Za 3K możesz skompletować bardzo przyzwoity zestaw.

Kolor pomieszczenia, tak jak doradzali poprzednicy: szary będzie najodpowiedniejszy.

Lampy – Na szczęście (i nieszczęście...) wybór mamy dziś ogromny. Zestaw lampa systemowa + studyjna to dobry pomysł. Pozwoli sporo się nauczyć i zyskujesz na mobilności (systemową zawsze możesz wyprowadzić na spacer). YN-565EX to jedna z droższych lamp tego producenta i zbiera całkiem niezłe recenzje. Z tego konkretnego modelu nie korzystałem ale z kilku innych YN byłem zadowolony. W kategorii cena/jakość raczej nie ma się do czego przyczepić, ponadto 565 obsługuje podobno speedlite'a. Jeżeli chcesz robić portrety i fashion, modyfikatory będą mile widziane. Ze studyjną bezie prościej, do systemowej można dokupić adapter mocowania bowens. Z modyfikatorów dedykowanych do lamp reporterskich mogę polecić softboxy Aurora Firefly – trochę kosztują ale warte są swojej ceny, a w zestawach masz chyba od razu adapter i statyw. Szczególnie polecam te z powierzchnią odbijającą „sunlight” (srebro+złoto), bardzo ładnie zabarwia światło.

Z lamp studyjnych – skoro zamierzasz zainwestować całkiem niemałą sumę proponuję Jinbei DpsIII-300 :
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html Sporo o nich ostatnio pisali na http://www.lightingrumours.com i raczej same pozytywy. Wyższa liczba przewodnia niż w przypadku quantuuma, mocna lampa modelująca i zdalne sterowanie a cena porównywalna albo niższa. Od jakiegoś czasu Jinbeie można kupić od polskiego dystrybutora z własnym serwisem co ma spore znaczenie w przypadku takiego sprzętu. Sam używam 2 lamp Spark 300, które kupiłem ze względu na gabaryty (często muszę zwijać i przewozić cały majdan) i muszę przyznać, że od 1/2 roku dają rade pod każdym względem.

Zastanów się przede wszystkim nad modyfikatorami bo wbrew pozorom to będzie najbardziej skomplikowana kwestia. Do portretów potrzebujesz czegoś co ładnie zmiękcza światło i tu przyda się softbox. Najciekawszy wg. mnie byłby oktagonalny, ale w tej kwestii musisz polegać głównie na własnym doświadczeniu. Do zdjęć glamour poleciłbym, inwestycję w beauty-dish. Niekoniecznie jakiś drogi model, może być mały i podstawowy, ważne by zapoznać się dobrze z jego działaniem. Daje nico ostrzejsze światło niż softbox i generalnie ludzie zajmujący się fashion i glamourem bardzo sobie cenią to ustrojstwo. (tu masz backstage z BD w roli głównej: http://patrykchoinski.pl/?p=888 )

Wyzwalanie: Kable to przede wszystkim kłopot. Nie ma co inwestować w jakieś drogie wyzwalacze umożliwiające cuda na kiju bo to kwestia drugorzędna. Po drodze jest do ogarnięcia tona ważniejszych kwestii niż zdalne ustawienia itp. I tu Yongnuo 603C3 powinien się sprawdzić, nie jest to najdroższy bajer ale daje wszystko czego potrzebujesz na starcie + trochę więcej. Gdybyś chciał tylko lampy studyjne poleciłbym coś podobnego do tego o czym pisał Vitez ale dla zestawu systemówka+ studyjna ten YN będzie jak najbardziej ok, bo może działać zarówno z jedną jak i drugą lampą. Przyda się tylko 3 nadajnik/odbiornik bo w zestawie są pewnie 2. Mając 3 będziesz mógł ustawić lampy jak Ci się żywnie podoba. (1 jako nadajnik na stopkę i 2 odbiorniki)

Tło kartonowe w 3 kolorach to już poważna inwestycja. Najpopularniejsze i bardzo dobre są Savage Widetone. Nie wiem czy przydadzą Ci się aż 3, ale jeżeli jedno z nich będzie białe to przyda się na pewno. Jeżeli możesz sobie pozwolić na taką ingerencję w ściany jak przytwierdzanie systemu zawieszenia teł to taki mocowany na stałe zestaw będzie najwygodniejszy. Statywy zawsze zajmują trochę miejsca, a im więcej go będziesz miął tym lepiej: http://fripers.pl/product_info.php/i...-na-2-tla.html Zastanów się jednak czy nie wystarczą Ci na początek tła polipropylenowe. W ostateczności możesz kupić jedno takie i jedno takie i sam ocenić (warto tak zrobić bo wydatek będzie niewielki a będziesz wiedział które i dlaczego wolisz (PS: z polipropylenowych najlepsze są takie o gramaturze ok. 120))
A i jeszcze statywy pod lampę, to już według woli, portfela i preferencji. Osobiście uważam że im mocniejszy tym lepszy i preferuję takie z metalowymi sprężynowymi zaciskami, 293 cm wysokości powinny wystarczyć. Pod lampę reporterską może być coś cieńszego. Uff ale żem się rozpisał