Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Wątek: Komplet szkieł "podróżnych" pod FF ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Aha, i powodzenia ze stałkami jak się "leci" za wycieczką, która ma w nosie, że chcesz zrobić najlepsze zdjęcie swojego życia ;-)
    Nie mówiąc już o tym, że jak jest gorąco, łazisz już ósmą godzinę, to zwyczajnie się NIE CHCE zmieniać tych szkieł...

Jeszcze same szkła to szkła, ale jak dochodzi jeszcze przepinanie cokina, filtrów.. itp itd... Osobiście mam dwa holdery nawet :]

Właśnie -- filtry -- przy wszelkich wypadach w tropiki, czyli tam gdzie polary działają przed 90% dnia, polecam jednak po jednym na każdy używany obiektyw. Wystarczyła mi jedna wycieczka z przekręcaniem i stwierdziłam, że nigdy więcej ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Aha, i powodzenia ze stałkami jak się "leci" za wycieczką, która ma w nosie, że chcesz zrobić najlepsze zdjęcie swojego życia ;-)
    Nie mówiąc już o tym, że jak jest gorąco, łazisz już ósmą godzinę, to zwyczajnie się NIE CHCE zmieniać tych szkieł..
    Miałem podobne doświadczenia, ale tu kłania się rozmiar aparatu.
    JEŚLI mamy lustrzankę i obiektywy do niej, całość jest na tyle duża że w marszu nie zmienimy obiektywów. Torba jest z reguły spora i niewygodna na jakieś marsze, a noszone w plecaku wymaga zatrzymania się, wyjęcia sprzętu, wymiany obiektywów, schowania sprzętu, założenia plecaka. Wszystko przez gabaryty.

Jeśli jednak aprat i obiektywy mieszczą się w naprawdę małej torbie lub po kieszeniach kurtki, to można zmieniać to w marszu lub zatrzymując się dosłownie na chwilę. Co innego wymienić obiektyw w body które waży 0,9kg (5D) i obiektyw 0,75kg (135/2) albo nawet 1,5kg (70-200/2.8), a co innego w body ważącym 0,425kg i obiektw 0,2kg.

Obiektywy ważące od 100 do 200gram można poupychać po kieszeniach kurtki (tabliczka czekolady waży 100g, podobnie jak naleśnik Panasonica 20mm f/1.7).
    Nawet małe obiektywy pod FF typu 85/1.8 ważą tle co całe body micro43. Canon 85/1.8 waży własnie tyle co body OM-D z baterią i kartą. Trudno sobie takie półkilogramowe ciężarki poupychać po kieszeniach, albo długo nosić w górach zestaw obiektywów w torbie. A wymieniony przeze mnie zestaw szkieł do micro43 waży mniej więcej tyle co jeden 85/1.8. A przecież możemy zamiast tych zabrać naleśniki, które często ważą poniżej 100g.

To już taka różnica rozmiarów że w podróży tworzy nową jakość.

Właśnie -- filtry -- przy wszelkich wypadach w tropiki, czyli tam gdzie polary działają przed 90% dnia, polecam jednak po jednym na każdy używany obiektyw. Wystarczyła mi jedna wycieczka z przekręcaniem i stwierdziłam, że nigdy więcej ;-)
    I tu micro43 ma zaletę. Filtry na średnice 37mm-52mm są wyraźnie tańsze od filtrów z zakresu 58-82mm (jakie mamy do FF). Możemy sobie zakupić po polarze dla każdego, a do tego jeszcze np. jeden podczerwieni dla zabawy, i może szary, albo połówkowy.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    JEŚLI mamy lustrzankę i obiektywy do niej, całość jest na tyle duża że w marszu nie zmienimy obiektywów. Torba jest z reguły spora i niewygodna na jakieś marsze, a noszone w plecaku wymaga zatrzymania się, wyjęcia sprzętu, wymiany obiektywów, schowania sprzętu, założenia plecaka. Wszystko przez gabaryty.
    E tam, nieprawda.
    Oczywiście wielkość i waga mają znaczenie, ale wszystko kwestią przyzwyczajenia. Ja ze swoim zestawem nie mam problemów podczas całodziennych wycieczek. Wszystko cały czas dostęne, przepinane podczas marszu. Może 70-200 f/2.8 to trochę przesada na szkoło podróżne, ale kilka mniejszych i FF jest do przyjęcia.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Torba jest z reguły spora i niewygodna na jakieś marsze, a noszone w plecaku wymaga zatrzymania się, wyjęcia sprzętu, wymiany obiektywów, schowania sprzętu, założenia plecaka.
    Nie każdy plecak tego wymaga. Ja nie muszę zdejmować. A zapakowany 10kg sprzętu nosi się baaardzo wygodnie, lepiej niż mój "wyprawowy" osprey

To już taka różnica rozmiarów że w podróży tworzy nową jakość.
    No tak, tylko teoretycznie ile PLN trzeba dołożyć do "codziennego" zestawu lustrzankowego, żeby taką jakość stworzyć? 5k? Więcej? To ja już wolę trochę "pocierpieć" i pojechać za to na jedną czy dwie wycieczki ;-)

Możemy sobie zakupić po polarze dla każdego, a do tego jeszcze np. jeden podczerwieni dla zabawy, i może szary, albo połówkowy.
    Mam polary 67, 72 i 77mm -- też mogłam sobie kupić po jednym dla każdego ;-) Połówki mam w cokinie, nawet gdzieś się szwęda nakręcana, ale jest średnio ergonomiczna.

Oczywiście nie mówię, że Twoje rozwiązanie jest złe. Ba... sama momentami o takim marzę Tylko nie każdemu to przypasuje.

Ja się moim zdaniem zbliżam do idealnego zestawu szkieł (przy założeniu, że nie daję więcej niż 2k za sztukę). I idealnym podzestawem na podróże dla mnie jest 17-40 i 70-200. Tylko ja robię dość niewiele "reporterki", ludzi itp.

Najlepiej i tak wziąć te szkła, którymi się najwygodniej fotografuje na co dzień. To nie jest tak, że wyjdziemy z samolotu i zmieni nam się tryb myślenia i przyzwyczajenia w robieniu zdjęć

Jak ktoś na miejscu ogarnia wszystko standardem, to ogarnie standardem i drugą stronę kuli ziemskiej
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nie każdy plecak tego wymaga. Ja nie muszę zdejmować. A zapakowany 10kg sprzętu nosi się baaardzo wygodnie, lepiej niż mój "wyprawowy" osprey
    100% prawdy
    ja chodze z przypietym 24-105, 70-200 mieszka w plecaku bo rzadko jest wyjmowany a szeroki kat jest w małym futerale przypiętym do paska..
    wszystko pod ręką, ważne jest w czym się nosi sprzęt a nie jego ilość

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Do tego wcale nie trzeba całej wycieczki, często wystarczy taki jeden maruda.

Tu masz rację, choć ja ten zestaw na pierwszy raz biorę w nieco odmienne warunki. Jak będzie 15 stopni to będę happy. Za jakiś miesiąc podzielę się moimi spostrzeżeniami z użytkowania w podroży.
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    Do tego wcale nie trzeba całej wycieczki, często wystarczy taki jeden maruda.
    No ja w sumie nigdy z "wycieczką" nigdzie nie byłam. Ale ze wszystkich wypadów tylko raz byłam z innym fotografem. Normalnie poezja w porównaniu do podróżowania z "normalnymi" ludźmi, a nawet z kamerzystą.

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    Tu masz rację, choć ja ten zestaw na pierwszy raz biorę w nieco odmienne warunki. Jak będzie 15 stopni to będę happy. Za jakiś miesiąc podzielę się moimi spostrzeżeniami z użytkowania w podroży.
    To nie chodzi o temperaturę tylko o kąt padania słońca często polaryzuję też takie zachodzące jak się prostopadle ustawi akurat...

W każdym razie miłej wyprawy I pamiętaj, że czasem fajnie pooglądać świat nie przez wizjer aparatu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To nie chodzi o temperaturę tylko o kąt padania słońca często polaryzuję też takie zachodzące jak się prostopadle ustawi akurat...

W każdym razie miłej wyprawy I pamiętaj, że czasem fajnie pooglądać świat nie przez wizjer aparatu
    W domyśle miałem właśnie brak słońca.
    Dzięki, będę korzystał i nie zapomnę, żeby co jakiś czas przełączyć się w tryb "live view"
    Ostatnio edytowane przez gzoom ; 03-07-2012 o 15:17
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Nie mówiąc już o tym, że jak jest gorąco, łazisz już ósmą godzinę, to zwyczajnie się NIE CHCE zmieniać tych szkieł...
    Na takie okazje, to jak znalazł dla FF jest... Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6 L IS USM

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    E tam, nieprawda.
    Oczywiście wielkość i waga mają znaczenie, ale wszystko kwestią przyzwyczajenia. Ja ze swoim zestawem nie mam problemów podczas całodziennych wycieczek.
    No to... tak jak ja

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 03-07-2012 o 14:46
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    Śląsk i Zagłębie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6 L IS USM[/URL]

Pozdrówka!
    To szkło wydaje sie być ideałem na podróże.
    Nawet te 1670g nie jest koszmarną masą jesli porównamy do zakresu ogniskowych i ekwiwalentu pojedynczych stałek albo kilku zoom'ów.
    Wg testów jakość obrazów jest ponad przeciętną.
    Tylko ta cena
    Ale chciałbym je mieć.
    pozdrawiam

Przemek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów