Ja akurat na świeżo jestem, to się powymądrzam, bez odsyłania do archiwum forum
Tak dla porównania - ja mam 18m^2, wysokość 2,80m.
Jawol, na biało. Jak się bardzo uprzesz to może być na szaro1. Na jaki kolor pomalować pomieszczenie?? Z tego co sie orientowałem to chyba najlepiej będzie na biało.
Zależy od budżetu. I niedokładnie określiłeś swoje potrzeby. Czy chcesz po prostu "mieć studio" czy coś w nim robić? Jak coś w nim robić to co konkretnie?2. Jakie lampy kupić. Chciałbym zainwestować w jedną lampę systemową gdyz jescze żadnej takiej nie posiadam i jedną studyjną. Systemowa to Yongnuo 565 EX a studyjna to QUANTUUM R+300 DIGITAL. Czy jest to odpowiedni wybór i czy te lampy sprawdzą sie w stawianiu pierwszych kroków.
Ja już w przeróżnych studio byłem, na przeróżnych warsztatach i o tyle mi łatwiej, że dokładnie mogłem oszacować potrzebną ilość i moc lamp oraz jakie modyfikatory - ale do swoich potrzeb. Ty nie podałeś konkretnie swoich potrzeb ani budżetu, więc to że Ci podam np swój wybór niewiele Ci pomoże. Na przykład - dlaczego wybrałeś akurat te dwie lampy? Czy oprócz robienia w studio potrzebna Ci na pewno "systemowa" lampa?
W ogromnej większości widziałem coś takiego w użyciu: http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE...h-8k-230V.html3.Jaki radiowy wyzwalacz do tego wybrać. Myślalem nad youngnuo 603. Mam pytanie czy bedzie to ze soba wspolracowało. I jak do lampy studyjnej podlacza sie taki zestaw. Sory za glupie pytanie ale jeszcze nie mialem do czynienia z takim sprzetem.
Piszesz że myślałeś na Yongnuo - czy wiesz dlaczego akurat nad tym wyzwalaczem myślałeś? Tylko dlatego że inni o nim piszą (bo wiedzą do czego im właśnie taki wyzwalacz potrzebny)?
Poznaj różnice i dopiero potem podejmij decyzję.
W wielkim skrócie - jeśli potrzebujesz tylko i wyłącznie wyzwalać studyjne lampy błyskowe, to Yongnuo Ci niepotrzebny. Jeśli później poczujesz czego Ci brakuje i będziesz potrafił skonkretyzować czego dokładnie Ci brakuje - wtedy być może zmienisz system wyzwalania błysku. Gdybyś wcześniej odbył jednak trochę warsztatów i ćwiczeń w innych studio to już byś wiedział co Ci się przyda.
Ja np zamierzam wstępnie wyzwalać lampy zewnętrzną lampą błyskową na aparacie, a potem w miarę robienia zdjęć zastanowię się czy radiowy wyzwalacz jest mi aż tak potrzebny.
Jeżeli możesz to podaj swój budżet i potrzeby - jakie zdjęcia zamierzasz robić. Nie ma uniwersalnych modyfikatorów (no, może czasze/garnki którymi coś tam wyjść może4. Gdy już lampy będa chciałbym i poradę jakie statywy do tego wybrać, jaki softbox czy ewentualnie beautydish. Jezeli mozecie podajcie konkretne przyklady i linki.).
Ja biorę ten: http://eltec.pl/STUDIO-FOTOGRAFICZNE...ANA-BELKA.html , ale Tobie może pasować też inny. Może wolisz od razu kilka teł na raz zamocować na stałe hakami do ściany? A może wolisz wyższy zestaw bo masz wyższe pomieszczenie? A może nastawiasz się tylko na zdjęcia portretowe to wtedy zestaw z jednym statywem wystarczy? A może wolisz elektryczny silniczek i to najlepiej zdalnie sterowany?5. Jaki bedzie w miare rozsądny cenowo zestaw do mocowania tła, myślalem na poczatku o 3 kolorach tla kartonowego.
A dlaczego chcesz 3 kolory tła? Wiesz jakie kolory? Wiesz jakie zdjęcia chcesz robić?
Jak widzisz powyżej - mnóstwo rzeczy pominąłeś. Wybacz, jeśli uznasz mój post za nieco szorstki, ale naprawdę - zadałeś zbyt ogólne pytania, bez podania konkretnych potrzeb i oczekujesz uniwersalnych odpowiedzi.6. Czy ewentualnie jeszcze o czym zapomnialem lub pominolem.
Da się zbudować uniwersalne studio... za minimum około 10-20 tysięcy, w zależności od firmy na jakiej byś je bazował. Miałbyś wtedy ok 6 lamp, kilka systemów mocowania teł, co najmniej 10 kolorów teł, po kilka sztuk różnych rodzajów i wielkości modyfikatorów. Ale to raczej nie tędy droga. Spróbuj się jednak doprecyzować...