.flickr.com/photos/roomak_...n/photostream/
Starałem się utrzymać aparat równolegle do twarzy modelki. Gdybym trzymał go prostopadle do ziemi to jej nos i szczęka wyglądałaby na większą niż jest i wypadłaby z GO.
Ponieważ masz 50D(mniejszy sensor) to będziesz mogła zrobić ciaśniejszy portret, ale sprawia to trochę problemu.
Jeżeli zależy Ci na tego typu zdjęciach to 135mm będzie lepszym rozwiązaniem.
Canon produkuje 135mm f/2.8 co jest w połowie ceny od 135 f/2.0. I ma ciekawą opcję regulowanego soft focus. Nie miałem tego w rękach ale opinie są pozytywne.
Jeśli to początki zabawy z portretem, to 85 1.8 będzie rozsądnym wyborem. Na lepsze i droższe obiektywy zawsze będzie czas.
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 07-07-2012 o 09:43
A zrób to jeszcze inaczej.
Pożycz gdzieś najprostszy obiektyw z zakresu powyżej 50 mm, chodzi o zoom. Możesz przejść się do jakiegoś sklepu i poprosić sprzedawcę, że chcesz kupić taki obiektyw, ale nie wiesz, jak się będzie sprawował i chciałabyś podpiąć go pod swój aparat i zrobić nim kilka zdjęć, po czym obejrzeć sobie w spokoju, a po zdecydowaniu się dokonać zakupu. Możesz zapiąć powiedzmy taki 70-300 mm, a następnie na kilku ustawieniach ogniskowej zrobić portrety sprzedawcy. I wtedy wiesz dokładnie, jaka ogniskowa jest ci potrzebna, czy przerysowania przy 70 mm są już akceptowalne, czy musi być 85 mm, a może powyżej 100, czy około 200. Sama ocenisz, jak poszczególne ogniskowe rysują.
A po ocenie po prostu poszukaj obiektywu o ogniskowej zbliżonej jak najbardziej do tej, jaka satysfakcjonuje cię, po przeanalizowaniu zdjęć z zooma. Oczywiście Zoom da ci zdjęcia mniej ostre, czasem np, z aberracjami, ale przerysowania (geometria) dla powiedzmy 100 mm będą dla zoomu, jak i dla najdroższych obiektywów bardzo porównywalne.