Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Problem z 550D

Dopiero zaczyna

Smile Problem z 550D

Witam

Dziś się mocno zdziwiłem jak włączyłem mojego 550D z 50 1.4 USM.
    Chciałem zmienić czas naświetlania pokrętłem ale coś zaczęło świrować bo ze razem z czasem naświetlania pokrętło zmienia mi też ISO x_x.
    To samo się dzieje jak chcę zmienić przesłone. Razem z przesłoną zmienia się ISO x_x.
    Ponownie wgrałem soft 1.0.9 , wyciągałem baterie na dłuższy czas i to samo jest. Bez obiektywu też tak świruje.

Jest jednak jedna dziwna rzecz w tym wszystkim: idzie zmienić czas naświetlania i przysłonę wciskając dodatkowo poniższe przyciski bez problemów gdy:
    1) wciśnie się dodatkowo spust (i trzyma) do pozycji LOCK
    2) wciśnie się i trzymie przycisk do podglądu przysłony ( z przodu korpusu na dole po lewej stronie ;-) )

Aparatu nie zalałem i nie uderzałem ani inne tego typu sprawy. To stało się samo z siebie.

Co może być przyczyną i ile może kosztować naprawa?

pozdrawiam :-)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wyślij body do serwisu to się dowiesz. Trudno będzie im zgadywać co jest przyczyną.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nikt Ci tego nie powie ile będzie kosztować naprawa, bo nie wiadomo co się stało.
    Nawet w Serwisie nie dadzą odpowiedzi, dopóki nie obejrzą body.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Napisałem tu info bo może ktoś sie już spotkał z tym problemem. Jeśli nikt nic nie podpowie to wyśle body i zobacze co mi powiedzą.
    Mam nadzieje że to nic drogiego bo nie mam teraz kasy na naprawy :-(

Domyślnie

Objawy mogą wskazywać na ustawienie ISO AUTO i wówczas przy zmianie czasu lub przysłony zmieniać się może czułość.
    Proszę ustawić ISO na jedną wartość np ISO 100 i sprawdzić czy wówczas problem się powtarza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To nie to :-/ Zmieniając czas naświetlania w trybie M równocześnie zmienia się ISO. Jak zmniejszam czas to ISO się zmienia od najmniejszego do największego i odwrotnie. Problem ze zmieniającym się samoczynnie ISO jest w każdym trybie. Wkrótce wyślę do was aparat na diagnostykę bo sam nie dam rady tego naprawić :-(

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hmmm ... jakby to powiedzieć: po wielu próbach resetowania ustawień aparatu, czyszczenia styków, bawieniem się przyciskami i pokrętłami aparat poszedł po rozum do głowy i zaczął działać normalnie. Sam nie wiem co było przyczyną tego dziwnego zachowania ale sprawa jest zamknięta i na szczęście dla mnie aparat nie musi póki co trafić do serwisu , ufff :-)

Uprawnienia umieszczania postów