Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: tamron 17-50 z VC wypadła soczewka

Unhappy tamron 17-50 z VC wypadła soczewka

Witam,
    otóż podczas wypadu nad morze mój tamron uległ upadkowi (a raczej spadła mi cała torba na ziemie - ok 1 m wys.)... podczas tego upadku wypadła druga soczewka - patrząc od strony osłony przeciwsłonecznej...
    moje pytanie brzmi... jak te soczewki się trzymają ? Czy tylko na wcisk czy były klejone ? I jak rozebrać i złożyć tego tamrona ? Ma ktoś jakiś filmik instruktażowy ? chętnie spróbuję to naprawić
    Za pomoc THX
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Zdjęcie pierwszej soczewki jest proste - http://www.youtube.com/watch?v=IiOj-7MAO_w

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przednia soczewka jest faktycznie prosta w demontażu, ale zaznacz sobie jej położenie najlepiej jakąś taśmą klejącą nie zostawiającą kleju (są takie medyczne np). Tzn. przeciągasz sobie paskiem po soczewce i obudowie i później rozcinasz. Jeśli nie oznaczysz to później mogą być problemy z ostrością. Problem jednak w tym że wyleciała Ci soczewka ogniskująca, a tutaj z racji jej ruchliwości mogło się stać coś więcej niż tylko wypadnięcie szkła...
    Generalnie to one są chyba w te tuleje wprasowywane (na pewno przednia jest).
    Ostatnio edytowane przez haze ; 03-07-2012 o 19:09
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Domyślnie

No i operacja udałą się... pacjent będzie żył... jutro wstawię jakieś fotki (bo jakaś galanta burza idzie w moją stronę ) może się komuś przyda. Soczewkę wcisnąłem - ładnie wskoczyła na swoje miejsce. Rezultat jest taki że lepiej trafia w punkt.. i jeśli ktoś ma brudną soczewkę to warto sobie samemu to przeczyścić... 6 śrubek i po sprawie. Filmik bardzo dobry
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Uzależniony

Domyślnie

W kicie 18-55 IS tak samo się ściąga przednią

Uprawnienia umieszczania postów