Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 7D vs 550D vs 60D

Dopiero zaczyna Awatar MateuszG
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie 7D vs 550D vs 60D

Witam

Zajmujemy się produkcją filmową reklam, eventów, ślubów.
    Jako, że są to początki mamy dylemat, 550D vs 7D vs 60D jako dodatkowy vdslr, 5D II z akcesoriami pokroju steadicam, glidecam, kran kamerowy itp już jest, jest też dodatkowo kamera za 15k, ale 2 lustrzanki być muszą.

Koszty na start duże, sam premiere pro cs6 niecałe 5k, dlatego cena wchodzi w grę.
    Stąd powstał ten temat, jest znacząca różnica między obrazem video w tych lustrzankach ? czy warto dołożyć trochę do 7D, mimo, że klatki wszystkich aparatów to tylko APS-C ?

Proszę o opinie ludzi którzy mieli styczność z tymże sprzętem, oglądam sporo porównań na YT, ale to nie to samo co .mov prosto z puszki.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000

Początki nałogu

Domyślnie

Na 550D wgrywasz Magic Latern i masz sporo opcji do nagrywania, ja bym szedł właśnie w kierunku 550D jeżeli chodzi o tylko o video. Więcej na pewno napiszą osoby które używają lustrzanek do nagrywania.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja bym celował w 600D z tych puszek daje największe możliwości pod tym względem.

Przy okazji przeniosłem do stosownego działu .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-06-2012 o 00:35
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja bym celował w 600D z tych puszek daje największe możliwości pod tym względem.
    Popieram, zakup 600D będzie najbardziej opłacalny. Zostanie nieco na szklarnie, pomijam fakt, że magic lantern na 600D można bez problemu wgrać

7D - to bardziej do foto sportowej, imho puszka świetna
    60D - to tez bardziej profi sprzęt, ale skupiamy się na filmowaniu to lepiej zainwestować w 600D
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna Awatar MateuszG
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

dzięki za odpowiedź, ze względu na brak wolnego czasu na śledzenie nowinek fotograficznych, nawet nie wiedziałem, że Canon wypuścił taki aparat, cena jak za 550D ale dodatkowo uchylny ekranik, do filmowania to duży plus!

Mimo, że jestem teraz skierowany na 600D zastanawia mnie kwestia ustawień manualnych. Słyszałem opinie o 550D (podobna konstrukcja puszki co 600D) iż np, zmiana ISO czy innych ustawień jest bardzo męcząca, czy może się ktoś wypowiedzieć w tej kwestii ?
    5D mark II /S 14mm 2.8/S 85mm 1.4 / 50mm 1.4 USM/ 580EX / Glidecam HD-1000

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    60D - to tez bardziej profi sprzęt, ale skupiamy się na filmowaniu to lepiej zainwestować w 600D
    Zastanowił bym się jednak nad 60D, o ile kontrola nad nagrywaniem dźwięku przez aparat ma znaczenie. A zazwyczaj ma. Na 60D jest już - dość prosta - ale jednak kontrola nad poziomem głośności.
    W ogóle 60D jest bardzo wygodne przy filmowaniu.
    Pozdrawiam Krzysztof
    60D, 5Dmk III, C 24-105, S 150-500, C 50/1.8, EX 430 II,
    D 20, G1Xmk I, C M5 + Tamron 18-400 ,

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

60D nie ma żadnej przewagi w filmowaniu nad 600D - szkoda pieniędzy. To już lepiej kupić 650D.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-06-2012 o 22:39
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Zastanowił bym się jednak nad 60D, o ile kontrola nad nagrywaniem dźwięku przez aparat ma znaczenie. A zazwyczaj ma. Na 60D jest już - dość prosta - ale jednak kontrola nad poziomem głośności.
    W ogóle 60D jest bardzo wygodne przy filmowaniu.
    Pozdrawiam Krzysztof
    Te sama kontrole można mieć przez magic lantern.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Proponuje dołożyc i kupic 7d ze względu na szybki i celny AF

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Który przy filmowaniu nijak się nie przyda .
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów