Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Domowe Studio Konfiguracja

Widok wątkowy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja akurat na świeżo jestem, to się powymądrzam, bez odsyłania do archiwum forum

Cytat Zamieszczone przez tive Zobacz posta
    Pokój jest mały powierzchnia około 11 m2. Pokoj jest dosć wysoki 3,10m.
    Tak dla porównania - ja mam 18m^2, wysokość 2,80m.

1. Na jaki kolor pomalować pomieszczenie?? Z tego co sie orientowałem to chyba najlepiej będzie na biało.
    Jawol, na biało. Jak się bardzo uprzesz to może być na szaro

2. Jakie lampy kupić. Chciałbym zainwestować w jedną lampę systemową gdyz jescze żadnej takiej nie posiadam i jedną studyjną. Systemowa to Yongnuo 565 EX a studyjna to QUANTUUM R+300 DIGITAL. Czy jest to odpowiedni wybór i czy te lampy sprawdzą sie w stawianiu pierwszych kroków.
    Zależy od budżetu. I niedokładnie określiłeś swoje potrzeby. Czy chcesz po prostu "mieć studio" czy coś w nim robić? Jak coś w nim robić to co konkretnie?
    Ja już w przeróżnych studio byłem, na przeróżnych warsztatach i o tyle mi łatwiej, że dokładnie mogłem oszacować potrzebną ilość i moc lamp oraz jakie modyfikatory - ale do swoich potrzeb. Ty nie podałeś konkretnie swoich potrzeb ani budżetu, więc to że Ci podam np swój wybór niewiele Ci pomoże. Na przykład - dlaczego wybrałeś akurat te dwie lampy? Czy oprócz robienia w studio potrzebna Ci na pewno "systemowa" lampa?

3.Jaki radiowy wyzwalacz do tego wybrać. Myślalem nad youngnuo 603. Mam pytanie czy bedzie to ze soba wspolracowało. I jak do lampy studyjnej podlacza sie taki zestaw. Sory za glupie pytanie ale jeszcze nie mialem do czynienia z takim sprzetem.
    W ogromnej większości widziałem coś takiego w użyciu: http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE...h-8k-230V.html
    Piszesz że myślałeś na Yongnuo - czy wiesz dlaczego akurat nad tym wyzwalaczem myślałeś? Tylko dlatego że inni o nim piszą (bo wiedzą do czego im właśnie taki wyzwalacz potrzebny)?
    Poznaj różnice i dopiero potem podejmij decyzję.
    W wielkim skrócie - jeśli potrzebujesz tylko i wyłącznie wyzwalać studyjne lampy błyskowe, to Yongnuo Ci niepotrzebny. Jeśli później poczujesz czego Ci brakuje i będziesz potrafił skonkretyzować czego dokładnie Ci brakuje - wtedy być może zmienisz system wyzwalania błysku. Gdybyś wcześniej odbył jednak trochę warsztatów i ćwiczeń w innych studio to już byś wiedział co Ci się przyda.
    Ja np zamierzam wstępnie wyzwalać lampy zewnętrzną lampą błyskową na aparacie, a potem w miarę robienia zdjęć zastanowię się czy radiowy wyzwalacz jest mi aż tak potrzebny.

4. Gdy już lampy będa chciałbym i poradę jakie statywy do tego wybrać, jaki softbox czy ewentualnie beautydish. Jezeli mozecie podajcie konkretne przyklady i linki.
    Jeżeli możesz to podaj swój budżet i potrzeby - jakie zdjęcia zamierzasz robić. Nie ma uniwersalnych modyfikatorów (no, może czasze/garnki którymi coś tam wyjść może ).

5. Jaki bedzie w miare rozsądny cenowo zestaw do mocowania tła, myślalem na poczatku o 3 kolorach tla kartonowego.
    Ja biorę ten: http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE...ANA-BELKA.html , ale Tobie może pasować też inny. Może wolisz od razu kilka teł na raz zamocować na stałe hakami do ściany? A może wolisz wyższy zestaw bo masz wyższe pomieszczenie? A może nastawiasz się tylko na zdjęcia portretowe to wtedy zestaw z jednym statywem wystarczy? A może wolisz elektryczny silniczek i to najlepiej zdalnie sterowany?
    A dlaczego chcesz 3 kolory tła? Wiesz jakie kolory? Wiesz jakie zdjęcia chcesz robić?

6. Czy ewentualnie jeszcze o czym zapomnialem lub pominolem.
    Jak widzisz powyżej - mnóstwo rzeczy pominąłeś. Wybacz, jeśli uznasz mój post za nieco szorstki, ale naprawdę - zadałeś zbyt ogólne pytania, bez podania konkretnych potrzeb i oczekujesz uniwersalnych odpowiedzi.
    Da się zbudować uniwersalne studio... za minimum około 10-20 tysięcy, w zależności od firmy na jakiej byś je bazował. Miałbyś wtedy ok 6 lamp, kilka systemów mocowania teł, co najmniej 10 kolorów teł, po kilka sztuk różnych rodzajów i wielkości modyfikatorów. Ale to raczej nie tędy droga. Spróbuj się jednak doprecyzować...
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 02-07-2012 o 23:23

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów