Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: C10-20 vs C17-40

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie C10-20 vs C17-40

Cześć wszystkim,

Forum śledzę już od jakiegoś czasu, ostatnio nadeszła w końcu chwila zarejestrowania się. Dobrze się stało, bo pojawił się dylemat.

Jestem posiadaczem 7D i szkieł 50/1.4, 70-200/4is oraz rybiego oka Samyanga. Chcę rozszerzyć trochę szklarnię i zastanawiam się nad kupnem C10-22/C17-40. Jako że trochę podróżuję i uwielbiam dalekie wyprawy, obiektyw ma służyć do krajobrazów, bo jestem bardzo zadowolony z 50 jako portretówki.

Byłem już zdecydowany na 17-40, ale dziś w sklepie usłyszałem, że różnica między tymi obiektywami to niecałe 100zł (mówię o nowych, raczej tylko takie wchodzą w grę). Wcześniej brałem jeszcze pod uwagę Sigmę 10-20/4-5.6, ale stwierdziłem, że nie ma sensu płacić trochę mniej jeśli nie będzie pasowała do FF (która to zmiana nastąpi pewnie z czasem).

Możecie mi trochę pomóc z wyborem?

Z góry dzięki!

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piwo Zobacz posta
    do FF (która to zmiana nastąpi pewnie z czasem).
    Z góry dzięki!
    odnoszę wrażenie ze sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie...tylko po co było zakładać post?

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bo pytał o Canona 10-22 który zresztą chyba też nie pasuje do FF ;-)
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

A co to za obiektyw C10-20? Jeżeli chodzi o C10-22 to on i tak jest EF-S i do pełnej klatki się nie nadaje.
    Z drugiej strony 17-40 na cropie to jednak nie jest zbyt szeroko. W szczególności w porównaniu do 10mm (ponad 100 stopni widoczności po przekątnej.)
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli myślisz o przejściu na FF to zdecydowanie lepiej wybrać 17-40. Do ultra szerokich zdjęć masz przecież Samyanga, którego w razie potrzeby można nieco wyprostować. C17-40 to jedno z najbardziej zachwalanych szkieł do landschaftów
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ha ha. Faktycznie Śledziłem już tyle tematów, a zupełnie wyleciało mi z głowy, że 10-22 też nie jest na ff. Przepraszam za zawracanie głowy Temat można (i pewnie należałoby) skasować. Dzięki za uświadomienie.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No wiem że nie za szeroko, ale mam nadzieję, że póki co wystarczy, a w przyszłości na ff będzie jak znalazł. Lepsze byłoby np. 14mm lub 16-35, ale to kasa jakiej mi szkoda na szkło.

Początki nałogu

Domyślnie

to moze sigma 12-24, bedzie szeroko na cropie i baaardzo szeroko na pełnej klacie

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

i mydło dla całej kolonii letniej
    ta sigme to mogę polecić tylko największemu wrogowi

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piwo Zobacz posta
    ...będzie pasowała do FF (która to zmiana nastąpi pewnie z czasem).
    Jeśli założyłeś, że zamiana nastąpi "z czasem" i nie założyłeś sobie konkretnego momentu to... bierz 10-22! Bez sensu czekać do "jakieś tam bliżej nieokreślonej chwili", lepiej cieszyć się bardzo fajnym obiektywem i szerokim kątem. Przyjdzie czas, sprzedasz 10-22, kupisz 17-40, a może nawet 16-35 i będzie git. IMHO zdecydowanie polecam 10-22, miałem z 50D i całkiem fajny był, zmieniłem body, musiałem sprzedać, teraz mam 17-40 (bo do APS-H wielkiego wyboru przyzwoitych szkieł w ludzkiej cenie nie ma) i jestem naprawdę zadowolony, ale do APS-C bym go nie polecił zamiast 10-22.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów