Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 5d mkI migawka rysuje matryce.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 5d mkI migawka rysuje matryce.

Jakieś 3 miesiące temu nabyłem używanego 5d. Potwierdzenie przebiegu z Żytniej ~30k klapnięć. Stan wizualny i techniczny BDB.

Zamiast od razu sprawdzić w jakim stanie jest matryca, zrobiłem kilka testowych fotek, dokupiłem 50/1.4 i zachwycałem się GO i plastyką obrazu. Kiedy emocje ostygły, na niektórych fotkach robionych tak od f8 pojawiały się w jednym obszarze (okolice lewego - górnego rogu) plamki, które przy f11-22 zamieniały się już widoczne gołym okiem rysy.

Dzisiaj oddałem aparat na przegląd i do czyszczenia. Wstępnie myślałem, że ktoś spaprał robotę przy czyszczeniu matrycy i zostawił rysy, ale jak się okazało to wina migawki, która rysuje filtr matrycy. W serwisie sprawdzono to pod 30-krotnym powiększeniem i nie ma co do tego wątpliwości.

Poradźcie proszę, co począć z takim fantem ?

Jako drugi właściciel nie mam papierów potwierdzających zakup ani gwarancji.
    Czy taka wada (w moim mniemaniu jest to wada konstrukcyjna/montażowa) może być podciągnięta pod te 100k klapnięć jakie daje Canon na migawkę ?

Czy ja w ogóle mogę z tej gwarancji 100k klapnięć korzystać w sytuacji gdy jestem drugim właścicielem i nie mam żadnych papierów ?
    5D, C100/2.0, SMC55/1.8, C50/1.4, C28/1.8, Z16/2.8

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Skoro był w serwisie to nie lepiej było ich zapytać ? Chyba że oddawałeś do innego niż Żytnia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z Żytniej miałem tylko papier, który dostałem od sprzedawcy. Przegląd i czyszczenie robiłem we Wro.

Zanim zacznę polemikę z serwisem, chciałbym zebrać info czy ktoś był w takiej sytuacji jak moja i coś wskórał.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jest to raczej wada konstrukcyjna i powinna być naprawiona za darmo. Jak nie to nie naprawiaj, bierz ekspertyzę i możesz się domagać od sprzedawcy zwrotu kasy, ponieważ odpowiada on również za wady ukryte sprzętu który sprzedaje. (znaczy o ile udowodnisz mu, że problem był obecny w momencie sprzedaży - tu musisz już rozmawiać z serwisem, który na razie stwierdził usterkę). Poza tym ja bym się nie zastanawiał tylko słał na Żytnią na ekspertyzę i już. Zobaczysz co odpiszą. Zawsze masz w zanadrzu ekspertyzę z serwisu we Wrocławiu. Ekspertyza nic nie kosztuje (no tylko kuriera w obie strony).
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Jest to raczej wada konstrukcyjna i powinna być naprawiona za darmo...
    Tylko zasadnicze pytanie: czy jako drugi właściciel, bez dowodu zakupu (sklepowego), cokolwiek wskóram za Żytniej ?

Chyba zacznę od przesłania maila na Żytnią z opisem całej sytuacji i poczekam na ich ruch.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może to być wada konstrukcyjna lub też być nie może to wada konstrukcyjna.
    Z kiedy jest potwierdzenie przebiegu z Żytniej a kiedy nastąpiła sprzeadż aparatu?
    Może w międzyczasie sprzdającemu upadł i się coś obsunęło?
    Sorry, że sieję niepwność, ale wszystko jest możliwe.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dostałem odpowiedz, że jak nie zobaczą to nic nie mogą powiedzieć. W takim układzie zostaje tylko wysyłka do serwisu.

Biorąc pod uwagę, że nie mam oryginalnego pudła zastanawiam się jak to zapakować ? I jakim kurierem to puścić ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzoom Zobacz posta
    Dostałem odpowiedz, że jak nie zobaczą to nic nie mogą powiedzieć. W takim układzie zostaje tylko wysyłka do serwisu.

Biorąc pod uwagę, że nie mam oryginalnego pudła zastanawiam się jak to zapakować ? I jakim kurierem to puścić ?
    Zapakować tak żeby się nic nie stało, to chyba oczywiste. Polecam styropian.
    A co do kuriera to masz wszystko napisane co i jak na stronie serwisu.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Zapakować tak żeby się nic nie stało, to chyba oczywiste. Polecam styropian.
    A co do kuriera to masz wszystko napisane co i jak na stronie serwisu.
    Dzięki, dokopałem się w międzyczasie do tych informacji ze strony serwisu.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

O żesz kurde!

To Ci dopiero niespodzianka... jeszcze o takim przypadku nie słyszałem, ale jak widać musi być kiedyś ten pierwszy raz.

Mam nadzieję, że naprawią to bez dodatkowych opłat, a jeśli nie to pozostaje domagać się od poprzedniego właściciela aby zwrócił pieniądze za sprzęt posiadający wadę ukrytą.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów