Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Yongnuo YN-565EX czy Oloong SP-690

Domyślnie Yongnuo YN-565EX czy Oloong SP-690

Witam,

Zastanawiam się nad wyborem między tymi 2 lampami (na ebay'u troszkę ponad 100euro).
    Lampa miałaby siedzieć na 450d + EFS 17-85 (na razie). Zdjęcia amatorskie, głównie rodzinne w domu, jakieś imprezki itp.
    Początkowo myślałem nad YN-486 II, ale jestem w stanie dołożyć parę złotych do jednego ze wspomnianych modeli.

Czy ktoś miał do czynienia z Oloong SP-690? Czy jest to pozycja warta uwagi, czy jednak YN będzie lepszym wyborem? A może wrócić do 486II???

Zdaję sobie sprawę, że najllepiej byłoby coś Canona, Nissina czy też Metza, ale cenowo są poza moim zasięgiem...

Proszę o opinie i rady. Każda się przyda :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może jednak używana 430ex, kupisz w podobnej cenie. Albo używana 420ex za połowę ceny YN-565EX. Jak to tylko domowe imprezki to mocy na pewno wystarczy. Do tego YN-565EX nie ma HSS. Mialem podobne dylematy i HSS przeważył.
    600d + 18-55 is + 55-250 is + 50 1:8 + super takumar 50 1:8 + 420ex

Domyślnie

Pewno zakup używanego Canona to mniejsze ryzyko niż zakup jakiegoś chińczyka, ale jakoś chyba wolę chińczyka...
    I nie wiem jak z tym hss, tzn. nie wiem czy będę z tego korzystał.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli wolisz chińczyka to bierz, ogólnie maja dobre opinie. W 450D nie masz też bezprzewodowego sterowania np. 430ex ale za to w chińczyku masz fotocelę i możesz się w to bawić. To też może się przydać.
    600d + 18-55 is + 55-250 is + 50 1:8 + super takumar 50 1:8 + 420ex

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Troche ostatnio zrobil sie urodzaj na lampy chinskie. Godox, MeiKe, Oloong, Triopo, wczesniej Sunpak, ale najbardziej popularne / sprawdzone sa chyba obecnie Yongnuo. YN 565EX ma GN 58, Triopo TR-980 ma GN 54, Meike MK950 ma GN 53, OLOONG SP690II (chyba najdrozszy) ma GN 50. A moze, skoro glownie plumkasz w domu, to moze zdecydujesz sie na dwie lampy w tej samej cenie (lacznie ok. 120 euro) np. YN 560 II.
    Ja wkrotce zamawiam kolejne YN, ale chetnie bym poczytal jak sprawuja sie Oloongi czy MeiKeje.
    Ostatnio edytowane przez grzegorzki ; 05-07-2012 o 02:28
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Domyślnie

Zastanawiałem się również nad wymienionymi modelami, ale chyba nie wszystkie mają auto zoom, a na nim mi raczej zależy.

Uzależniony

Domyślnie

Że, tak zapytam, w jakim celu używa się auto zooma bo nigdy nie korzystałem

Co do lampy byłbym za YN-565EX dobra i sprawdzona

Domyślnie

No właśnie trochę opinii już o YN można znaleźć. Ciągle niewiele o Oloong'u.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Że, tak zapytam, w jakim celu używa się auto zooma bo nigdy nie korzystałem

Co do lampy byłbym za YN-565EX dobra i sprawdzona
    W parametrach YN-565EX można wyczytać:
    Zoom range: auto, 24, 28, 35, 50, 70, 80, 105.

Reszta z wyżej wymienionych nie ma opcji 'auto'.
    Wydaje mi się, że to znacząca różnica. Czy też nie?
    Powinienem na to zwracać uwagę?

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

O, to jakaś nowość.. według mnie Yongnuo jest w Polsce znane, masz na lampę gwarancję od dystrybudora na teren Polski, a Oolong wydaje mi się być jakąś dziwną "podróbką". No jeszcze nie słyszałem negatywnych opinii, dopiero pierwsze słyszę o Oolongu.

Sam mam manualne Yongnuo 560 i 560 II. Jeszcze mnie nie zawiodły, używałem ich na weselu Na ogół Shenzen Yongnuo jest w miarę renomowaną firmą, można częśc ich osprzętu ciepło polecić budżetowym strobistom.

Słyszałem o Meike, ma swoje lampy, ale one wyglądają jak bezczelny remake oryginalnych lamp.

Gdzie jest strona firmy Oolong?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów