Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 121

Wątek: Komplet szkieł "podróżnych" pod FF ?

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    JEŚLI mamy lustrzankę i obiektywy do niej, całość jest na tyle duża że w marszu nie zmienimy obiektywów. Torba jest z reguły spora i niewygodna na jakieś marsze, a noszone w plecaku wymaga zatrzymania się, wyjęcia sprzętu, wymiany obiektywów, schowania sprzętu, założenia plecaka. Wszystko przez gabaryty.
    E tam, nieprawda.
    Oczywiście wielkość i waga mają znaczenie, ale wszystko kwestią przyzwyczajenia. Ja ze swoim zestawem nie mam problemów podczas całodziennych wycieczek. Wszystko cały czas dostęne, przepinane podczas marszu. Może 70-200 f/2.8 to trochę przesada na szkoło podróżne, ale kilka mniejszych i FF jest do przyjęcia.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Torba jest z reguły spora i niewygodna na jakieś marsze, a noszone w plecaku wymaga zatrzymania się, wyjęcia sprzętu, wymiany obiektywów, schowania sprzętu, założenia plecaka.
    Nie każdy plecak tego wymaga. Ja nie muszę zdejmować. A zapakowany 10kg sprzętu nosi się baaardzo wygodnie, lepiej niż mój "wyprawowy" osprey

To już taka różnica rozmiarów że w podróży tworzy nową jakość.
    No tak, tylko teoretycznie ile PLN trzeba dołożyć do "codziennego" zestawu lustrzankowego, żeby taką jakość stworzyć? 5k? Więcej? To ja już wolę trochę "pocierpieć" i pojechać za to na jedną czy dwie wycieczki ;-)

Możemy sobie zakupić po polarze dla każdego, a do tego jeszcze np. jeden podczerwieni dla zabawy, i może szary, albo połówkowy.
    Mam polary 67, 72 i 77mm -- też mogłam sobie kupić po jednym dla każdego ;-) Połówki mam w cokinie, nawet gdzieś się szwęda nakręcana, ale jest średnio ergonomiczna.

Oczywiście nie mówię, że Twoje rozwiązanie jest złe. Ba... sama momentami o takim marzę Tylko nie każdemu to przypasuje.

Ja się moim zdaniem zbliżam do idealnego zestawu szkieł (przy założeniu, że nie daję więcej niż 2k za sztukę). I idealnym podzestawem na podróże dla mnie jest 17-40 i 70-200. Tylko ja robię dość niewiele "reporterki", ludzi itp.

Najlepiej i tak wziąć te szkła, którymi się najwygodniej fotografuje na co dzień. To nie jest tak, że wyjdziemy z samolotu i zmieni nam się tryb myślenia i przyzwyczajenia w robieniu zdjęć

Jak ktoś na miejscu ogarnia wszystko standardem, to ogarnie standardem i drugą stronę kuli ziemskiej
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zgadzam się z Najeli - w teorii możemy sobie ustalać jaki obiektyw jest najlepszy, ale realnie podczas wycieczki zoom ze stabilizacją jest naszym najlepszym przyjacielem.

Dobrze jest tez zapakowac cały sprzęt do torby foto i wyjść na 2 godziny w południe na zewnątrz w czasie upałów żeby choć trochę uzmysłowić sobie warunki typowej podróży letniej w ciepłe kraje.
    W zeszłym tygodniu wróciłem z wyjazdu 3,5 tyg. w gdzie temperatury sięgały 45C - miałem 6 obiektywów i samochód pod ręką (więc nie musiałem za duzo dźwigać) ale i tak 17-40 i 24-105 były na aparacie 99% czasu. Stałkę raz założyłem żeby zrobić film sceny nocnej bo ISO nie dało rady i potrzebowałem jasnego obiektywu.
    W realnych warunkach podróży robi sie wszystko żeby jak najmniej zmieniac obiektywy i zeby nie wyciągac statywu o ile to nie jest absolutnie konieczne. Czesto tez liczy sie czas - zdjęcie trzeba zrobic szybko i szukanie odpowiedniego idealnego obiektywu jest bez sensu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Aha, i powodzenia ze stałkami jak się "leci" za wycieczką, która ma w nosie, że chcesz zrobić najlepsze zdjęcie swojego życia ;-)
    Do tego wcale nie trzeba całej wycieczki, często wystarczy taki jeden maruda.

Właśnie -- filtry -- przy wszelkich wypadach w tropiki, czyli tam gdzie polary działają przed 90% dnia, polecam jednak po jednym na każdy używany obiektyw. Wystarczyła mi jedna wycieczka z przekręcaniem i stwierdziłam, że nigdy więcej ;-)
    Tu masz rację, choć ja ten zestaw na pierwszy raz biorę w nieco odmienne warunki. Jak będzie 15 stopni to będę happy. Za jakiś miesiąc podzielę się moimi spostrzeżeniami z użytkowania w podroży.
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    Do tego wcale nie trzeba całej wycieczki, często wystarczy taki jeden maruda.
    No ja w sumie nigdy z "wycieczką" nigdzie nie byłam. Ale ze wszystkich wypadów tylko raz byłam z innym fotografem. Normalnie poezja w porównaniu do podróżowania z "normalnymi" ludźmi, a nawet z kamerzystą.

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    Tu masz rację, choć ja ten zestaw na pierwszy raz biorę w nieco odmienne warunki. Jak będzie 15 stopni to będę happy. Za jakiś miesiąc podzielę się moimi spostrzeżeniami z użytkowania w podroży.
    To nie chodzi o temperaturę tylko o kąt padania słońca często polaryzuję też takie zachodzące jak się prostopadle ustawi akurat...

W każdym razie miłej wyprawy I pamiętaj, że czasem fajnie pooglądać świat nie przez wizjer aparatu
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Aha, i powodzenia ze stałkami jak się "leci" za wycieczką, która ma w nosie, że chcesz zrobić najlepsze zdjęcie swojego życia ;-)
    Nie mówiąc już o tym, że jak jest gorąco, łazisz już ósmą godzinę, to zwyczajnie się NIE CHCE zmieniać tych szkieł...
    Na takie okazje, to jak znalazł dla FF jest... Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6 L IS USM

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    E tam, nieprawda.
    Oczywiście wielkość i waga mają znaczenie, ale wszystko kwestią przyzwyczajenia. Ja ze swoim zestawem nie mam problemów podczas całodziennych wycieczek.
    No to... tak jak ja

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 03-07-2012 o 14:46
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

Domyślnie

ja na wyjazdy biorę: 17-40,35L,70-200f4IS, a 135 zostaje w domku i kompletnie mi go nie brakuje... nie wiem skąd pomysł targania 135L, to szkło pomimo tego, że jest genialne w podróż się nie nadaje...
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nie każdy plecak tego wymaga. Ja nie muszę zdejmować. A zapakowany 10kg sprzętu nosi się baaardzo wygodnie, lepiej niż mój "wyprawowy" osprey
    100% prawdy
    ja chodze z przypietym 24-105, 70-200 mieszka w plecaku bo rzadko jest wyjmowany a szeroki kat jest w małym futerale przypiętym do paska..
    wszystko pod ręką, ważne jest w czym się nosi sprzęt a nie jego ilość

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To nie chodzi o temperaturę tylko o kąt padania słońca często polaryzuję też takie zachodzące jak się prostopadle ustawi akurat...

W każdym razie miłej wyprawy I pamiętaj, że czasem fajnie pooglądać świat nie przez wizjer aparatu
    W domyśle miałem właśnie brak słońca.
    Dzięki, będę korzystał i nie zapomnę, żeby co jakiś czas przełączyć się w tryb "live view"
    Ostatnio edytowane przez gzoom ; 03-07-2012 o 15:17
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

PEN to nie jest głupie. Ekstremalny, najlepszy (co do jakości obrazka) zestaw micro43 to mogłoby być coś takiego:

Olympus OM-D body z akumulatorem i kartą - 425g
    Olympus 12mm f/2 - 130g
    Panasonic 25mm f/1.4 - 116g
    Olympus 45mm f/1.8 - 200g

RAZEM - 871 gram

.
    Zmierzam właśnie do takiego zestawu podróżnego :-D, który wg mnie jest bardzo sensowny, najjaśniejsze, małe i lekkie stałki w micro 4/3 wg mnie lepiej się sprawdzą niż ciemny zoom. Sprawdzę już niedługo w praktyce i dam znać co i jak.

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów