Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 5d mkI migawka rysuje matryce.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    O żesz kurde!

To Ci dopiero niespodzianka... jeszcze o takim przypadku nie słyszałem, ale jak widać musi być kiedyś ten pierwszy raz.

Mam nadzieję, że naprawią to bez dodatkowych opłat, a jeśli nie to pozostaje domagać się od poprzedniego właściciela aby zwrócił pieniądze za sprzęt posiadający wadę ukrytą.
    Dla mnie też to było spore zaskoczenie. Ale jak opisywałem gościowi z serwisu przez telefon jak wyglądają te rysy to od razu zapytał czy są na zdjęciu w okolicach lewego górnego rogu - zupełnie zgłupiałem, jasnowidz jakiś ?

Okazało się, że na kilkadziesiąt piątek, które serwisował miał kilka sztuk z taką wadą. Po prostu ciężko jest to wykryć dla przeciętnego użytkownika, ale mikroskop i powiększenie x30 obnażyło prawdę .

Jeżeli chodzi o sprzedającego to tutaj może być rożnie. A raczej nie będę toczył batalii w sądzie, bo szkoda na to siły i czasu. Myślę, że może prościej będzie coś z producentem ugrać, choć tutaj też żadnej pewności nie mam.
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    Dla mnie też to było spore zaskoczenie. Ale jak opisywałem gościowi z serwisu przez telefon jak wyglądają te rysy to od razu zapytał czy są na zdjęciu w okolicach lewego górnego rogu - zupełnie zgłupiałem, jasnowidz jakiś ?

Okazało się, że na kilkadziesiąt piątek, które serwisował miał kilka sztuk z taką wadą. Po prostu ciężko jest to wykryć dla przeciętnego użytkownika, ale mikroskop i powiększenie x30 obnażyło prawdę .

Jeżeli chodzi o sprzedającego to tutaj może być rożnie. A raczej nie będę toczył batalii w sądzie, bo szkoda na to siły i czasu. Myślę, że może prościej będzie coś z producentem ugrać, choć tutaj też żadnej pewności nie mam.
    czy to w tym serwisie w którym zapadła ta diagnoza czyszczono ten aparat?
    możesz zapodać jakąś przykładową fotkę na F/22 na tle nieba ?
    sam jestem ciekaw jak to wygląda....
    może to serwis porysował filtr i chce się z tego "wykręcić" ?

dzięki
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez pawko ; 29-06-2012 o 15:50

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawko Zobacz posta
    czy to w tym serwisie w którym zapadła ta diagnoza czyszczono ten aparat?
    możesz zapodać jakąś przykładową fotkę na F/22 na tle nieba ?
    sam jestem ciekaw jak to wygląda....
    może to serwis porysował filtr i chce się z tego "wykręcić" ?

dzięki
    Paweł

Nie ma takiej opcji, te rysy były przed oddaniem do serwisu. Serwis we Wro, wykonał bardzo dobrą pracę + dostałem sporo informacji na temat tych nieszczęsnych rys.

Teraz analizuje fotki i właściwie widzę, że od chwili zakupu aparatu te rysy tam były.

Co do fotki to nie problemu. Link do RAW'a.
    http://www.gzoom.pl/downloads/5d/2012-06/matryca_5D.CR2
    Ostatnio edytowane przez gzoom ; 29-06-2012 o 16:24

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta

Ale jaka znowu batalia? wystarczy podeprzeć się kilkoma paragrafami i zapytać pana co on na to i że albo oddaje kasę albo płaci za naprawę i jest zgoda

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tym bardziej, że jeśli to faktycznie migawka rysuje matrycę to raczej nie trzyma czasów.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dla tych co czekają na dalszy rozwój sytuacji.

Z Żytniej dostałem odpowiedz, z której wynika, że nawet jeśli aparat posiada taką wadę (co w sumie łatwo można stwierdzić) to:

"
    ...Niestety ale producent nie przewiduje wymiany profilaktycznej migawki ani matrycy w takim przypadku. Serwis może dokonać odpłatnej wymiany elementów...
    "
    ...Niestety nie ma możliwości wymiany samego filtra matrycy a wymiana przetwornika przewyższa wartość aparatu...
    Czyli koszt ewentualnej naprawy przewyższą wartość samego urządzenia. W tej chwili w ogóle zastanawiam się nad sensem wysyłania tego na Żytnią, bo dowiem się tego co już wiem.

Zakładając nawet, że przyznają mi rację to w ramach gwarancji to nie będzie naprawione. Czyli NIESTETY jestem w DU*@&IE .

Domyślnie

Nie dam głowy, ale kiedyś byłą gdzieś poruszana kwestia wymiany samego filtra wbrew temu co Canon twierdzi, że się nie da, bo matryca i filtr to dla nich całość. Sprawa co prawda chyba dotyczyła któregoś z korpusów xxD, ale tutaj może być podobnie.
    Osobną kwestią pozostaje naprawa migawki - może przeszczep z jakiego uszkodzonego egzemplarza.
    Ostatnio edytowane przez shutter ; 02-07-2012 o 13:52
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Domyślnie

Olej serwis i napisz skargę do producenta. Jeśli nie pomoże przedstawicielstwo polskie to do siedziby głównej. ja z samochodem miałem takie przeprawy, również było po gwarancji i wada ukryta wyszła. Pomogło, a przy okazji wszyscy dostali niezłą reprymendę z powodu braku kompetencji i niefachowej obsługi.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A to problem głównie w tym, że ta cholerna migawka działa ok . W serwisie we Wro gościu mi wytłumaczył, że migawka po zamknięciu/otwarciu wykonuje jeszcze serie takich mikro drgań i prawdopodobnie w tej fazie następuje rysowanie filtra matrycy.

Migawka sama w sobie pracuje okey, problem prawdopodobnie jest w jej ułożeniu / zamontowaniu względem matrycy.
    Ostatnio edytowane przez gzoom ; 02-07-2012 o 14:10

Domyślnie

Mój samochód tez działał, jeździł, a że czasami w środku było mokro to nie przeszkadzało jeździć. Rób jak uważasz, MZ innego wyjścia nie masz. A po wtóre to cie nic nie kosztuje, tylko zyskac możesz. wiedz o tym jeszcze, że w PL możesz nic nie wskórać, bo polska nie nalezy do krajów przyjaznych klientowi. ale za to do siedziby napisać zawsze warto. Tam sznuja kazdego człowieka w przeciwienstwie do PL, gdzie najważniejsza kasa i obroty.
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 02-07-2012 o 14:12

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów