Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Co oznacza pojawienie się drugiego znaku w drabince?

Domyślnie Co oznacza pojawienie się drugiego znaku w drabince?

Dzisiaj odkryłem coś czego do tej pory nie wiedziałem.
    Otóż tylko w wizjerze, na drabince jasności pokazuje mi się od od czasu do czasu ten znak co zwykle, ale jest on PODWOJONY.

Po prostu skaczę sobie czy przysłoną czy czasem, patrząc na drabinkę gdzie mi znak na skali umyka by obraz nie był za ciemny ani przepalony i nieraz pokazują mi się takie DWA znaczki zamiast jednego.

CO TO ZNACZY?
    Te znaczki pokazują się tylko w wizjerze, na LCD nie.

Aby uniknąć pomyłki powiem, że nie jestem w trybie tworzenia 3-ch zdjęc o różnej jasności (bo tak też można, ale to na pewno nie jest ta problematyka z tym związana).

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jak masz przesuwanie ekspozycji co 1/3 EV to jest jedna drabinka, a jak ustawisz by skok byl co 1/2 EV to drabinka pokazuje jednoczesnie 1/3 i 2/3 jako 1/2 bo taka jest skala w wizjerze. na LCD przeskalowuje sie przyt zmianie ustawien wiec pokazuje jedna drabinke
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Domyślnie

Dzieki za odpowiedź.
    Ale mógłbyś rozwinąć te dwa zdania bo ich nie rozumiem?

drabinka pokazuje jednoczesnie 1/3 i 2/3 jako 1/2
    A czemu tak pokazuje?

na LCD przeskalowuje sie przyt zmianie ustawien wiec pokazuje jedna drabinke
    Co to znaczy, że "przeskalowuje się przy zmianie ustawień"? O jakie ustawienia Ci chodzi i co to w ogóle zmienia? Bo nic z tego nie wynika, nie rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez h183428 ; 28-06-2012 o 22:50

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h183428@rppkn.com Zobacz posta
    A czemu tak pokazuje?
    Jak ma inaczej pokazać zmianę o 1/2 EV skoro na drabince fizycznie masz 0, 1/3 a potem od razu 2/3 EV? Nie ma odrębnego "szczebelka" dla 1/2 po prostu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Chodzi CI o to, żę drabinka została swym graficznym wyglądem przystosowana do skali dzielenia wartości ujemne i dodatnie na 3 części?

I idąc dalej, to w takim razie wybranie opcji przeskakiwania tej wartości na "1/2" da nam więcej opcji do wyboru? Da nam możliwość zmiany tej wartości o mniejsze jej części. Tak, mam rację? Muszę mieć rację, jeśli ma to mieć sens.

Ale przecież też zmiane o wartości "1/2" rozumieć możemy też jako "zmianę o pół". O połowe. No to na skali, która wygląda tak: 1/3 - 2/3 - 3/3 to "pół" tej skali wypada w miejscu "2/3". Bo to jest przecież POŁOWA, nie?
    Ostatnio edytowane przez h183428 ; 28-06-2012 o 23:08

Domyślnie

Wyświetlacz w wizjerze jest wyświetlaczem segmentowym a nie matrycowym. To oznacza, że potrafi wyświetlać treść wynikającą z jego konstrukcji, tak jak to kiedyś było w zegarkach. I dlatego przy ustawieniu zmian ekspozycji co 1/2EV, ta wartość jest pokazywana w ten sposób jako pośrednia pomiędzy 1/3 a 2/3, gdyż nie ma możliwości fizycznej zmiany kształtu wyświetlacza.
    To, co wyświetla się na ekranie LCD, może być z kolei dowolnie kształtowane, gdyż jest to typowy wyświetlacz matrycowy, tak jak na przykład w laptopie. I tu nie ma problemu, żeby wyświetlana drabinka raz miała skalowanie co 1/2EV, a raz co 1/3EV.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chodzi CI o to, żę drabinka została swym graficznym wyglądem przystosowana do skali dzielenia wartości ujemne i dodatnie na 3 części?
    Tak.

I idąc dalej, to w takim razie wybranie opcji przeskakiwania tej wartości na "1/2" da nam więcej opcji do wyboru?
    Nie, zmiana o 1/2 EV zamiast o 1/3 EV da nam mniejszą precyzję korekty ekspozycji, to chyba oczywiste?

Ale przecież też zmiane o wartości "1/2" rozumieć możemy też jako "zmianę o pół". O połowe. No to na skali, która wygląda tak: 1/3 - 2/3 - 3/3 to "pół" tej skali wypada w miejscu "2/3". Bo to jest przecież POŁOWA, nie?
    Nie, nie. masz tak: 0, 1/3, 2/3, 1. Połowa wypada pomiędzy 1/3 i 2/3 - jak podpowiada logika.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

A to dziękuję bardzo, teraz już rozumiem. Widocznie ktoś mi zmienił te ustawienia, bo ja miałem że "1/3" skala i nagle nie wiedziałęm co to się pojawiło.

Dzięki za pomoc i proszę o pomoc w drugim problemie, tu:
    http://www.canon-board.info/showthre...66#post1088966

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

I idąc dalej, to w takim razie wybranie opcji przeskakiwania tej wartości na "1/2" da nam więcej opcji do wyboru? Da nam możliwość zmiany tej wartości o mniejsze jej części. Tak, mam rację? Muszę mieć rację, jeśli ma to mieć sens.

Nie wierzę w to co czytam.
    Obowiązkowa matura z matematyki jest najlepszym co zostało zrobione w naszym kraju w przeciągu ostatnich lat.
    Chyba, że kolega ma 9lat to się nie czepiam wtedy...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów