Stoję przed małym dylematem

Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie sprzedać swojego Canon'a 70-200L F/2.8 i nie wymienić go na jakieś stałki.

Co przemawia u mnie za tym aby go sprzedać? Głównie właśnie to, że za często go nie używam. Jeśli już go używam to ze względu na to, że jest to jasny obiektyw. W plenerze można ustrzelić jakiegoś zwierzaka czy też zrobić portret bo świetnie rozmywa tło i ma dla mnie naprawdę fajny bokeh. Reportarzy żadnych nie robię, głównie wykorzystuje je własnie amatorsko do ustrzelenia zwierza w górach, czy w lesie. Głównie robię zdjęcia w górach więc i jakiś wspinających się ludzi bym mógł ustrzelić Lekkim minusem jest też trochę ostrzenie bo zaczyna się dopiero od 1.5m, podczas gdy 85'tka ostrzy już od chyba ~60 czy 70cm.

Brakuje mi trochę czegoś krótszego szczerze mówiac. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad 35mm 1.4 od Samyang'a (z potwierdzaniem ostrości od Cichego). Miałem 35mm F/2.0 Canon'a, ale dla mnie ten obiektyw wygląda jak zabawka. Fakt, posiada AF, ale obraz jak i jakość wykonania przemawia za Samyangiem. AF by mi nie był bardzo potrzebny w momencie gdy będę miał potwierdzenie. Zdjęcia głównie bym robił na jakiś posiadówach ze znajomymi czy też jakiś portrecik komuś znajomemu czy też rodzinie. Ślubów nie będę robił (chyba), przynajmniej nie kupiłbym go z myślą o ślubach Do tego bym wziął 85mm F/1.8 od Canon'a. Tutaj już jest AF, różnica ogniskowych większa niż przy 35mm a 50mm (50-tki chyba nie ma sensu?) i również jasny obiektyw. Ma fajny bokeh i od biedy na moim 7D by był czymś w rodzaju "małego" tele

Cenowo by mnie to wszystko wyszło w sumie tyle samo, dlatego to mnie kusi.

Jednak zastanawiam się czy jest sens pozbywać się tak dobrego szkła jakim jest 70-200 i do tego ze światłem 2.8. Wiem, że jak je sprzedam to już pewnie go nigdy nie kupie bo będzie mi szkoda na nie aż tyle kasy (a w sumie warto dodać, że kupiłem je okazyjnie ^^). W związku z tym zastanawiam się nad opcją dozbierania ewentualnie do 35-tki i zostawienia tego co jest, lub sprzedania tele i kupna 35mm + 85mm i dołożyć do 580EXII

To co głównie fotografuję to góry i krajobraz. Czasami tak jak pisałem portret, ale do tego mi trochę brakuje dobrego, jasnego szkła. Za 35-tką przemawia też fakt, że filtry mają 77mm co idealnie pasuje do mojego 17-40 i 70-200 ^^.

Dozbierać czy sprzedać? Oto jest pytanie