Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: obiektyw canon 50mm 1.4- problem

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiffany86
    U każdego ta sztuka będzie się tak zachowywać?
    Absolutnie nie. Ale reguły nie ma ;-) Mydlane sztuki lepiej obrazują na mniejszych matrycach, ale to chyba nie dotyczy Twojego egzemplarza (potrafi być ostry jak trzeba). Ja mam wrażenie że mikroregulacja jest przekleństwem, jak miałem 1000D to robiłem zdjęcia i nie było w ogóle pixel peepingu - a zdjęcia podobały mi się znacznie bardziej...
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiffany86 Zobacz posta
    Oddałam wczoraj obiektyw do kalibracji w serwisie na Żytniej.
    Oddałaś sam obiektyw, czy razem z body?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiffany86 Zobacz posta
    Oddałam wczoraj obiektyw do kalibracji w serwisie na Żytniej.
    Zobaczymy co zdziałają
    życzę powodzenia, ja po takich przygodach z olympusem i 14-54, czyli bardzo dobrym obiektywem, się zniechęciłem do foto na pewien czas, jechał z body do serwisu oni niby regulowali, drukowali zdjęcie z focus chart i dalej było to samo
    600d + 18-55 is + 55-250 is + 50 1:8 + super takumar 50 1:8 + 420ex

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    swoją nową 50/1.4 też wysyłałem na kalibrację i z body i bez body na gwarancji. za pierwszym razem wymienili moduł AF i kalibrowali. za drugim razem tylko kalibrowali. za trzecim już tylko stwierdzili, że wszystko jest okey, i że "w ogóle to jest kiepskie szkło i oni tego nie poprawią bo go nie lubią, bo to najgorsze szkło canona, bo wie pan, tam jest taki plastikowy mechanizm AF i on się wyciera już po tygodniu i oni mogą sobie to regulować a i tak wciąż będzie źle".
    To znaczy, że jeśli kupować 50/1.4, to wybierać od razu ostrą sztukę?
    Czy można wyjść z założenia, że ok, kupię z ff na większych odległościach, ale oddam do serwisu i mi zrobią?...
    Bo z tego co piszesz, to chyba nie do końca zrobią...
    Kurcze, na żytniej mają taki przemiał sprzętu, że powinni to robić z zamkniętymi oczyma...

Początki nałogu

Domyślnie

tam jest taki plastikowy mechanizm AF i on się wyciera już po tygodniu
    W pojedynczych przypadkach może i tak. Nie ma sensu uogólniać i inicjować kolejnych powodów do narzekań na szkło (a Polak to lubi narzekać), które przecież jest bardzo dobre w skali bezwzględnej.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    swoją nową 50/1.4 też wysyłałem na kalibrację i z body i bez body na gwarancji. za pierwszym razem wymienili moduł AF i kalibrowali. za drugim razem tylko kalibrowali. za trzecim już tylko stwierdzili, że wszystko jest okey, i że "w ogóle to jest kiepskie szkło i oni tego nie poprawią bo go nie lubią, bo to najgorsze szkło canona, bo wie pan, tam jest taki plastikowy mechanizm AF i on się wyciera już po tygodniu i oni mogą sobie to regulować a i tak wciąż będzie źle".

a ostrzenie mam dokładnie takie jak u ciebie (na cropie): z bliska do 2.5m jest w miarę okay, przy większych odległościach obraz zaczyna się kompletnie rozjeżdżać, nawet ręcznie nie da się tego korygować. moja stara 50/1.8 była zdecydowanie lepsza.

na razie stosuję inną metodę ostrzenia przy tym szkle: AF na servo i pod przyciskiem (nie pod spustem) i przy większych odległościach ostrzysz na coś dalej, niż właściwy obiekt. na szczęście błąd jest na tyle powtarzalny, że to działa dobrze. choć brzmi jak herezja.

pozostaje mała nadzieja, że może kiedyś na FF obiektyw zacznie lepiej działać.
    Mam identyczne wrażenia odnośnie tego obiektywu co Panowie z serwisu, a także te same doświadczenia co autorka wątku i parę innych osób. Straciłem już mnóstwo nerwów i teoretycznie świetnych zdjęć z powodu tego obiektywu, a dokładnie podczas używania go na większych dystansach od modela/modelki.

Sam wysłałem obiektyw najpierw na Żytnią gdzie stwierdzili, że należy wymienić pierścień AF - koszt ponad 500 zł i 2,5 tyg. czekania. Zrezygnowałem i wysłałem do Opto Techniki - koszt - jakieś 400 zł, 3 dni robocze. Zaakceptowałem, zapłaciłem i.... i nie zmieniło się nic, poza tym, że po wojażach mojego szkła z serwisu do serwisu zauważyłem bardzo mocną aberrację chromatyczną (opisywaną niedawno w innym wątku). Żałuję strasznie tych pieniędzy i nie jestem pewien co dała wymiana pierścienia (barrel cam) skoro obiektyw nadal świetnie ostrzy z bliska (żyleta), a z paru metrów czasem nawet metrowy FF.

Teraz również zastanawiam się nad kalibracja na Żytniej, ale może poczekam na wrażenia tiffany86

Zapomniałem dodać, że serwis Opto Technika zapewniał mnie, że po wymianie pierścienia, obiektyw skalibruje do mojego body, ale szczerze wątpię czy to zrobili. Tym bardziej, że podczas 1 rozmowy telefonicznej Pan z drwiącym uśmieszkiem powiedział, że to absolutnie standardowa procedura, a podczas drugiej dziwili się, że w ogóle wysyłam body
    Poza tym po powrocie z serwisu sprawdziłem stan licznika i nie zostało wykonane nim żadne zdjęcie - być może robi się to wyłącznie za pomocą komputera, ale bardziej uwierzyłbym w tą kalibrację gdyby chociaż kilka zdjęć testowych nim wykonano... (wiem, że mogli użyć innej karty, ale pytałem o to i mówili że to proces komputerowy....).

Co do samego serwisu O.T. to mimo pierwszego bardzo dobrego wrażenia strasznie się zawiodłem.
    Poza powyższym:
    - wysłałem sprzęt "pancernie" zapakowany (podobnie jak zrobili to na Żytniej - to akurat u nich lubię ), a dostałem sam kartonik od aparatu w środku obiektyw i aparat w małym "bąbelkowym" woreczku.
    - brak odp. na mojego maila, w którym opisałem że nie widzę naprawy - "zawieruszył się"
    - no i sam kontakt.. Kompletny brak konsekwencji w udzielanych odpowiedziach.

To tak a propos moich przejść z tym przeklętym szkłem. Jeśli tiffany86 nie zauważy znaczącej poprawy po kalibracji to prawdopodobnie sprzedam 50tkę na rzecz C 85 1.8. Mam nadzieję, że z nim nie zdarzają się takie cuda
    60D, 350D, C50 1.4, T17-50 2.8, Kit, 580EX II, YN-460 II, RF-603

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Po pierwsze zawsze może manualnie ostrzyć a po drugie nie wiem czy 50D ma jak 60D podgląd gdzie na zdjęciu była złapana ostrość na AF. Bo w sofcie na kompa na pewno to jest.
    Jaj mam ten obiektyw i mój jest bardzo ostry - lepiej niż poprzednie 50 1.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Po pierwsze zawsze może manualnie ostrzyć a po drugie nie wiem czy 50D ma jak 60D podgląd gdzie na zdjęciu była złapana ostrość na AF. Bo w sofcie na kompa na pewno to jest.
    Jaj mam ten obiektyw i mój jest bardzo ostry - lepiej niż poprzednie 50 1.8.
    Ten podgląd gdzie jest złapana ostrość, to wielka lipa...
    Ok, jeśli masz punkty AF ustawione na auto, to jakieś tam wiarygodne informacje masz.
    Ale jeśli masz ustawiony punkt centralny, ostrzysz np. na oko, czy usta, a następnie zmieniasz położenie aparatu (układasz kadr tak jak chcesz żeby zdjęcie wyglądało), to i tak na podglądzie pokaże Tobie, że AF złapał ostrość na środku, choć obiekt będzie np. po lewej stronie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guziec Zobacz posta
    Ten podgląd gdzie jest złapana ostrość, to wielka lipa...
    Ok, jeśli masz punkty AF ustawione na auto, to jakieś tam wiarygodne informacje masz.
    Ale jeśli masz ustawiony punkt centralny, ostrzysz np. na oko, czy usta, a następnie zmieniasz położenie aparatu (układasz kadr tak jak chcesz żeby zdjęcie wyglądało), to i tak na podglądzie pokaże Tobie, że AF złapał ostrość na środku, choć obiekt będzie np. po lewej stronie.
    Bo to jest informacja o tym który punkt AF złapał ostrość, a nie w którym miejscu kadru...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bo to jest informacja o tym który punkt AF złapał ostrość, a nie w którym miejscu kadru...
    Właśnie o tym piszę ...
    Jak ktoś leci na auto, to jest ok, taka informacja jest wiarygodna.
    Ale jak już ktoś świadomie dobiera punkt AF i ustawia "obrazek" w kadrze, to taka informacja jest zbędna, a czasem myląca.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów