Tiffany86 dzięki za informacje - mimo, że minęło kilka dobrych miesięcy i sam w międzyczasie zdążyłem zdecydować się zmienić Canona na Sigmę
Co do mojej zmiany też jest znaczna poprawa. Również nie jest idealnie - zdarza mu się nie trafić, chyba nawet częściej niż w innych obiektywach, które miałem okazję użytkować, jednak w porównaniu do Canona jest i tak dużo lepiej na dłuższych dystansach (zdjęcia całej sylwetki). No i jeszcze go nie kalibrowałem - niedługo go wyślę i może wtedy będzie jeszcze lepiej.
Poza tym z własnych doświadczeń i któregoś z wcześniejszych postów wynika, że Canon ze względu na swoją konstrukcje potrafi bardzo szybko rozkalibrować się z powrotem i jest bardzo podatny na nawet niewielkie obicia, które również mogą rozwalić cały AF. Właśnie u mnie tak ponoć było - za problem z fatalnym ostrzeniem miało odpowiadać jakieś stuknięcie obiektywu, a nigdy nie zdarzyło mi się go upuścić, odbić od ściany, rzucić choćby na łóżko - nic z tych rzeczy, a więc musiało być to spowodowane pewnie "zbyt mocnym odłożeniem na półkę", które jak widać dla 50tki Canon potrafi być ogromnym szokiem.
Myślę, że z Sigmą mogę być o to spokojniejszy - sama budowa sprawia dużo lepsze wrażenie.