Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: obiektyw canon 50mm 1.4- problem

Domyślnie Odp: obiektyw canon 50mm 1.4- problem

ktos wymyslil taka a nie inna oslone azeby jej nie tuningowac ...a wiec albo oryginal albo zamiennik ktory wyglada tak samo jak oryginal
    5D, 5DmkII, 16 f/2.8(fisheye) , 50 f/1.4 , 85 f/1.8 , 17-40 f/4L , 24-105 f/4L , 135 f/2 , 70-200 f/2.8 ISmkII, 400 f/5.6L , LENSBABY COMPOSER , 2xEX580II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Przeciez jak obetnie sie część osłony czyli skróci jej długość, to po co ją właściwie zakładać?
    Z całą pewnością nie będzie spełniac swojego zadania
    Zależy co to za zadanie - jeśli ochrona wysuwającego się tubusu przed urazem mechanicznym, to jak najbardziej się sprawdzi.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zależy co to za zadanie - jeśli ochrona wysuwającego się tubusu przed urazem mechanicznym, to jak najbardziej się sprawdzi.
    I w tym rzecz - flary czy spadki kontrastu na fotografiach nie są czymś co mnie uwiera, ale tubus chcę chronić ;-) A wielkość chciałbym jak najbardziej ograniczyć.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

I jak z Twoim obiektywem? Coś poradzili na Żytniej?

Cytat Zamieszczone przez tiffany86 Zobacz posta
    Oddałam wczoraj obiektyw do kalibracji w serwisie na Żytniej.
    Zobaczymy co zdziałają, ale jestem dość pesymistycznie nastawiona po waszych wypowiedziach...
    Jaką mam alternatywę jeśli te zabiegi typu kalibracja + mikroregulacja nie dadzą chociaż zadowalającego efektu?
    Sprzedać i kupić inną sztukę albo np. kupić obiektyw Sigmy? Ale muszę wtedy zaznaczyć że obiektyw jest uszkodzony czy nie? U każdego ta sztuka będzie się tak zachowywać?
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

też jestem ciekaw czy żytnia zrobiła robotę bo mnie chyba czeka wysyłka.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Mój obiektyw 50mm/1.4 miał bolesną przygodę. Walnął o posadzkę przypięty do Canona 5D. Pękł filtr polaryzacyjny. Zupełnie rozregulowała się ostrość. Chodzi jedynie w zakresie 3m - nieskończoność na podziałce, ale i tak jest cały czas ustawiony na powyżej nieskończoność, czyli jest jakby "nadwzroczny".
    Poradźcie czy wysyłać go i do jakiego serwisu, czy może spróbować samemu rozkręcić.
    Byłem raz z aparatem w serwisie w Berlinie, ale mam wrażenie, że tam nie potrafią "naprawiać" tylko wymieniać na nowe.

Odgrzeję trochę kotleta z nadzieją jakichś wieści od tiffany86.

Ostatnio sam nabyłem to szkło i mam podobne przypadłości. Do 3m ostrzy na 1.4 super ale juz tak na 5m jest mydło. Zauważyłem że to front focus bo jak zmierzę focusem ciut dalej to daje lepszy rezultat. Ostrząc manualnie można dość do naprawdę dobrych wyników więc optycznie szkło fajne. Ale ten AF. Zastanawiam się teraz czy jest sens kalibrować z moim 550d.

Dlatego opinia tiffany86 była by tu bardzo pomocna!

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Zastanawiam się teraz czy jest sens kalibrować z moim 550d.
    To chyba oczywiste. Kalibrowałem kiedyś na Żytniej 85/1.8 do mojego 40D i po kalibracji trafiał w źrenicę. Rewelacja. Pan serwisant powiedział, że dodał kilka jednostek, co by to miało nie znaczyć
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    Odgrzeję trochę kotleta z nadzieją jakichś wieści od tiffany86.

Ostatnio sam nabyłem to szkło i mam podobne przypadłości. Do 3m ostrzy na 1.4 super ale juz tak na 5m jest mydło. Zauważyłem że to front focus bo jak zmierzę focusem ciut dalej to daje lepszy rezultat. Ostrząc manualnie można dość do naprawdę dobrych wyników więc optycznie szkło fajne. Ale ten AF. Zastanawiam się teraz czy jest sens kalibrować z moim 550d.

Dlatego opinia tiffany86 była by tu bardzo pomocna!
    Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję.

Po kalibracji na Żytniej jest znaczna poprawa ! Poprawiła się ostrość na dalsze odległości, ale wciąż nie jest zachwycająca, jednak da się obiektyw użytkować np. do fotografowania całej sylwetki (wcześniej było to niemożliwe ze względu na gigantyczne mydło w całym kadrze). Nie jest idealnie, ale można powiedzieć że jest w miarę dobrze. ALe wciąż widoczna jest zależność- im dalej ostrzę tym gorzej z ostrością...
    Trochę się zniechęciłam do tego obiektywu... Może się z nim zaprzyjaźnię jak zmienię body do 5d mark III...
    Niemniej od czasu kalibracji na Żytniej udało mi się nim zrobić kilka całkiem przyjemnych zdjęć.
    Mam tylko nadzieję, że pod tym korpusem obiektyw będzie się lepiej sprawował i nie będzie potrzebna kolejna kalibracja...
    Pozdrawiam wszsytkich.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów