ktos wymyslil taka a nie inna oslone azeby jej nie tuningowac ...a wiec albo oryginal albo zamiennik ktory wyglada tak samo jak oryginal
ktos wymyslil taka a nie inna oslone azeby jej nie tuningowac ...a wiec albo oryginal albo zamiennik ktory wyglada tak samo jak oryginal
5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II
heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło
Mój obiektyw 50mm/1.4 miał bolesną przygodę. Walnął o posadzkę przypięty do Canona 5D. Pękł filtr polaryzacyjny. Zupełnie rozregulowała się ostrość. Chodzi jedynie w zakresie 3m - nieskończoność na podziałce, ale i tak jest cały czas ustawiony na powyżej nieskończoność, czyli jest jakby "nadwzroczny".
Poradźcie czy wysyłać go i do jakiego serwisu, czy może spróbować samemu rozkręcić.
Byłem raz z aparatem w serwisie w Berlinie, ale mam wrażenie, że tam nie potrafią "naprawiać" tylko wymieniać na nowe.
Odgrzeję trochę kotleta z nadzieją jakichś wieści od tiffany86.
Ostatnio sam nabyłem to szkło i mam podobne przypadłości. Do 3m ostrzy na 1.4 super ale juz tak na 5m jest mydło. Zauważyłem że to front focus bo jak zmierzę focusem ciut dalej to daje lepszy rezultat. Ostrząc manualnie można dość do naprawdę dobrych wyników więc optycznie szkło fajne. Ale ten AF. Zastanawiam się teraz czy jest sens kalibrować z moim 550d.
Dlatego opinia tiffany86 była by tu bardzo pomocna!
Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję.
Po kalibracji na Żytniej jest znaczna poprawa ! Poprawiła się ostrość na dalsze odległości, ale wciąż nie jest zachwycająca, jednak da się obiektyw użytkować np. do fotografowania całej sylwetki (wcześniej było to niemożliwe ze względu na gigantyczne mydło w całym kadrze). Nie jest idealnie, ale można powiedzieć że jest w miarę dobrze. ALe wciąż widoczna jest zależność- im dalej ostrzę tym gorzej z ostrością...
Trochę się zniechęciłam do tego obiektywu... Może się z nim zaprzyjaźnię jak zmienię body do 5d mark III...
Niemniej od czasu kalibracji na Żytniej udało mi się nim zrobić kilka całkiem przyjemnych zdjęć.
Mam tylko nadzieję, że pod tym korpusem obiektyw będzie się lepiej sprawował i nie będzie potrzebna kolejna kalibracja...
Pozdrawiam wszsytkich.