Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 50mm 1.4 a fotki makro....

Dopiero zaczyna Awatar Pichu
    Miasto
    UK

Domyślnie Canon 50mm 1.4 a fotki makro....

Witam wszystkich. Ostatnio naszło mnie troszkę na zabawę z makro ale aktualnie nie mam żadnego obiektywu z odwzorowaniem 1:1. Zastanawiałem się nad zakupem "setki" 2.8 usm makro ale jest to niemały wydatek więc szukam tańszej alternatywy. Mam 50-tke 1.4 Canona która generalnie jest świetnym obiektywem z genialnym bokeh i chciałbym ją używać do makro. Z tego co wiem to odwzorowanie ma 0.15x. Kolega doradził mi dwie opcje. Pierwsza: pierścienie z przeniesieniem automatyki, druga pierścień odwrotnego mocowania i drugi obiektyw. Z tego co się dowiedziałem przy pierścieniach z automatyką nie ma utraty jakości przy używanym obiektywie, jest tylko utrata światła. W drugiej opcji jest z kolei gigantyczna winieta ale też gigantyczne odwzorowanie (zależy od obiektywów - wiem) i utrata jakości również. Zastanawiam się raczej nad pierwszą opcją ale....

Pytanie brzmi. Ile pierścieni musiałbym użyć aby uzyskać odwzorowanie 1:1 lub większe i jak duża byłaby utrata światła (potrzebna lampa??)?? Czy jest więcej minusów takiego rozwiązania i jeśli tak to jakie?? Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Pichu ; 04-07-2012 o 02:34
    Canon EOS 500D, Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS, Canon EF 50mm 1.4 USM, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro, YN-565EX

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Pomyśl też o Raynox 250.
    Używałem najpierw z Minoltą 50/1,7, później Sony 50/1,4 i z wyników byłem bardzo zadowolony.

Dopiero zaczyna Awatar Pichu
    Miasto
    UK

Domyślnie

Szczerze mówiąc to wolałbym zaufać optyce obiektywu niż jakimś pośrednim szkłom jak ten raynox... Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tych pierścieni?
    Canon EOS 500D, Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS, Canon EF 50mm 1.4 USM, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro, YN-565EX

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

dla odwzorowania 1:1 całkowity wyciąg obiektywu (własny obiektywu + długość pierścienia) musi równać się podwójnej ogniskowej
    wyciąg własny obiektywu jest równy min. jego ogniskowej (musi ostrzyć na nieskończoność)
    canon ma w ofercie pierścienie 25mm i 12mm - nawet oba razem (cena!!!) są za krótkie dla Ciebie, pozostaje chyba zestaw producenta niezależnego - ale koniecznie z automatyką - wprawdzie ostrość chyba tylko w manualu (ciemno), ale przysłoną można sterować :-)
    a i po połączeniu trzech razem przy obiektywie 50mm skala odwzorowania będzie większa niż 1:1

Domyślnie

Sam kiedyś zastanawiałem się nad kwestia 50-ki (tyle, ze 1,8) plus pierścienie mieszki etc.

Skończyło się na 100/3,5 Cosiny z soczewką +4dpi teraz przymierzam się do przesiadki na 100/2,8

Ale znalazłem ongiś coś takiego - choć przyznam się, że się przez to nie przegryzłem

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Obiektyw 50 mm potrzeba odsunąć o 40 parę mm żeby z powiększenia 0.15 zrobiło się 1. Utrata światła jest wtedy prawie 2 działki przysłony. Na f/1.4 nie będziesz pewnie robić makro, więc dobre światło będzie raczej potrzebne.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie

Lampa na pewno... poza tym przy tej odległości prawdopodobnie zasłonisz albo aparatem albo sobą całe światełko.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pichu Zobacz posta
    Witam wszystkich. Ostatnio naszło mnie troszkę na zabawę z makro ale aktualnie nie mam żadnego obiektywu z odwzorowaniem 1:1. Zastanawiałem się nad zakupem "setki" 2.8 usm makro ale jest to niemały wydatek więc szukam tańszej alternatywy. Mam 50-tke 1.4 Canona która generalnie jest świetnym obiektywem z genialnym bokeh i chciałbym ją używać do makro. Z tego co wiem to odwzorowanie ma 0.15x. Kolega doradził mi dwie opcje. Pierwsza: pierścienie z przeniesieniem automatyki, druga pierścień odwrotnego mocowania i drugi obiektyw. Z tego co się dowiedziałem przy pierścieniach z automatyką nie ma utraty jakości przy używanym obiektywie, jest tylko utrata światła. W drugiej opcji jest z kolei gigantyczna winieta ale też gigantyczne odwzorowanie (zależy od obiektywów - wiem) i utrata jakości również. Zastanawiam się raczej nad pierwszą opcją ale....

Pytanie brzmi. Ile pierścieni musiałbym użyć aby uzyskać odwzorowanie 1:1 lub większe i jak duża byłaby utrata światła (potrzebna lampa??)?? Czy jest więcej minusów takiego rozwiązania i jeśli tak to jakie?? Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Potrzebujesz 3 pierścieni, ale wtedy masz tak dużą utratę światła, że potrzebujesz dopalać lampą, zwłaszcza że przysłonę ustawiasz na 13+
    Poza tym ostrzysz wtedy z tak małej odległości że robaki będą uciekać :P tak więc uzbroić się trzeba w cierpliwość

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Pomyśl też o Raynox 250.
    Używałem najpierw z Minoltą 50/1,7, później Sony 50/1,4 i z wyników byłem bardzo zadowolony.
    Ja bym nie ryzykował Raynoxa na obiektywie w którym cała morda chodzi... przecież 50/1.4 wysuwa sobie soczewki w przód i w tył w zależności od odległości ostrzenia.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Używałem i nie miałem z tym najmniejszych problemów.
    Jakość zdjęć również nie budziła zastrzeżeń.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Raynox będzie miał jeszcze jedną zaletę, możesz go przypiąć także do: Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS z Twojej stopki i trochę poeksperymentować. Przy dużej użyteczności daje całkiem przyzwoitą jakość.

Tak jak pisali poprzednicy, z pierścieniami to raczej bez lampy nie powalczysz. W ogóle do makro lampa się przydaje.
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów