Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 50mm 1.4 a fotki makro....

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Używałem i nie miałem z tym najmniejszych problemów.
    Jakość zdjęć również nie budziła zastrzeżeń.
    O widzisz nawet nie wiedziałem, dzięki za potwierdzone informacje na temat współpracy szkła z konwerterem

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia/Osiek

Domyślnie

A może kupić coś z M42?? Ja do zdjęcia poniżej użyłem obiektywu Pentaflex 50mm f1.8 przymkniętego chyba do f8.0 wraz z pierścieniami pośrednimi bez żadnej automatyki i jak widać też można a i jakość nie jest zła. Ostrzy się i tak ręcznie, a jak masz manualne szkło to i przysłonę ręcznie sobie ustawisz, akurat w macro fotografii pośpiech nie jest mile widziany, więc i tak masz czas na ustawienie wszystkiego

http://www.occur.pl/images/0245c46c/...ffd4ebd6b9.jpg

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

AF w makro nie jest aż tak potrzebny tym bardziej że i tak w zwykłych obiektywach z pierścieniami nie działa dobrze ale sterowanie przysłony bardzo pomaga jak fotografujesz robaczki bo: albo ostrzysz z przymkniętą przysłoną i ledwo co widzisz albo z otwartą i ryzykujesz, że w czasie gdy przymykasz przysłonę robaczek nie nawieje albo ty przez minimalny ruch przesuniesz aparat o milimetry które w makro są krytyczne. Nawet ruch wykonany ręką może odstraszyć owada. Najlepszy jest obiektyw macro a jak chcesz tanio wykorzystać 50 to bym spróbował z pierścieniem odwrotnego mocowania z przeniesieniem automatyki przysłony ale to rzeźbienie DIY
    5Dv2 24-105L C85/1.8 helios 44-2 i C430

Dopiero zaczyna Awatar Pichu
    Miasto
    UK

Domyślnie

Ok, to teraz pytanie. Lampa normalna czy specjalna do makro?? Takie coś się nada??

http://www.ebay.co.uk/itm/LED-Macro-...-/120757514526

Nie stać mnie aktualnie na lampe do macro canona.
    Canon EOS 500D, Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS, Canon EF 50mm 1.4 USM, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro, YN-565EX

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Lampa normalna (może być manulana jeżeli ma być tanio) + rozpraszacz (można dorobić samemu). Lampy LED pierścieniowe mają kiepską opinię - mała moc, dają "płaski" obraz, zafałszowanie barwy.

Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    Lampa normalna (może być manulana jeżeli ma być tanio) + rozpraszacz (można dorobić samemu). Lampy LED pierścieniowe mają kiepską opinię - mała moc, dają "płaski" obraz, zafałszowanie barwy.
    Lampe jak już mam kupować to wolę coś lepszego z ttlem, która przyda mi się do portretów. Które z tańszych yongnuo są godne polecenia?? Powiedzmy, do 70 funtów??
    Canon EOS 500D, Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS, Canon EF 50mm 1.4 USM, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro, YN-565EX

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pichu Zobacz posta
    Lampe jak już mam kupować to wolę coś lepszego z ttlem, która przyda mi się do portretów. Które z tańszych yongnuo są godne polecenia?? Powiedzmy, do 70 funtów??
    Szukaj w wyszukiwarce, trochę tu było na ten temat. Ja się nie wypowiadam - używam Nissina.

Miasto
    UK

Domyślnie

OK, co do lampy postanowiłem, że kupuję Yongnuo 565EX. Przystępna cena i możliwości. Jedyny minus to brak master i hss ale jakoś przeboleję. No i spróbuję na początek z pierścieniami, jak rezultaty nie będą zadowalające to kupuję 100-tkę 2.8 usm macro. Dzięki wszystkim za rady

Coś już napisał
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Z obiektywów, które posiadasz możesz z pierścieniami spróbować także EF-S 55-250mm IS. Tele zoom używam gdy potrzebuję większej odległości od obiektu np. ważki, motyle itp.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów