Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: o kolorach słów kilka

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Nie powinniście mieć tyle wątpliwości. Jesteście fotografami czyli foto znaczy się światło. Bez niego nie ma fotografii. A więc, kiedy światło maluje obraz to powstaje on w jakimś kolorze, a tam gdzie nic nie namaluje jest czarno, czyli koloru brak.
    A co powiesz o świetle o długości fali przekraczającej możliwości ludzkiego oka lub naszych ułomnych narzędzi? Mój 400D "widzi" sporo mniej niż super hiper sprzęty, ale też ma dużo lepszy "wzrok" od mojej komórki ;-).
    Dyskusja jest czysto akademicka i dla ludzkości raczej większego znaczenia nie ma.

Jak się tak dokładniej zastanowić to mnie jako entuzjastę fotografii zaczyna nurtować pytanie: Czy istnieje coś takiego jak fotografia czarno-biała ? Miliony, a może nawet miliardy ludzi na świecie żyją w błędnym przekonaniu, że TAK Chociaż z drugiej strony, jakby reprodukować obrazki na jakiejś starej kiepskiej kserokopiarce...
    Ale z drugiej strony... przecież kserokopiarka nakłada czarny pigment tam gdzie coś widzi, a nie daje nic gdzie jest biało
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 05-07-2012 o 22:40
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Uprawnienia umieszczania postów