Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Yongnuo YN-565EX czy Oloong SP-690

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie

Idąc za porównaniem z Digital Foto - Video, YN 565EX to nieco uboższa ale bdb kopia 580exII. Materiały użyte są nieco gorszej jakości, mamy wybierak kierunkowy zamiast kółka, zakręcaną blokadę stopki zamiast zacisku, poza tym jeszcze kilka drobnych różnic. Na plus, zmierzono, że YN nieco szybciej się ładuje do błysku, co było rzecz jasna zaskoczeniem w teście porównawczym. Generalnie, dostał wysoką notę i znaczek 'Polecamy'. Ja już swoją mam i przyznam szczerze, że jak na chińczyka, lampka robi wrażenie. Pozytywne oczywiście! Wcześniej korzystałem z 430exII i Nissina Di622. YN tej pierwszej nie ustępuje, od drugiej zaś jest dużo lepszy...
    5D, stałki, zoomy

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Że, tak zapytam, w jakim celu używa się auto zooma bo nigdy nie korzystałem
    Zoom lampy błyskowej zawęża / poszerza strumień światła emitowanego przez lampę. Jeżeli ustawisz "ogniskowa" lampy taka samą jak ogniskowa obiektywu to lampa oświetli całe pole kadru.
    Auto zoom lampy odbiera informację o ogniskowej z aparatu i tak przestawia lampę, żeby cały kadr był oświetlony.
    Funkcja ogólnie przydatna, ale nie wiem czy któryś trigger przenosi informację o zoomie, bo od lampy ustawionej z boku wymaga się głównie maksymalnego lub minimalnego strumienia światła. No i szybciej obróci się statyw z lampą, żeby coś objąć światłem lub usunąć z obszaru oświetlonego, niż plumkać przyciskami zooma lampy.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Domyślnie

Już całkiem się zmotałem i teraz myśle o używanej C 430.
    Myślicie, że lepszy wybór niż YN-565ex?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NooN Zobacz posta
    Już całkiem się zmotałem i teraz myśle o używanej C 430.
    Myślicie, że lepszy wybór niż YN-565ex?
    jezeli nie jest Ci potrzebny HSS, to bralbym jednak YN565, ale ja lubie miec fotocele w lampach.

Domyślnie

Właśnie, jak jest z tym hss?
    Czy jest przydatny tylko do focenia na zewnatrz? We wnętrzach nigdy nie będzie warunków do jego użycia?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Zoom lampy błyskowej zawęża / poszerza strumień światła emitowanego przez lampę. Jeżeli ustawisz "ogniskowa" lampy taka samą jak ogniskowa obiektywu to lampa oświetli całe pole kadru.
    Auto zoom lampy odbiera informację o ogniskowej z aparatu i tak przestawia lampę, żeby cały kadr był oświetlony.
    Funkcja ogólnie przydatna, ale nie wiem czy któryś trigger przenosi informację o zoomie, bo od lampy ustawionej z boku wymaga się głównie maksymalnego lub minimalnego strumienia światła. No i szybciej obróci się statyw z lampą, żeby coś objąć światłem lub usunąć z obszaru oświetlonego, niż plumkać przyciskami zooma lampy.
    Z manualnego zooma korzystam więc wiem jak to działa, ale ciekawi mnie po co auto zoom, chyba nikt nie używa zewnętrznej lampy błyskowej jako spawarki do walenia na prosto? Bo błyskając w sufit już ta funkcja mija się z celem (damy szeroki kąt, lampa błyska szeroko i mamy błysk widoczny na suficie, a tego nie chcemy)

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja rozwiązałem ten problem kupując C 430II i drugą chce kupić YN-565 albo YN-560

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NooN Zobacz posta
    Właśnie, jak jest z tym hss?
    Czy jest przydatny tylko do focenia na zewnatrz? We wnętrzach nigdy nie będzie warunków do jego użycia?
    sam sobie odpowiedz, zobacz jaki masz minimalny czas synchronizacji z lampą błyskową. Na zewnątrz w słoneczny dzień możesz chcieć używać lampy z krótszymi czasami np. 1/2000. Jeśli robisz takie zdjęcia to się to przyda. We wnętrzach z twoim aparatem lepiej się może sprawdzić lampa z fotocelą niż zdalnym wyzwalaniem, chyba, że zmieniasz puszkę.
    600d + 18-55 is + 55-250 is + 50 1:8 + super takumar 50 1:8 + 420ex

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    po co auto zoom, chyba nikt nie używa zewnętrznej lampy błyskowej jako spawarki do walenia na prosto?
    Pewien procencik robi zdjęcia ustawiając tryb zielonego prostokątka na aparacie i trochę inny procencik ustawia lampę zawsze na wprost. Nie wiem czy ten procencik oscyluje koło 95, czy bliżej 90, ale na setki milionow sprzedanych lustrzanek, speców od strobingu jest maluchniusieńko.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów